ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Ζακ Κωστοπουλου: «Ήταν ξώφαλτσες κλωτσιές, δεν τον πήρα και καλά»

Δίκη Ζακ Κωστοπουλου: «Ήταν ξώφαλτσες κλωτσιές, δεν τον πήρα και καλά»
O βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου περιέγραψε τι συνέβη στην οδό Γλάδστωνος
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

O βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου περιέγραψε τι συνέβη στην οδό Γλάδστωνος

Αρνούμενος πλήρως την ότι είχε σκοπό να προκαλέσει κακό στον Ζακ Κωστόπουλο εμφανίστηκε στην απολογία του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου της οδό Γλαδστωνος, έξω από το οποιο βρήκε τον θάνατο ο 33χρονος ακτιβιστής.

«Ήθελα να κρατήσω τον Ζαχαρία στο μαγαζί για να έρθει η αστυνομία να τον συλλάβει» ανέφερε ο 77χρονος κατηγορούμενος, που επιχείρησε να αποδώσει ευθύνες στο θύμα. «Ημουν σε κατάσταση σοκ. Κουνούσε ένα μαχαίρι μέσα στο μαγαζί, σε έξαλλη κατάσταση» είπε και συμπλήρωσε ότι οι κλωτσιές που έριξε στο κεφάλι του 33χρονου δεν θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες γιατί ήταν «ξώφαλτσες».

Αποκαλώντας δράστη τον 33χρονο ακτιβιστή, ο κατηγορούμενος για πρόκληση θανατηφόρας βλάβης, ερωτήθηκε επίμονα αν θα άλλαζε κάποια από τις κινήσεις του γυρίζοντας το χρόνο πίσω. Ωστόσο, δεν έδωσε κάποια ξεκάθαρη απάντηση και δήλωσε φοβισμένος από τη θέα του μαχαιριού που -όπως είπε- κρατούσε το θύμα. «Με απειλεί να μην μπω στο μαγαζί μου. Αυτό ένιωσα. Και ήταν η πρώτη μου εντύπωση. Αφού βγήκε κατάλαβα ότι δεν έλειπε τίποτα από το μαγαζί. Τι έπρεπε να υποθέσω; Ότι μπήκε να πιει καφέ; Το ότι δεν έκλεψε βγάζω τα συμπεράσματα μου. Σε δευτερόλεπτα θα μπορούσε να κλέψει. Πήγε στο ταμείο δεν βρήκε λεφτά, εγκλωβίστηκε και φοβήθηκε και σκέφτηκε να μην κλέψει για να μην το πιάσουν με τα πράγματα πάνω του» είπε ο κατηγορούμενος.

Μοναδικος σκοπός του, όπως είπε στο δικαστήριο, ήταν να προλάβει να έρθει η αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι δεν σκέφτηκε να προσπαθήσει να αφήσει έστω εγκλωβισμένο στο κοσμηματοπωλείο τον Ζακ Κωστόπουλο.

Προεδρος: Πως ζυγίζετε αυτές τις ενέργειες: πατάω το χέρι κάποιου ή κλωτσάω το κεφάλι του. Ποια η διαφορά;

Κατηγορούμενος: Τα χτυπήματα τα δικά μου δεν ήταν σοβαρά. Δεν είναι χτύπημα που κοιτάει να επιφέρει θάνατο.

Πρόεδρος: Και ποιο χτύπημα είναι αυτό που επιφέρει θάνατο;

Κατηγορούμενος: Ήταν ξοφαλτσες οι κλωτσιές. Δεν τον πήρα και καλά. Από άλλο πέθανε. Δεν ήταν και στα καλά του. Το παιδί είχε κάποιο πρόβλημα σοβαρό. Δεν μπαίνεις έτσι σε ένα κατάστημα…

Εισαγγελέας: Σκεφτήκατε να μην τον χτυπήσετε;

Κατηγορούμενος: Ήμουν σε κάποια ψυχολογική κατάσταση και ήθελα να τον κρατήσω στο μαγαζί για να έρθει η αστυνομία.

Εισαγγελέας: Σπάζοντας την τζαμαρία πως θα τον σταματούσαμε;

Κατηγορούμενος: Με τις κλωτσιές, με το πόδι να τον σταματήσουμε. Να τον φοβερίσουμε. Ίσως να παρασύρθηκα λιγάκι από τις φωνές του κόσμου που έλεγε να μην τον αφήσουμε.

Εισαγγελέας: Ο κόσμος έλεγε και να τον αφήσετε ήσυχο, να μην τον σκοτώσετε.

Κατηγορούμενος: Έκανα λάθος με τον τρόπο που το προσπάθησα να τον κρατήσω.

Πάρεδρος: Επιτεθήκανε στο κεφάλι σε ένα ευπαθές σημείο. Αυτό εξετάζουμε.

Κατηγορούμενος: Ο σκοπός ήταν να τον κρατήσω να έρθει η αστυνομία. Γιατί να τον σκοτώσω; Να γίνει τί;