ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ειδικό δικαστήριο: Με Λοβέρδο άνοιξε η αυλαία των καταθέσεων για Παπαγγελόπουλο – Τουλουπάκη

Ειδικό δικαστήριο: Με Λοβέρδο άνοιξε η αυλαία των καταθέσεων για Παπαγγελόπουλο – Τουλουπάκη
INTIME

Την αυλαία των μαρτυρικών καταθέσεων άνοιξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος που κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο ενώπιον του οποίου δικάζονται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Ελενη Τουλουπακη.

Ο κ. Λοβερδος έκανε λόγο για «πολιτική μεροληψία» της Ελένης Τουλουπάκη, αφήνοντας αιχμές για τη μη αναφορά του ονόματος του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο φάκελο που έφτασε στη Βουλή, ενώ την ίδια στιγμή δήλωσε άγνοια σχετικά με το για ποιο λόγο δεν ενήργησε νωρίτερα η εισαγγελέας Ελενη Ράικου στην οποία είχε αρχικά ανατεθεί η αναφορά.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ελενη Τουλουπακη κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας επειδή δεν διαβίβασε εν γνώση της αμελλητί στη Βουλή το φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν της από τις 22 Φεβρουαρίου 2017 μηνυτήριας αναφοράς στην εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τιμή τιμολόγηση φαρμάκων δύο φορές για το έτος 2015 από τον υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό, που αποσκοπούσε στην μείωση των τιμών αυτών.

«Πρώτη αναφορά μου στο θέμα της μη τιμολόγησης των φαρμάκων έγινε το 2015 και εντόπισα την πρώτη σχετική αγόρευση μου το 2016. Είχα καταγγείλει στη Βουλή τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων. Πέρασε ένας χρόνος, έγιναν πολλές αναφορές και αποφασίσαμε τρεις βουλευτές να κάνουμε αναφορά στην εισαγγελέα διαφθορας Ελενη Ράικου στις 21 Φεβρουαρίου 2017, στις 8 Μαρτίου 2017 και μια ακόμη τον Απρίλιο του 2017, όταν είχε αλλάξει η εισαγγελέας διαφθορας» είπε ο κ. Λοβερδος και συνέχισε:

«Δεν έγινε η τιμολόγηση των φαρμάκων. Κάναμε αναφορά και περιμεναμε αντίδραση. Δεν υπήρξε αντίδραση. Αντιθέτως το Φεβρουάριο του 2018 ήρθε στη Βουλή μαζί με τη Νοβαρτις η υπόθεση αυτή. Είχαν φροντίσει να αποσβεστεί η προθεσμία για να μη μπορέσει να ελεγχθεί η υπόθεση. Αν και σε όλες τις υποθέσεις υπήρχαν καθαρά όλα τα ονόματα, στη συγκεκριμένη υπήρχαν τα αρχικά Π.Κ. Εγώ στη συνέχεια έκανα και μήνυση στην κα. Τουλουπακη».

Προεδρος: Ποια πράξη ποινική του υπουργού καταγγείλατε; Είχε ποινική αξιολόγηση;
Λοβερδος: Εμείς καταγγείλαμε τη μη τιμολόγηση. Δεν κάναμε υπαγωγή της συμπεριφοράς σε ποινική διάταξη.
Προεδρος: Στην αναφορά μιλάτε άλλοτε για αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης και άλλοτε για αύξηση των κερδών των φαρμακευτικών εταιριών. Αυτά τα δυο τα ταυτίζετε εσείς; Η φαρμακευτική δαπάνη πάει το μυαλό σε απιστία. Αν μιλήσουμε για κέρδη φαρμακευτικών εταιριών πάμε σε άλλο αδίκημα.
Μαρτυρας: Αυτό θα το κρίνετε εσείς.
Προεδρος: Εμείς χωρίς στοιχεία δε μπορούμε. Αν είναι απιστία μπορείτε να βεβαιώσετε ότι ο υπουργός εν γνώση του ζημίωσε το Δημόσιο;
Μαρτυρας: Η μη τιμολόγηση εκείνη την εποχή οδηγούσε σε υποτιμολόγηση. Αυτό οδηγούσε σε συντριπτική μείωση των τιμών.

