ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Τεράστια ένταση στην αίθουσα – «Σε σιχαίνομαι μίασμα»

προπονητής ιστιοπλοΐας
Μεγάλη ένταση στη δίκη του προπονητή της ιστιοπλοΐας.
InTime / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε σκηνικό έντασης δόθηκαν οι καταθέσεις της μητέρας και του πατέρα της 21χρονη Αμαλίας, που κατηγορεί τον προπονητή της στην ιστιοπλοΐα ότι την βίασε σε ηλικία 13 ετών.

Η ένταση κλιμακώθηκε στο τέλος της κατάθεσης της μητέρας, όταν ο κατηγορούμενος θέλησε να της υποβάλλει ερώτηση, ζητώντας να τον κοιτάζει στα μάτια.

Κατηγορούμενος: Θέλω να με κοιτάει.

Μητέρα: Αμετανόητος…

Κατηγορούμενος: Κοίτα με!

Μητέρα: Δε θέλω να σε κοιτάω σε σιχαίνομαι, μίασμα.

Κατηγορούμενος: Εγώ και γονατιστός, μπορώ να σου ζητήσω συγγνώμη.

Μητέρα: Θα πρέπει να ντρέπεσαι. Είσαι κτήνος.

Κατηγορούμενος: Όταν σε πήρα τηλέφωνο, για πολλοστή φορά που βγήκα με την Αμαλία… για να σου πάρω την άδεια έπαιρνα.

Μητέρα: Δεν ντρέπεσαι που τα λες αυτά, ντροπή σου, βίασες το παιδί μου, ο Θεός να σε κάψει, θρασίμι, μίασμα, μου κατέστρεψες το παιδί!

Νωρίτερα, η μητέρα της 21χρονης σήμερα αθλήτριας υποστήριξε πως μέσω ενός ηχογραφημένου μηνύματος που άφησε η αθλήτρια στο κινητό του πατέρα της πληροφορήθηκε τον βιασμό του παιδιού της. «Εγώ έμαθα για τη δράση του από το ηχογραφημένο μήνυμα του παιδιού μου στο κινητό του πατέρα της. Ήταν ένα καταρρακωμένο παιδί. Μας ανάφερε ότι ο κατηγορούμενος, δεν είναι αυτός που πιστεύετε, με βιάζει εδώ και δύο χρόνια, το τελευταίο διάστημα απειλεί τη ζωή μου και με χτυπάει ανελλιπώς» κατέθεσε και συμπλήρωσε πως όλη τη νύχτα έκλαιγαν μη μπορώντας να διαχειριστούν όσα έμαθαν.

«Όταν άκουσα αυτό το ηχογραφημένο μήνυμα, έγινα χίλια κομμάτια και σκεφτόμουν τι θα κάνω εγώ και ο άνδρας μου. Όλο το βράδυ κλαίγαμε. Δε της δείξαμε να καταλάβει ότι είχαμε ακούσει. Ακούσαμε για ένα άνθρωπο, δικό μας, που τον ξέραμε, που εμένα μου έδειχνε θαυμασμό, για πολλά, την ηθική μου, τη σχέση μου με άνδρα μου. Προσπαθούσε να μας χαϊδέψει τα αυτιά, αντιλήφθηκα στη συνέχεια» τόνισε η μάρτυρας στην κατάθεση της.

Μάλιστα, εξήγησε πως είχαν εμπιστοσύνη στον προπονητή συμπληρώνοντας πως εκείνη την περίοδο ο όμιλος ήταν σαν οικογένεια. «Εγώ τον θεωρούσα φίλο μου, αυτός με θεωρούσε αδελφή του, επειδή είχε χάσει τον αδελφό του σε τροχαίο και είχε συμβεί και σε μένα το ίδιο. Ένιωθα ότι υπήρχε ένας άνθρωπος να την βοηθάει. Κάποια στιγμή το 2011 κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων πήγαμε στο σπίτι του Τ. (Κατηγορούμενος) να φάμε. Όταν φτάσαμε στο σπίτι εκείνος έλειπε. Μας είπαν ευχαριστώ που στηρίζουμε και βοηθάμε το παιδί τους. Εκείνος έλειπε γιατί ήταν με κάποια κοπέλα και ήρθε μετά από 1,5 ώρα» ανέφερε η μάρτυρας περιγράφοντας τις σχέσεις που είχαν αποκτήσει οι δυο οικογένειες.

