ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Μάνδρα: Σήμερα η απόφαση για τις φονικές πλημμύρες του 2017

Μάνδρα: Σήμερα η απόφαση για τις φονικές πλημμύρες του 2017
Intime News

Την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου αναμένουν σήμερα οι 21 κατηγορούμενοι για τις φονικές πλημμύρες στη Μανδρα Αττικής το 2017, που κόστισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους.

Είχε προηγηθεί η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία αγόρευσε για περισσότερες από 4 ώρες υπέρ της ενοχής της πλειοψηφίας των κατηγορουμένων. Μάλιστα, πρότεινε την ενοχή της Ρένας Δούρου για τρία από τα τέσσερα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται. Ειδικότερα, ζήτησε να κηρυχθεί ένοχη για πρόκληση πλημμύρας δια παραλείψεως, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως, ενώ εισηγήθηκε να αθωωθεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

«Η κατηγορούμενη αναφέρεται σε αντιπλημμυρικά έργα πριν από την εκλογή της και μάλιστα έκανε κριτική στον προκάτοχο της για το θέμα αυτό. Κατά τις δηλώσεις της ένα σχέδιο τέτοιο αντιπλημμυρικό θα μπορούσε να εκπονηθεί σε έξι μήνες. Σε τηλεοπτική συνέντευξη ρίχνει ευθύνη σε περιφερειάρχη Βορείου Ελλάδος για πλημύρες με έναν νεκρό. “Δεν μπορούν κάποιοι να επιχειρούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να τις μεταφέρουν σε άλλους” ανέφερε η κατηγορούμενη μεταξύ άλλων το 2015» είπε κατά την αγόρευση της η εισαγγελέας.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, «το έργο εκτροπής Αγιας Αικατερινης - Σούρες χαρακτηρίστηκε πρώτης προτεραιότητας και άρα εκ της ιδιότητας της γνώριζε τη σημασία του». Όμως, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, η κα. Δούρου «δεν έλαβε υπόψη τον κατάλογο προτεραιόποιησης και όταν ερωτήθηκε αν κάποιο από τα έργα προχώρησε δεν ήξερε να απαντήσει». Η εισαγγελέας έκανε χρήση και της κατάθεσης του συγκατηγορούμενου της και αντιπεριφερειάρχη τότε, κ. Βασίλειου, προκειμένου να καταδείξει ότι η Ρένα Δούρου είχε γνώση της σημασίας του αντιπλημμυρικού έργου. «Ο συγκατηγορούμενος της κ. Βασίλειου λέει ότι: "Θέλω να πω πως αυτό το εύστοχο που ακούστηκε για την πλημμύρα του 2015 αν ακούσαμε το καμπανάκι, όταν σου τυχαίνουν τέτοιες πλημμύρες και κουφός να είσαι θα το ακούσεις"».

Από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους, προτάθηκε η ενοχή των 20 κατά περίπτωση για ανθρωποκτονία και σωματική βλάβη από αμέλεια τελούμενα δια παραλείψεως, και πλημμύρα από αμέλεια. Αντίθετα, αθώωση πρότεινε η εισαγγελέας για 17 άτομα για την παράβαση καθήκοντος, εκτός από τον προϊστάμενο πολεοδομίας Ελευσίνας και τους δυο υφιστάμενους του. Τέλος πρότεινε την πλήρη απαλλαγή μιας κατηγορούμενης, υπαλλήλου της επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων, καθώς έλειπε σε άδεια.

Η απολογία της Ρένας Δούρου

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής κατά την απολογία της, αν και -όπως δήλωσε- αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν ευθύνες στην υπόθεση, έκρινε πως τις καταλογίζονται περισσότερες από εκείνες που της αναλογούν.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι αυτή η θεομηνία στη Μάνδρα ήταν μια πρωτοφανής καταστροφή και μια τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους. Νιώθω στέκομαι μπροστά σας για ευθύνες που δε μου αναλογούν. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια» είχε πει κατά την έναρξη της απολογίας της και αναφέρθηκε στην κατάθεση του κ. Λέκκα που έκανε λόγο για «αρχή της κλιματικής αλλαγής» με την πλημμύρα αυτή.

Μάλιστα, έκανε λόγο για ανάληψη πολιτικής και όχι ποινικής ευθύνης, εξηγώντας: «Το να αναζητείς ευθύνη αλλωνών στον περιφερειάρχη παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας και της νομιμότητας, ωστόσο θα αναφερθώ στην κατηγορία μία προς μία γιατί θέλω να τις αντικρούσω μία προς μία. Παρόλο που δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα, στέκομαι απέναντί σας έχοντας αναλάβει την πολιτική ευθύνη του περιφερειάρχη, ουδέποτε ανθίσταμαι από αυτή, αλλά η πολιτική ευθύνη δεν συνεπάγεται ποινική ευθύνη. Αν πραγματικά υπάρχουν αμέλεια ή παραλείψεις άλλων, αυτοί να αναλάβουν την ποινική ευθύνη και εγω την πολιτική για τις πράξεις τους».

Η κατηγορούμενη υποστήριξε ότι δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την «κλιματική κρίση σαν άλλοθι» και στη συνέχεια απαρίθμησε σειρά αντιπλημμυρικών έργων που έγιναν στη θητεία της. «Ήρθε μπροστά σας ο κ. Τζιτζικώστας σας περιέγραψε ότι όλοι οι περιφερειάρχες γνωρίζουν την εικόνα, αλλά θα ήταν αδύνατο να γνωρίζουν το κάθε έργο ξεχωριστά και τεχνικές λεπτομέρειες. Για το συγκεκριμένο έργο δε μου αναφέρθηκε ποτέ ζήτημα καθυστέρησης για το συγκεκριμένο έργο. Αυτό δε σημαίνει ότι λέω πως φταίει κάποιος άλλος από τις τεχνικές υπηρεσίες, γιατί αν πάρουμε τις ημερομηνίες δεν υπήρξε καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου. Ουδέποτε για το συγκεκριμένο έργο δηλώθηκε ή υπήρξε καθυστέρηση, αφού κανείς από την πυραμίδα δεν ήρθε να μου πει ότι καθυστερεί».

Διαβάστε επίσης:

Μάνδρα - Δούρου για πρόταση εισαγγελέα: «Οι συνήγοροί μου θα απαντήσουν μία προς μία στις αιτιάσεις»