Όπως επεσήμανε η Προεδρος της έδρας, αρχικά η αναφορά των τριών βουλευτών παραδόθηκε στην κα. Ράικου, η οποία συσχέτισε την αναφορά με την υπόθεση Novartis.

Προεδρος: Γιατί η κα. Ράικου δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση;
Μάρτυρας: Δεν έχω ιδέα. Ξέρω όμως ότι από την ανάληψη Τουλουπακη πέρασαν δύο μήνες και άλλαξε η σύνοδος.
Πρόεδρος: Έχετε στοιχεία να πείτε ότι ενήργησε δολίως η κα. Τουλουπακη;
Μάρτυρας: Όταν στη Βουλή έφτασε ο φάκελος με 10 ονόματα φαρδιά πλατιά και το συγκεκριμένο ήταν με αρχικά.
Πρόεδρος: Από αυτό το συνάγετε;
Μάρτυρας: Προφανώς! Προφανώς!
Πρόεδρος: Δηλαδή αν έβαζε ολόκληρο το όνομα;
Μάρτυρας: Συμπληρώνει την εικόνα! Δεν δικαιολογείται εισαγγελέας διαφθοράς να μη γνωρίζει την αποσβεστική προθεσμία της Βουλής. Η αποστολή του φακέλου με τα αρχικά ήρθε στο τέλος.

«Όταν στείλαμε τη δεύτερη ή την τρίτη αναφορά έκανα ένα τηλέφωνο στην υπηρεσία της να ρωτήσω αν τις έχει λάβει ή έχουν παραπέσει. Το μήνυμα που πήρα ήταν ότι η κυρία εισαγγελεύς έχει παραλάβει» σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας στο εάν η κα. Ράικου ασχολήθηκε με την υπόθεση.

Προεδρος: Ο κ. Κουρουμπλής ήθελε να βλάψει το δημόσιο;
Μαρτυρας: Εκ του αποτελέσματος αυτό έγινε. Ήθελε να ωφελήσει τις εταιρίες.

Έπειτα από επίμονες ερωτήσεις της εισαγγελέως της έδρας Ολγας Σμυρλή σχετικά με το γιατί η προκάτοχος της Ελένης Τουλουπακη, Ελενη Ράικου δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση, ο Ανδρέας Λοβέρδος αρχικά δεν θέλησε να απαντήσει επιμένοντας ότι έχει απαντηθεί αυτό. «Το απάντησα, δεν ξέρω ποτέ παραιτήθηκε, πόσο καιρό πήρε η παραίτηση της ή αν εργαζόταν τότε» είπε ο Ανδρέας Λοβερδος με την εισαγγελέα να σχολιάζει: «Παραίτηση από τη θέση του δε νοείται για δικαστικό λειτουργό. Παραιτήθηκε από τη θέση στη διαφθορά και αντικαταστάθηκε αμέσως από το ΑΔΣ από τη διάδοχο της».

Συνέδρος: Δηλαδή η κα. Τουλουπακη δεν έκανε το καθήκον της;
Λοβερδος: Αυτό εννοώ όχι ότι μετά βεβαιότητας ότι θα υπήρχε δίωξη για τον υπουργό, μόνο ότι όφειλε να διαβιβάσει.

Σε ερώτηση που δέχτηκε από συνήγορο υπεράσπισης της Ελένης Τουλουπάκη σχετικά με το εάν είδε με τα μάτια του ο μάρτυρας το Π.Κ, ο κ. Λοβερδος απάντησε: «Είχα παράγωγη ενημέρωση».

Υπεράσπιση Τουλουπακη: Γνωρίζετε τον κ. Σοφουλακη;
Μαρτυρας: Όχι, τον γνώρισα όταν πήγα να καταθέσω.
Υπεράσπιση: Ο συγκεκριμένος εισαγγελεας είχε την ίδια άποψη με την κα. Τουλουπακη ως προς εάν είχε παρέλθει η παραγραφή. Είναι η επιστημονική του άποψη ή ήταν από λόγους συγκάλυψης;
Μαρτυρας: Αυτή η αιτιολόγηση δεν είναι ούτε νηπιαγωγείου.

Η κατάθεση του κ. Λοβερδου συνεχίζεται την ερχόμενη Τρίτη 4 Οκτωβρίου.

Σχετικές ειδήσεις

Ειδικό δικαστήριο: Αρνήθηκαν τις κατηγορίες Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη