ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελληνικό #metoo: Από την προφυλάκιση Λιγνάδη στη δίωξη Φιλιππίδη - Ποιος ακολουθεί;

Ελληνικό #metoo: Από την προφυλάκιση Λιγνάδη στη δίωξη Φιλιππίδη - Ποιος ακολουθεί;

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την πρώτη καταγγελία για κακοποιητική συμπεριφορά στον καλλιτεχνικό χώρο από τη Ζέτα Δούκα, τρεις ηθοποιοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη για βαρύτατα κακουργήματα. 

Μπορεί από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα να βγήκαν στη δημοσιότητα καταγγελίες για τουλάχιστον 9 πρόσωπα, ωστόσο αντιμέτωπα με τη Θέμιδα ήρθαν μόλις τα 3.

Το μεγαλύτερο «εμπόδιο» στην δικαστική εξέλιξη των περισσότερων υποθέσεων ήταν η παλαιότητά τους, καθώς η πλειοψηφία αυτών είχε παραγραφεί. Μάλιστα, στις περιπτώσεις προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας, που είναι πλημμέλημα, το χρονικό περιθώριο είναι ακόμη μικρότερο, με αποτέλεσμα πολλοί από τους φακέλους που έφτασαν στην εισαγγελία να μην αξιολογηθούν ποινικά, αφού οι υποθέσεις είχαν παραγραφεί.

Τη σκυτάλη του ενδιαφέροντος από τον Δημήτρη Λιγνάδη, πήρε ο Πέτρος Φιλιππίδης, μετά τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του για τρία κακουργήματα, αλλά και ένας 65χρονος ηθοποιός που έχει καταγγελθεί για βιασμό το 2020 και έλαβε κλήση από τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο για να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος. Η αρχική καταγγελία είχε γίνει στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και στη συνέχεια ο σχετικός φάκελος κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών από τον πρόεδρο του πειθαρχικού οργάνου του Σωματείου, Πασχάλη Τσαρούχα. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που διενεργεί ο εισαγγελέας Κώστας Σπυρόπουλος, η γυναίκα κλήθηκε να καταθέσει, η οποία επιβεβαίωσε και ενώπιον του εισαγγελικού λειτουργού όσα υποστήριξε στο ΣΕΗ.

Δείτε το infographic του Newsbomb.gr

Εν αναμονή της κλήσης του σε απολογία του ο Πέτρος Φιλιππίδης

Αντιμέτωπος με τις κακουργηματικές πράξεις του βιασμού και της απόπειρας βιασμού βρίσκεται πλέον ο Πέτρος Φιλιππίδης, που μετά την δίωξη που του ασκήθηκε έχει καταστεί από ύποπτος, κατηγορούμενος. Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή, ο οποίος αναμένεται να μελετήσει τη δικογραφία, να λάβει καταθέσεις και στη συνέχεια να καλέσει τον γνωστό ηθοποιό σε απολογία για τις πράξεις που κατηγορείται.

Στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα ο Πέτρος Φιλιππίδης θα λάβει κλήση σε απολογία για συγκεκριμένη ημερομηνία, όπου αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να λάβει γνώση της δικογραφίας και να απολογηθεί.

Ο Πέτρος ΦιλιππίδηςINTIME

Σε αυτή τη φάση της διαδικασίας ο ηθοποιός είναι υποχρεωμένος να παρουσιαστεί ενώπιον του ανακριτή για να δεχθεί τις ερωτήσεις του, ενώ μετά το πέρας της απολογίας του θα εκδοθεί αμέσως η απόφαση για την προσωρινή κράτησή του ή μη.

Ο ίδιος στην πρώτη φάση της διαδικασίας αρνήθηκε τις κατηγορίες, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν αρνείται εντελώς τα περιστατικά ή εάν περιγράφει ότι υπήρξε συναίνεση. Μέχρι σήμερα, με εξαίρεση ένα εξώδικο που είχε σταλεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς πριν γίνει οποιαδήποτε κίνηση της Δικαιοσύνης σε βάρος του, τηρεί σιγήν ιχθύος, ενώ ούτε ο συνήγορός του έχει προβεί σε κάποια επίσημη τοποθέτηση.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι για να επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής κράτησης σε οποιονδήποτε κατηγορούμενο, πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα το να κριθεί είτε ύποπτος φυγής ή να κριθεί επικίνδυνος να διαπράξει και άλλα εγκλήματα αν αφεθεί ελεύθερος, όπως κρίθηκε στην περίπτωση του Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο Δημήτρης ΛιγνάδηςINTIME

Υπενθυμίζεται ότι ο ηθοποιός κατηγορείται για τρεις υποθέσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορά σε βιασμό που τελέσθηκε το 2008, ενώ οι άλλες δύο σε απόπειρες βιασμού τελεσθείσες το 2010 και το 2014. Σχετικά με την υπόθεση βιασμού, η καταγγέλουσα φέρεται ότι πήγε να συναντήσει τον ηθοποιό και σκηνοθέτη στο θέατρο Ήβη προκειμένου να την δει για ένα ρόλο. Όμως, σύμφωνα με όσα να κατέθεσε, εκείνος μετά από την συζήτηση που είχαν, φέρεται να την υποχρέωσε στη διενέργεια σεξουαλικών πράξεων, που συνιστούν βιασμό.

