ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Θάνατοι παιδιών στην Πάτρα: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά της Ρούλας Πισπιρίγκου

Θάνατοι παιδιών στην Πάτρα: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά της Ρούλας Πισπιρίγκου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα, καθώς ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία σε βάρος της μητέρας, Ρούλας Πισπιρίγκου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η δίωξη και η διαδικασία για να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη η Ρούλα Πισπιρίγκου αφορά μόνο την υπόθεση του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Την ποινική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας Ελευθεριάνος, μετά την παράδοση των τοξικολογικών εξετάσεων της άτυχης Τζωρτζίνας. Στο αίμα του παιδιού βρέθηκε η ουσία κεταμίνη, η οποία δεν συμπεριλαμβανόταν στη φαρμακευτική της αγωγή. Αυτό ήταν και το στοιχείο που οδήγησε στις ραγδαίες εξελίξεις και προκάλεσε την παρέμβαση από την εισαγγελία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δικογραφία που αφορά τον θάνατο της Τζωρτζίνας βρίσκεται στην Αθήνα γιατί το παιδί είχε καταλήξει στο νοσοκομείο Παίδων, ενώ η δικογραφία για τα άλλα δυο παιδάκια παραμένει στην Πάτρα.

Ανάλογα, όμως, με τις εξελίξεις δεν αποκλείεται να συσχετιστούν οι υποθέσεις και να έρθουν και οι άλλοι δυο φάκελοι στις δικαστικές αρχές των Αθηνών.

Τι είναι η κεταμίνη που βρέθηκε στις εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας

Ο ιατροδικαστής Χαράλαμπος Κούτσης μιλώντας στο Mega, εξήγησε πως η κεταμίνη είναι ένα ενδοφλέβιο αναισθητικό βραχείας δράσης, το οποίο εάν χορηγηθεί σε μεγάλες δόσεις προκαλεί άπνοια και θάνατο.

Σύμφωνα με τον κ. Κούτση, στην Ελλάδα η κεταμίνη κυκλοφορεί σαν κτηνιατρικό σκεύασμα, αλλά μπορεί να υπάρχει και νοσοκομειακή χορήγηση της ουσίας. Ιδιαίτερα τόνισε πως είναι μία ουσία που δεν δίνεται εύκολα σε φαρμακείο, παρά μόνο σε νοσοκομεία και αυτό μόνο όταν το απαιτούν οι συνθήκες.

Ακόμη, η κεταμίνη δεν θα πρέπει να χορηγηθεί σε ασθενείς που έχουν σοβαρά προβλήματα με την καρδιά τους.

«Το συγκεκριμένο αναισθητικό ανήκει στην κατηγορία βραχείας δράσεις. Όταν μιλάμε για θανατηφόρες δόσεις ο θάνατος θα είναι πολύ γρήγορος, εντός μερικών λεπτών», δήλωσε ο κ. Κούτσης.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν είχαν χορηγήσει κεταμίνη στην Τζωρτζίνα.

«Εφόσον έχουμε αύξηση παλμών μία τέτοια χορήγηση θα μπορούσε να προκαλέσει μία τέτοια εικόνα. Θα είναι κι άλλα πράγματα. Θα πρέπει να αξιολογηθεί συνδυαστικά και με άλλα στοιχεία», πρόσθεσε.

Πλέον το ερώτημα όλων είναι ένα: Θα μπορούσε να εντοπιστεί αυτή η ουσία και στον οργανισμό της Μαλένας; Όπως τόνισε ο ιατροδικαστής, στη Μαλένα δεν είναι δυνατόν πλέον να διεξαχθούν τοξικολογικές εξετάσεις, παρά μόνο ιστολογικές.