ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημήτρης Λιγνάδης: Τα στοιχεία της απόφασης για την αποφυλάκιση που δημιουργούν ερωτήματα

Δημήτρης Λιγνάδης: Τα στοιχεία της απόφασης για την αποφυλάκιση που δημιουργούν ερωτήματα
Η αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη αν και κρίθηκε ένοχος για δύο βιασμούς έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Η αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη αν και κρίθηκε ένοχος για δύο βιασμούς έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις

Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει από το απόγευμα της Τετάρτης η απόφαση από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο Δημήτρης Λιγνάδης να βρεθεί εκτός φυλακής μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης των δύο βιασμών για τους οποίους κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία.

Ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας με ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι η αθωωτική απόφαση ήταν αποτέλεσμα διατάξεων που «ψήφισε μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ» ενώ σήμερα τόνισε ότι την τον Δημήτρη Λιγνάδη τον αθώωσαν οι τακτικοί δικαστές και τον έκριναν ένοχοι οι ένορκοι.

Αναλύοντας την απόφαση για τον Δημήτρη Λιγνάδη ο Ελεύθερος Τύπος κάνει έξι παρατηρήσεις για την υπόθεση:

  • Εντυπωσιακό ήταν το ότι παρά την εξονυχιστική και πολύμηνη διαδικασία, καμία σχεδόν απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου δεν ήταν ομόφωνη, με τις περισσότερες μάλιστα να κρίνονται με οριακή πλειοψηφία 4-3.
  • Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε ποινή 10 ετών για τον βιασμό του Π.Φ. και σε ποινή 5 ετών για τον βιασμό του Σ.Σ, η οποία κατά συγχωνεύτηκε σε 12 έτη κατά την επιμέτρηση της ποινής - ο εισαγγελέας είχε ζητήσει πολύ μεγαλύτερες ποινές (συγκεκριμένα 12 έτη για κάθε βιασμό).
  • Η περίπτωση του δεύτερου μηνυτή, Σ.Σ. αφορά πράξη βιασμού χωρίς συνουσία, η οποία τιμωρείται με μικρότερη ποινή, για αυτό και υπάρχει αυτή η μεγάλη διάκριση στις δύο περιπτώσεις. Παρόλα αυτά, η ποινή των 5 ετών είναι η μικρότερη δυνατή που προβλέπει ο νόμος για το αδίκημα του βιασμού.
  • Οι χαμηλές αυτές ποινές, σχετικά με την βαρύτητα του αδικήματος του βιασμού, επιβλήθηκαν παρόλο που δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στον Δ.Λιγνάδη.
  • Χαρακτηριστικά παραδείγματα μεγαλύτερων ποινών σε αντίστοιχες υποθέσεις, υπάρχουν πολλά: εκτός του ντράμερ που καταδικάστηκε σε 12 έτη για μία περίπτωση ασέλγειας, πρόσφατα εκδόθηκε η απόφαση για τον καθηγητή ιστιοπλοϊας, στον οποίο επεβλήθη ποινή 13 ετών χωρίς αναστολή, ενώ απηλλάγη για το αδίκημα του βιασμού και καταδικάστηκε μόνο για κατάχρηση ανηλίκου.
  • Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου ψήφισε υπέρ της αθώωσης του κατηγορούμενου για όλες τις κατηγορίες, καθώς και για μικρότερες ποινές σε όλες τις περιπτώσεις. Η Πρόεδρος έχει επικριθεί για τον τρόπο που διεηύθυνε την πεντάμηνη διαδικασία, επιτρέποντας την συντριπτική πλειοψηφία ομοφοβικών ερωτήσεων του δικηγόρου υπεράσπισης προς τους μάρτυρες (ακόμη και για καλλιτεχνικές τους φωτογραφίες), αλλά και την εξαντλητική εξέταση των μηνυτών, από τους οποίους ζητήθηκε επανειλημμένα η λεπτομερής περιγραφή του καταγγελλόμενου βιασμού τους.

Σχετικές ειδήσεις