ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Χρυσή Αυγή: Συνεχίζει την κατάθεση της η Μάγδα Φύσσα

Χρυσή Αυγή: Συνεχίζει την κατάθεση της η Μάγδα Φύσσα
Καταθέτει η Μάγδα Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Στην προηγούμενη συνεδρίαση η Μάγδα Φύσσα ιδιαιτέρως φορτισμένη περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές του γιου της Παύλου.

Με την Μάγδα Φύσσα συνεχίζεται σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής, με τη μάρτυρα να δέχεται ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Γιωργος Ρουπακιάς «είχε έρθει η ώρα να σκοτώσει και σκότωσε», ενώ ιδιαιτέρως φορτισμένη περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές του γιου της Παύλου, που οδηγήθηκε στο θάνατο από το μαχαίρι του μέλους της Χρυσής Αυγής Γιώργου Ρουπακιά.

«Προσπάθησα να τον ζεστάνω και να σηκωθεί. Δεν ήταν φοβισμένος, δεν ήταν ταλαιπωρημένος. Δεν ήταν φοβισμένος, κοιμόταν. Να τον ξυπνήσουμε είπα. Δυστυχώς ήταν νεκρός. Και εκεί αρχίζει ο εφιάλτης. Πως να συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχεις το παιδί σου από τη μια στιγμή στην άλλη. Ήταν επαγγελματικό χτύπημα. Τον χτύπησε στην καρδιά και στο πόδι για να κόψει την αρτηρία . Αυτός που ο έκανε ήταν εκπαιδευμένος μας το είπε και ο γιατρός» ανέφερε η μάρτυρας.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα σε εκείνο το σημείο άρχισε να περιγράφει πως κατάφερε να συλλέξει πληροφορίες μαζί με την κόρη του του γιου της για όσα έγιναν εκείνη τη νύχτα.

«Η Χρύσα μου είπε ότι ήπιαν καφέ και μετά βγήκαν να δουν που θα μπορέσουν να δουν τη μπάλα. Αρχικά ήταν 3 παιδιά και μετά μαζεύτηκαν 11 αν δεν κάνω λάθος. Μέσα στο μαγαζί υπήρχαν δυο παιδιά με ρούχα παραλλαγής και μπλούζα της Χρυσής Αυγής ανάποδα. Φάνηκαν να δυσανασχετούν. Ήταν ο Λαγός και ο Μιχαλάρος. Υπήρχε μια κινητικότητα από αυτούς. Αφού τελείωσε η μπάλα πάνε να φύγουν και βλέπουν ότι έχουν βγει έξω οι δυο τύποι και απέναντι έχουν μαζευτεί 5 άτομα με κακές προθέσεις. Ο Παύλος είπε «πάμε να φύγουμε και ερχόμαστε μετά για τα αυτοκίνητα». Φτάνοντας Τσαλδάρη και Κεφαληνίας βλέπουν ένα ολόκληρο κομβόι. Το πρώτο αυτοκίνητο είναι του Ρουπακιά. Σταματάει και ρωτάει τον Παύλο ποιά είναι η Κεφαληνίας και ο Παύλος του λέει αυτή είναι. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί από 5 άτομα πάνω από 30-40, δεν ξέρω ακριβώς πόσοι και έχει έρθει και η ΔΙΑΣ, ήδη δύο μηχανές από το μαγαζί. Οι μηχανές γίνονται τέσσερις στην Τσαλδάρη» εξήγησε.

Η μάρτυρας συνέχισε περιγράφοντας όσα γνωρίζει από μαρτυρίες άλλων για την υπόθεση και εξιστόρησε λεπτό προς λεπτό τη στιγμή της επίθεσης στο παιδί της. «Το τάγμα αρχίζουν τις βρισιές και κρατούσαν ρόπαλα, λοστούς, έχουν έρθει με σκοπό να τρομοκρατήσουν. Τα παιδιά αποφασίζουν να περάσουν απέναντι και να πάνε στο σπίτι, αφού πάρουν τσιγάρα. Οι από εκεί αρχίζουν να βρίζουν. Ο Παύλος είπε: 'Τώρα τρέχουμε'. Τα παιδιά έτρεξαν αλλά ο Παύλος έμεινε πίσω και τον προλαβαίνουν. Αρχίζουν από 3αδες να περνάνε να χτυπάνε και να φεύγουν, να βρίζουν, με αποτέλεσμα να εγκλωβίσουν τον Παύλο εκεί. Άρχισε η μάχη με τους Χρυσαυγίτες αλλά δεν κατάφεραν να τον ρίξουν κάτω. Ο δολοφόνος δεν φορούσε τη στολή της Χρυσής Αυγής και ήταν μεγαλύτερος των άλλων ηλικιακά. Ήταν σε ψύχραιμη κατάσταση με ήρεμες κινήσεις και όλοι κάνουν στην άκρη μπαίνει ανάμεσα αγκαλιάζει τον Παύλο και τον μαχαιρώνει».

Αιχμές για την αντίδραση της αστυνομίας άφησε η Μάγδα Φύσσα, εξηγώντας: «Παρακαλούσε η Χρύσα τους αστυνομικούς για να πάνε στον Παύλο. Έλεγαν δεν μπορούσαν. Κάποιος συγκινήθηκε και την ακολούθησε. Φτάνοντας είχε γίνει η δολοφονία και αντί να συλλάβουν το δολοφόνο, έβγαλαν χειροπέδες για τον Παύλο ο οποίος σήκωσε την μπλούζα του και λέει 'Με μαχαίρωσε θα με συλλάβετε και από πάνω;'. Και έδειξε το δολοφόνο του. 'Είπαμε όχι και μαχαίρια' είπε η αστυνομικός τότε που σημαίνει ότι γνώριζαν από πριν».

Οι ερωτήσεις από τον Λαγό και ο Πλεύρης

Σε σημείο της κατάθεσής της, η Μάγδα Φύσσα ανάφερε: «Είναι πολιτικός κρατούμενος ο Λαγος; Θα τρίζουν τα κόκαλα των πολιτικών κρατουμένων». Το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα με την πρόεδρο να προσπαθεί να επιβάλει την τάξη. Ο κ. Πλεύρης πήρε το λόγο, λέγοντας πως στο εξωτερικό δεν θα υπήρχε τέτοια φαιδρή εικόνα με χειροκροτητές σε δικαστική αίθουσα. «Θα τολμούσατε εσείς να χαιρετίσατε ναζιστικά αν ήσασταν στο εξωτερικό;» απαντησε η Μάγδα Φύσσα με το δικηγόρο να χαιρετά ναζιστικά πριν η έδρα φύγει από την αίθουσα. «Δεν ντρέπεστε φασίστα; Δεν ντρέπεστε τόσα εγκλήματα; Ψόφα ρε» φώναξαν οι παρευρισκόμενοι και επικράτησε πανδαιμόνιο.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της, η Μάγδα Φύσσα κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του Γιάννη Λαγού. «Μπορεί να μου κάνει ερωτήσεις; Έχω απέναντι μου και μου κάνει ερωτήσεις ο δολοφόνος του παιδιού μου. Είστε όλοι δολοφόνοι!» είπε η μάρτυρας με τον Λαγό να φωνάζει: «Είμαι δολοφόνος εγώ;»