ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ποιοι στελεχώνουν την νέα υπερ-εισαγγελία - Προφίλ και υποθέσεις που έχουν ασχοληθεί

Ποιοι στελεχώνουν την νέα υπερ-εισαγγελία - Προφίλ και υποθέσεις που έχουν ασχοληθεί

Στον «θώκο» του νέου υπερτμήματος του Οικονομικού Εγκλήματος, που προέκυψε από την συνένωση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και αυτής του Οικονομικού Εγκλήματος, θα καθίσει με ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, ο εισαγγελέας Εφετών Χρήστος Μπαρδάκης.

Ο κ. Μπαρδάκης ήταν ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος με την προηγούμενη μορφή της και είχε διαδεχτεί την κ. Μαριάννα Ψαρουδάκη τον περασμένο Ιούνιο. Ο επικεφαλής της υπερ-εισαγγελίας διαθέτει ένα βαρύ βιογραφικό. Το όνομά του έγινε ευρύτερα γνωστό όταν βρέθηκε ανάμεσα στους γνωμοδοτούντες εισαγγελείς στην υπόθεση της Siemens. To 2010 ήταν ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δίκασε το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος» στο οποίο είχε αποδοθεί και η απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου το 2007.

Πέντε χρόνια αργότερα θα επιλεγεί από το ΑΔΣ στην θέση του εισαγγελέα της ΕΥΠ, ενώ το 2017 θα είναι ο εισαγγελέας που πρότεινε την παραπομπή 17 ατόμων σε δίκη για ενεργητική δωροδοκία στην υπόθεση της σύμβασης των «ιπτάμενων ραντάρ». Η προαγωγή του το 2019 σε εισαγγελέα εφετών θα τον οδηγήσει την ίδια χρονιά στην θέση του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα, ενώ τον Ιούνιο του 2020 τοποθετήθηκε στην θέση του επικεφαλής της συγκεκριμένης εισαγγελίας, έπειτα από την αποχώρηση της κ. Ψαρουδάκη.

Αναπληρώτρια του κ. Μπαρδάκη ορίστηκε η εισαγγελέας Εφετών Κυριακή Στεφανάτου. Το 2011 προήχθη στο βαθμό του αντιεισαγγελέα Εφετών, ενώ μόλις πριν λίγους μήνες έλαβε την προαγωγή της στον βαθμό του εισαγγελέα Εφετών. Η κ. Στεφανάτου ήταν η εισαγγελέας της έδρας του τριπλού φονικού στη παραλιακή ταβέρνα της Ερέτριας, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο το 2010, ενώ είχε προτείνει το 2014 την αποφυλάκιση του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα με χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ και τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Τις θέσεις των τακτικών εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος θα στελεχώσουν οι εισαγγελείς Εφετών Παναγιώτης Καψιμάλης, Αθανασία Βλάχου και Νίκος Ποιμενίδης. Ο κ. Καψιμάλης ήταν ο εισαγγελέας που ζήτησε την παραπομπή σε δίκη, του πρώην διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Γιώργου Λούκου για υπόθεση που αφορούσε σε ζημιά 2,7 εκατομμυρίων ευρώ του Δημοσίου Δημόσιο από το Ελληνικό Φεστιβάλ, ενώ το 2014 είχε εισηγηθεί την αποφυλάκιση του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην υπόθεση της Proton Bank με εγγύηση «μαμούθ» ύψους 100 εκατ. ευρώ. Την ίδια χρονιά είχε εισηγηθεί να μην γίνει δεκτό το αίτημα του Νίκου Ρωμανού για την χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας ώστε να μπορέσει να φοιτήσει στο ΤΕΙ Αθηνών.

Το όνομα της κ. Αθανασίας Βλάχου έγινε γνωστό όταν ζήτησε την παραπομπή του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου στο Τριμελές Εφετείο για να δικαστούν για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες, που αφορούσε σε ποσό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε από τα στοιχεία της λίστας Λανγκάρντ σε τραπεζικό λογαριασμό.

Στην θέση των αναπληρωτών, οι οποίοι δεν είναι τακτικά μέλη και θα απασχολούνται μερικώς στην νέα υπερεισαγγελία, επιλέχθηκαν η Παναγιώτα Φάκου, που είχε διατελέσει και προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών, ο Δημήτρης Πιέρρος, ο οποίος είχε διατελέσει και επικεφαλής ελέγχων λαθρεμπορίου καυσίμων στο παρελθόν, αλλά και η Ελένη Μαυροπούλου, που είχε ασκήσει το 2006 ποινική δίωξη εναντίον των μελών του ΔΣ του ΕΣΡ για τη διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, ενώ συμμετείχε και στην διερεύνηση της υπόθεσης του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, για την οποία ο τελευταίος αθωώθηκε.

Τέλος, επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς ορίστηκαν 9 εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Πρωτοδικών. Πρόκειται για τους Αντωνία Γεωργίου, Παναγιώτα Ιωαννίδου (εισαγγελείς Πρωτοδικών), Ελένη Παπαδοπούλου, Κων/να Κοντογιάννη, Βελισάριο Χολή, Μιχ. Μιχαλόπουλο, Αικατερίνη Κολιοκώστα, Σοφία Διπλοϊδου και Χαρίκλεια Χοβαρδά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.