Τον Φεβρουάριο του 2010 φέρεται να τελέσθηκε η πρώτη από τις καταγγελλόμενες απόπειρες βιασμού από τον ηθοποιό. Σύμφωνα με την καταγγελία του φερόμενου θύματος στο ΣΕΗ, η νεαρή τότε ηθοποιός είχε επισκεφθεί στο θέατρο Μουσούρη τον μεγάλο πρωταγωνιστή επειδή της είχε αναφέρει ότι έψαχνε αντικαταστάτρια ηθοποιού που συμμετείχε στην παράσταση. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο ηθοποιός φέρεται να την οδήγησε στο καμαρίνι του, όπου αποπειράθηκε -κατά τα καταγγελλόμενα- να την βιάσει.

Σχετικά με την δεύτερη περίπτωση απόπειρας βιασμού η καταγγέλλουσα σε συνέντευξή της είχε περιγράψει ότι τον Αύγουστο του 2014 είχε συναντηθεί με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη για να βρει δουλειά, αλλά η συνέχεια του ραντεβού ήταν απροσδόκητη και ανατριχιαστική. Η γυναίκα μπήκε στο αυτοκίνητό του για την επιστρέψει στο σπίτι της μετά το ραντεβού τους, αλλά εκείνος την οδήγησε με το αμάξι σε αδιέξοδο δρομάκι στο Παλαιό Ψυχικό, όπου σύμφωνα με όσα περιέγραψε επιχείρησε να την βιάσει.

Δημήτρης Λιγνάδης: Καλείται για 3η φορά από τον εισαγγελέα για εξηγήσεις - Εκκρεμεί η απολογία του για την δεύτερη δίωξη

Εξηγήσεις για τρίτη φορά καλείται να δώσει ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος καλείται ως ύποπτος για μια ακόμη πράξη βιασμού ανήλικου αγοριού, την τέταρτη κατά σειρά, από τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο.

Η συγκεκριμένη καταγγελία βιασμού προέκυψε από την κατάθεση στην 19η ανακρίτρια ενός 24χρονου άνδρα, ο οποίος φέρεται να κατηγορεί τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό πριν από 7 χρόνια, όταν βρισκόταν σε ηλικία 17 ετών. Μετά την αποτίμηση της κατάθεσης αυτής από την ανακρίτρια, ο φάκελος εστάλη στην εισαγγελία της Αθήνας και ανατέθηκε στον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο για να διενεργηθεί έρευνα. Ο εισαγγελικός λειτουργός έστειλε την σχετική παραγγελία για να ληφθούν ανωμοτί εξηγήσεις από τον ηθοποιό στο τμήμα ασφαλείας Τριπόλεως και στη συνέχεια θα αποφασίσει σχετικά με την άσκηση δίωξης σε βάρος του ή μη.

Εν αναμονή της κλήσης σε απολογία για την 3η περίπτωση

Παράλληλα, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αναμένεται να κληθεί σε απολογία από την 19η ανακρίτρια για την τρίτη καταγγελία βιασμού σε βάρος του, για την οποία μάλιστα το προηγούμενο διάστημα του ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Αυτή η δίωξη αφορά σε μήνυση που κατατέθηκε από νεαρό άνδρα, ο οποίος ισχυρίζεται πως βιάσθηκε το 2018 από τον σκηνοθέτη μέσα στο σπίτι του. Σύμφωνα με όσα φέρεται να καταγγέλλει ο Δ.Μ, ο οποίος είναι Έλληνας και την περίοδο του καταγγελλόμενου συμβάντος ήταν ενήλικος, ο σκηνοθέτης τον γνώρισε στην πλατεία του Αγίου Παύλου στο Μεταξουργείο.

Ο ίδιος δεν έχει σχέση με τον καλλιτεχνικό χώρο και η γνωριμία τους φέρεται να έγινε στην πλατεία κοντά στο σπίτι του σκηνοθέτη, όταν ο τελευταίος -πάντα κατά τον μηνυτή- τον προσέγγισε και έπιασαν συζήτηση. Στη συνέχεια, φέρεται να του πρότεινε να πάνε στο σπίτι του, όπου σύμφωνα με όσα καταγγέλλει τον «νάρκωσε» με αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες και στη συνέχεια τον βίασε.

Μετά την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας και παροχής εξηγήσεων από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, ο οποίος αρνείται ακόμη και ότι γνωρίζει το συγκεκριμένο πρόσωπο, η εισαγγελία της Αθήνας προχώρησε στην άσκηση δίωξης σε βάρος του για βιασμό. Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της ανακρίτριας η οποία αναμένεται να τον καλέσει σε νέα απολογία, που θα αφορά την συγκεκριμένη πράξη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων