ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Έρευνα για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Καταθέτει σήμερα για τη «δόλια επίσπευση» ο Κοντονής

Έρευνα για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Καταθέτει σήμερα για τη «δόλια επίσπευση» ο Κοντονής
ΙΝΤΙΜΕ

Το κατώφλι του πταισματοδίκη περνάει σήμερα το πρωί ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, ο οποίος έχει κληθεί να καταθέσει στην έρευνα που «άνοιξε» έπειτα από δικές του δηλώσεις περί «δόλιας επίσπευσης» της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ωφεληθούν κάποιοι από τη μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Για την υπόθεση των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα είχε σχηματισθεί δικογραφία έπειτα από δηλώσεις του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είχε οδηγηθεί στο αρχείο, χωρίς να κληθεί για να καταθέσει ο ίδιος ο Σταύρος Κοντονής.

Ωστόσο, έπειτα από νέες δηλώσεις του τον περασμένο μήνα η Εισαγγελία Εφετών έκρινε απαραίτητη την ανάσυρσή της. Ειδικότερα, ο κ. Κοντονής μιλώντας στο Action 24 και στην εκπομπή «Aντιθέσεις» είχε δηλώσει: «Μίλησα και πλήρωσα για τις αλήθειες που είπα. Ψηφίστηκαν 1.000 άρθρα σε μια συνεδρίαση. Και άλλαξε δολίως διάταξη κειμένου να μετατραπεί η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα. Υπήρξε σκοπιμότητα, το λέω ευθέως έτσι ώστε κάποιες δίκες να οδηγηθούν στο αρχείο προεκλογικά. Έχω υπόψιν μου συγκεκριμένες υποθέσεις και αν με καλέσει οποιαδήποτε δημόσια αρχή ή η δικαιοσύνη είμαι έτοιμος να καταθέσω. Εάν κληθώ θα τα πω αυτά τα οποία γνωρίζω, θα τα καταθέσω».

Μάλιστα, είχε συμπληρώσει ότι δεν θέλησε να συνδέσει το όνομά του με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, υπογραμμίζοντας: «Πίστευα πως είναι αδιανόητο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε να κάνει κάθαρση, να φέρνει αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, με αποτέλεσμα πολλές υποθέσεις να τεθούν στο αρχείο. Υπήρξαν δίκες κατά την προεκλογική περίοδο που ήταν να γίνουν και ετέθησαν στο αρχείο. Γι’ αυτό και είχα ζητήσει ο κώδικας να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο ή από τον Ιανουάριο, ώστε να δοθεί ο χρόνος στην όποια κυβέρνηση να πράξει τις αναγκαίες διορθώσεις και να έχει και το βάρος αυτών των επιλογών».

Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα ο κ. Κοντονής βρέθηκε στον Άρειο Πάγο προκειμένου να καταθέσει στο πλαίσιο της ανάκρισης για την υπόθεση του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και το ενδεχόμενο εμπλοκής του στους δικαστικούς χειρισμούς της εισαγγελικής έρευνας για τη Novartis.

«Ό,τι έχω πει μέχρι σήμερα, κυρίως στη Βουλή και σε δημόσιες τοποθετήσεις ισχύει. Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, συντελέστηκε κατά τη διακυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και επέφερε τεράστια ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο. Μέσω της παράνομης συνταγογράφησης και της τιμολόγησης εκτοξεύθηκε η φαρμακευτική δαπάνη σε δυσθεώρητα, αδικαιολόγητα και πρωτοφανή ύψη. Το τι έγινε κατά τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης είναι αντικείμενο δικαστικής έρευνας. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Όπου υπάρχουν σκιές πρέπει να πέσει φως και αν υπήρξαν εξωθεσμικά παράκεντρα θα πρέπει να αποκαλυφθούν» είπε κατά την είσοδό του στο δικαστικό μέγαρο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Καραϊβάζ: Στο «μικροσκόπιο» τα δρομολόγια του δημοσιογράφου - «Ανοίγουν» κινητό και λάπτοπ