Η μάρτυρας δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων από τον εισαγγελέα σχετικά με το γεγονός ότι αποκαλούσε στην κατάθεση της τον κατηγορούμενο με το μικρό του όνομα.

Εισαγγελέας: Ένας άνθρωπος που έχει κάνει τόσο μεγάλο κακό στο παιδί σας είναι ο Τ…;

Μάρτυρας: Είναι δυνατόν να με ρωτάτε κάτι τέτοιο; Αυτός ο άνθρωπος είναι η αιτία που έχει διαλυθεί σπίτι μου.

Εισαγγελέας: Ένας άνθρωπος που φέρεται να σας έχει κάνει τόσο μεγάλο κακό είναι ακόμα ο Τ…;

Μάρτυρας: Πάντα Τ… τον έλεγα, δεν τον έλεγα με το επώνυμο Α….

Εισαγγελέας: Ήταν κοντά σας;

Μάρτυρας: Ναι ήταν προπονητής και φίλος. Είχε προτείνει όταν γεννήθηκε τρίτο μας παιδί να το βαπτίσει.

Εισαγγελέας: Αυτός τα έκανε όλα; Αυτός πρότεινε να παρευρεθείτε σπίτι του;

Μάρτυρας: Ναι

Εισαγγελέας: Αυτός ο αυστηρός, απόμακρος στην προπόνηση;

Μάρτυρας: Είπα ότι είχε οικειότητα με όλους, ήταν καλός με παιδιά, απλά εγώ είπα ότι στο περιστατικό με κιλά, έδειξε αυστηρότητα.

Εισαγγελέας: Στο θέμα της προπόνησης ήταν αυστηρός;

Μάρτυρας: Είναι ένας άνθρωπος με ένταση.

Δεκάδες ερωτήσεις δέχθηκε και από σύσσωμη την έδρα και τον εισαγγελέα, σχετικά με καταθέσεις μαρτύρων στην υπόθεση που υποστήριξαν ότι η αθλήτρια διατηρούσε σχέσεις με τον προπονητή της.

Εισαγγελέας: Υπάρχουν καταθέσεις ότι η κόρη σας ήταν η ουρά του, επιδίωκε να βρισκόταν κοντά του και πως ανάμεσα στην κόρη σας και τον προπονητή έτρεχε κάτι παραπάνω, γιατί να έρθουν να καταθέσουν όλα αυτά στην ανάκριση;

Μάρτυρας: Μου κάνει εντύπωση ότι ήρθαν και τα είπαν αυτά. Πιστεύω πως καλύπτουν άλλους που θέλουν να αποφύγουν πειθαρχικές ευθύνες των ανθρώπων και του ομίλου και από ζήλια και μόνο. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Θέλαν να καλύψουν πειθαρχικές κυρώσεις που θα είχαν μέλη του ομίλου.

Εισαγγελέας: Τι πειθαρχικές κυρώσεις θα είχανε τα μέλη του Δ.Σ. για ενέργειες που είχε κάνει κατηγορούμενος;

Μάρτυρας: Όταν το έμαθαν δεν έκαναν τίποτα.

Εισαγγελέας: Γιατί να τα πουν μετά από τόσα χρόνια;

Μάρτυρας: Από ζήλια.

Εισαγγελέας: Η κόρη σας με τον κατηγορούμενο, δεν είχανε σχέση πέρα από αθλητικό κομμάτι; Μάρτυρας λέει πως είχατε πει «άσχημο θα ήταν να παντρευτεί με τον προπονητή της».

Μάρτυρας: Είναι δυνατόν στον Αφγανιστάν είμαστε; 12 με 28; Εάν ήθελα να την παντρολογήσω, δεν θα την είχα μέχρι τώρα, δέκα φορές;

Εισαγγελέας: Ερχόταν ποτέ να παίρνει ο κατηγορούμενος την κόρη σας με το αυτοκίνητο;

Μάρτυρας: Ποτέ.

Εισαγγελέας: Κυρία μάρτυρα έχω πέντε καταθέσεις που το λένε;

Μάρτυρας: Όλα τα παιδιά μάζευε. Ποτέ η Αμαλία δεν πήγε ποτέ μόνη της με Τ.., πουθενά. Μόνη της δεν ήταν ποτέ, ήταν και η αδελφή της πάντα μαζί.

