ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Μυρτώ της Πάρου: Σήμερα η συζήτηση της αναίρεσης στο ΣτΕ - Το ξέσπασμα της μητέρας της

Μυρτώ της Πάρου: Σήμερα η συζήτηση της αναίρεσης στο ΣτΕ - Το ξέσπασμα της μητέρας της

Το κατώφλι του Συμβουλίου της Επικρατείας θα περάσει σήμερα η μητέρα της Μυρτούς Παπαδομιχελάκη, διεκδικώντας αποζημίωση από το Κράτος, αλλά και την καταβολή μηνιαίας διατροφής ύψους 2.900 ευρώ.

Το 2017 κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή της οικογένειας της Μυρτούς, που τον Ιούλιο του 2012 κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον 21χρονο κηπουρό ξενοδοχείου της Πάρου, ο οποίος στη συνέχεια την είχε αφήσει βαριά χτυπημένη και σε κωματώδη κατάσταση στα βράχια παραλίας. Έπειτα από δυο αρνητικές αποφάσεις η οικογένεια προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με τη συζήτηση να διεξάγεται σήμερα το πρωί.

«Έχει καταστραφεί η ζωή της οικογενείας μας, άλλα κυρίως για τη Μυρτώ δεν μπορεί να συντηρηθεί. Η δικαιολογία είναι ότι ‘θα ανοίξει η πόρτα και η άλλοι άνθρωποι θα πάρουν’. Ποιο είναι το κράτος πρόνοιας που πληρώνουμε όλοι; 35 χρονιά το πλήρωνα» δήλωσε η μητέρα της Μαρία Κοτρώτσου, που σήμερα το πρωί θα βρίσκεται στο δικαστήριο ως η «φωνή» της Μυρτούς.

Η 23χρονη σήμερα Μυρτώ βρίσκεται καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με ποσοστό αναπηρίας 100% και διεκδικεί την ανατροπή της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας, που έκρινε ότι η Μυρτώ δεν δικαιούστε αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο για τα όσα υπέστη από τον Πακιστανό θύτη της στην παραλία της Πάρου.

Η οικογένεια της Μυρτούς κατέθεσα αρχικά το 2017 αγωγή ζητώντας αποζημίωση για ηθική βλάβη την οποία υπέστησαν λόγω του βαρύτατου τραυματισμού της, αποτέλεσμα, όπως υποστήριξαν, παραλείψεων δημόσιων οργάνων και συγκεκριμένα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, η μητέρα της Μυρτούς ζήτησε να καταβληθεί στην κόρη της ποσό 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημιά που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της, αλλά και την μηνιαία καταβολή ποσού 2.977,81 ευρώ για όσο διαρκεί ο βίος της, προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος διαβίωσης, καθημερινής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που απαιτεί η κατάστασή της. Επιπρόσθετα, η μητέρα και η αδελφή της νεαρής γυναίκας ζήτησαν να επιδικαστεί στην καθεμία τους ποσό 50.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης.

Όπως υποστήριξε η οικογένεια στην αγωγή, η Ελληνική Αστυνομία όφειλε να είχε λάβει όλα τα μέτρα που θα απέτρεπαν την παράνομη είσοδο του θύτης της, Αχμέτ Βακάς στην Ελλάδα και σε κάθε περίπτωση μετά την παράνομη είσοδό του στη χώρα, οι αρχές ήταν υποχρεωμένες να τον συλλάβουν, να τον παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη, ή να τον επαναπροωθήσουν στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής του.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η οικογένεια, εάν είχαν ληφθεί από τις αστυνομικές αρχές τα απαιτούμενα μέτρα, ο Πακιστανός δράστης δεν θα βρισκόταν στην Ελλάδα και δεν θα είχε κακοποιήσει το ανήλικο τότε κορίτσι. Ωστόσο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε την αγωγή κρίνοντας ότι η μητέρα και η αδελφή του θύματος «ως εμμέσως ζημιωμένες δεν δικαιούνταν χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και, συνεπώς, δεν νομιμοποιούνταν ενεργητικώς στην άσκηση της κρινόμενης αγωγής, η οποία για τον λόγο αυτό πρέπει να απορριφθεί κατά το αντίστοιχο μέρος της ως απαράδεκτη κατ’ άρθρο 71 του Κ.Δ.Δ.».

Ταυτόχρονα, κρίθηκε ότι μόνο οι παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου να αποτρέψουν την είσοδο και παραμονή του Πακιστανού στη χώρα, ο οποίος δεν ήταν σεσημασμένος «δεν αρκούν για να επιφέρουν την ένδικη ζημία, καθώς για την επέλευσή της μεσολάβησε η διάπραξη ειδεχθούς εγκληματικής πράξης από αυτόν (σ.σ. του δράστη), η οποία διακόπτει τον αιτιώδη σύνδεσμο».

Η οικογένεια άσκησε έφεση κατά της απόφασης, αλλά έλαβε την ίδια απάντηση και από το Διοικητικό Εφετείο. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο στο σκεπτικό του αναφέρει ότι η κακοποίηση της ανήλικης και ο βαρύτατος τραυματισμός της δεν μπορούν να αποδοθούν «κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων» στο γεγονός της παράνομης εισόδου του κατηγορουμένου στη χώρα και της διετούς παραμονής του σε αυτή.

Η αίτηση αναίρεσης

Η οικογένεια της Μυρτούς μετά την δεύτερη απορριπτική απόφαση προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και με αίτηση που κατέθεσε στο Α’ Τμήμα ζητά την αναίρεση της εφετειακής απόφασης. Στο δικόγραφο αναφέρεται μεταξύ άλλων πως το γεγονός ότι ο Πακιστανός που επιτέθηκε στην κόρη της δεν ήταν σεσημασμένος «δεν απαλλάσσει σε καμία περίπτωση την Ελληνική Αστυνομία από τη γενικότερη υποχρέωσή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συνόρων και ειδικότερα την πρόληψη και την αποτροπή της παράνομης εισόδου αλλοδαπών».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονικό στον Άγιο Παντελεήμονα: Με τέσσερις σφαίρες σκότωσαν τον 39χρονο – Ποιο ήταν το θύμα

Κύκλωμα ναρκωτικών: Ο αξιωματικός καριέρας, ο ηθοποιός, οι τιμές και οι διάλογοι

Θα νικούσε στο GNTM: Η 18χρονη που χάζεψε τους πάντες στο «The Voice» (Vid)