Η μητέρα της αθλήτριας επισήμανε στην κατάθεση της ότι η κόρη της μέχρι να συμβούν όλα αυτά ήταν ένα χαρούμενο αλλά συνεσταλμένο παιδί το οποίο στη συνέχεια ήταν «ένα παιδί σε μόνιμο άγχος, ανησυχούσε για εμάς, κοιμόμουν μαζί της συχνά διότι είχε εφιάλτες».

Οι εντάσεις δεν έλειψαν ανάμεσα στη μάρτυρα και την εκ των συνηγόρων του κατηγορουμένου Βάσω Πανταζή, στην οποία η μάρτυρας είπε: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, βγαίνεις στην τηλεόραση και λες δεν υπάρχει αδίκημα. Αυτά που λέει είναι απαράδεκτα».

Τι κατέθεσε ο πατέρας

Τη σκυτάλη στο βήμα του μάρτυρα πήρε ο πατέρας της αθλήτριας, ο οποίος συνεργαζόταν στενά με τον κατηγορούμενο λόγω της ιδιότητας του ως εφόρου του ιστιοπλοϊκού ομίλου. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι δεν περίμενε πως ο προπονητής θα είχε κάνει τέτοια πράγματα στο παιδί του, ενώ απέδωσε τις αντίθετες καταθέσεις των συναθλητριών και τον γονέων τους σε φθόνο.

Πρόεδρος: Από το 2010 μέχρι το 2012 η κόρη σας, είχε τακτική επαφή με τον κατηγορούμενο;

Μάρτυρας: Ναι

Πρόεδρος: Υπήρχε μεταβολή στην συμπεριφορά της;

Μάρτυρας: Καμία. Ένα κλειστό μαζεμένο κορίτσι. Ο χαρακτήρας του ανθρώπου δεν αλλάζει.

Πρόεδρος: Πώς θα την χαρακτηρίζατε την κόρη σας;

Μάρτυρας: Μαζεμένο, ήσυχο, κλειστό παιδί.

Πρόεδρος: Πώς ένιωθε όταν πήγαινε στα μαθήματα;

Μάρτυρας: Το ξεκινήσαμε μαζί γιατί πηγαίναμε μαζί για ψάρεμα. Την αγαπούσε την θάλασσα και πήγαινε χαρούμενη στην ιστιοπλοΐα.

Πρόεδρος: Πέρα από τα μαθήματα υπήρχε άλλη επικοινωνία με τον κατηγορούμενο; Μηνύματα;

Μάρτυρας: Όχι. Με τον κατηγορούμενο ξεκινήσαμε και χτίσαμε αυτό το κομμάτι, τον όμιλο. Μαζι μου εγώ στον όμιλο είχα και παιδιά μου και είχαμε και μεγάλη επαφή.

Πρόεδρος: Κοινωνικές επαφές με τον κατηγορούμενο είχατε;

Μάρτυρες: Θέλοντας και μη είχαμε γίνει φίλοι. Το όνειρο του δικό του ήθελα εγώ να φτιάξω και έτσι δεθήκαμε πιο πολύ.

Πρόεδρος: Πώς είδατε τη συμπεριφορά του;

Μάρτυρες: Για την ηλικία του είχε τις παραξενιές του, τον έπιανα και του έλεγα να μη φωνάζει στα παιδιά, είχε τα ΟΥΚ μέσα του… Εγώ ήμουν δίπλα του. Σε αποστολές. Ήμουν ό μόνος σε όλη την Ελλάδα που έβαζε υπογραφή του στις αποστολές.

Πρόεδρος: Είχατε παρατηρήσει μία ιδιαίτερη σχέση του κατηγορούμενου με την κόρη σας;

Μάρτυρας: Παιδάκια ήταν. Όλα τα είχε αγκαλιά του. Τα φίλαγε, τα έβαζε στα πόδια του. Ήμασταν σαν οικογένεια. Η συμπεριφορά του ήταν ίδια.

Πρόεδρος: Τι ξεπέρασε τα όρια; Τι σας σόκαρε στη συμπεριφορά του κατηγορούμενου;

Μάρτυρας: Όταν έμαθα από την ηχογράφηση που έκανε το παιδί μας. Στο κινητό μου.

Πρόεδρος: Πόσα λεπτά μίλησε η κόρη σας;

Μάρτυρας: Τι να σας πω, δεν μπορώ να το προσδιορίσω. Άκουσα τα χειρότερα. Έλεγε ο Τ… δεν είναι αυτός που νομίζετε. Με βιάζει, με κακοποιεί και με απειλεί για τη ζωή σας και τη δική σας.

Πρόεδρος: Υπάρχουν κάποιοι που καταθέτουν ότι ήταν δίπλα διπλά η κόρη σας με τον κατηγορούμενος και πως υπήρχε σχέση και φαινόταν να το επιδιώκει η κόρη σας.

Μάρτυρας: Ο κατηγορούμενος ήταν πιο κοντά μαζί μας λόγω φύσης δουλειάς. Μπορεί κάποιος να την έβλεπε μαζί του επειδή η Αμαλία, βοηθούσε στον όμιλο δεν είχε πάει ποτέ κάπου με Τ...

Πρόεδρος: Είχε τύχει να πάει να την πάρει από σχολείο;

Μάρτυρας: Δε ξέρω. 25 χρόνια δεν έχει πάει κανείς να πάρει παιδί μου από το σχολείο. Δύο ημέρες δεν έχω πάει όταν γένναγε η γυναίκα μου το τρίτο παιδί. Δεν είχα δώσει τέτοιο δικαίωμα.

(…)

Εισαγγελέας: Οι μητέρες των άλλων παιδιών που καταθέτουν όσα καταθέτουν γιατί τα λένε;

Μάρτυρας: Ήρθαν και κατέθεσαν για τη ζήλια που είχαν με την Αμαλία. Που πήρε παγκόσμιο… Που από την καταστροφή του αυτό το παιδί, κατάφερε να τους ξεπεράσει όλους. Το έζησα σαν έφορος όλα αυτά τα χρόνια…

Εισαγγελέας: Γιατί οι άνθρωποι του ομίλου εφόσον η Αμαλία, δεν είχε διακριθεί ακόμα τον Δεκέμβριο του 2013 όταν τους είπατε τι είχε συμβεί στο παιδί σας, δε σας στήριξε κανείς;

Μάρτυρας: Από το φόβο και την ανευθυνότητα τους.

Εισαγγελέας: Τι είχανε να φοβηθούν;

Μάρτυρας: Αυτή την αίγλη που είχαν πάρει από όμιλο που τους γνώριζαν όλοι…

Εισαγγελέας: Ήσασταν αγαπητός, σας γνώριζαν και οι πέτρες και λέτε στους υπόλοιπους το παιδί μου έχει πρόβλημα και δε σας υποστηρίζει κανείς.

Μάρτυρας: Και μου έριξαν και την ευθύνη

Εισαγγελέας: Μήπως επειδή έβλεπαν αυτά που εσείς δεν μπορούσατε;

Μάρτυρας: Όχι μου έριξαν ευθύνη διότι εγώ ήμουν αθλητικός.

Εισαγγελέας: Μία πράξη φέρεται να έγινε εντός δωματίου στο Γαλαξίδι, ενώ ήσασταν κι εσείς…

Μάρτυρας: Από τότε που το έμαθα αυτό, πετάγομαι κάθε μέρα στον ύπνο μου, που δεν μπορούσε να υποστηρίξω το παιδί μου.

Εισαγγελέας: Το θεωρείτε αληθές; Ενώ κοιμόσασταν δίπλα;

Μάρτυρας: Θέλω να τον ρωτήσω εάν ήταν το βίτσιο ενός 11-12 χρόνου και όχι ενός 29χρονου ανώμαλου

(…)

Πρωτοδίκης (εξ αριστερών): Δε σας έκανε εντύπωση που δεν ακούσατε κάτι;

Μάρτυρας (κλαίγοντας): Τι να σας πω ότι θέλω να σκοτώσω τον εαυτό μου από τότε που το έμαθα που δεν μπόρεσα να προστατέψω το παιδί μου.

Πρωτοδίκης (εκ δεξιών): Αποκλείεται να ήταν ερωτευμένη η κόρη σας;

Μάρτυρας: Τι ερωτευμένη; Παιδάκια ήταν.

Η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση του πατέρα την Πέμπτη 12 Μαΐου.