ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Novartis - Κοντονής: Υπερβολή ότι πίσω από όλα ήταν ο Παπαγγελόπουλος

 Σταύρος Κοντονής
«Είχα συνεργασία με την κα. Ράικου γιατί προέκυψε επί των ημερών μου η υπόθεση Νοβαρτις και έπρεπε να σταλούν δικαστικές συνδρομές»
Intime News

«Θεωρώ υπερβολή ότι πίσω απ’ όλα ήταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος» είπε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Κοντονής

Τη βεβαιότητα ότι ο Αλέξης Τσιπρας θα έπαιρνε τα μέτρα του εάν είχαν καταγγελθεί κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο της τότε εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου εξέφρασε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στο Ειδικό Δικαστήριο, στο εδώλιο του οποίου βρίσκονται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Ελενη Τουλουπάκη.

«Θεωρώ υπερβολή ότι πίσω απ’ όλα ήταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος» είπε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Κοντονής, συμπληρώνοντας λίγο αργότερα: «Αυτό που έφτασε στη Βουλή με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα ειλικρινά ξεπερνά κάθε φαντασία. Εγώ τότε εξεπλάγην…όταν η υπόθεση έφυγε από εμένα για έρευνα είχα κατά νου ότι ίσως υπήρχε εμπλοκή πολιτικού προσώπου. Το σκάνδαλο Novartis ήταν για εμένα κατά 90% η παράνομη συνταγογράφηση. Πιθανολόγησα ότι ίσως υπήρχε πολιτικό πρόσωπο. Αυτό με τις καταθεσεις με τις τροχήλατες βαλίτσες δε λέγονται ούτε σε υποθέσεις με ασφαλιστικά».

«Είχα συνεργασία με την κα. Ράικου γιατί προέκυψε επί των ημερών μου η υπόθεση Νοβαρτις και έπρεπε να σταλούν δικαστικές συνδρομές. Ήταν ένα τεράστιο σκάνδαλο και η συνδρομή του υπουργείου δικαιοσύνης ήταν αναγκαία. Μου είχε θέσει κάποια θέματα εξοπλισμού η κα. Ράικου και είχα απευθυνθεί στον τότε προϊστάμενο του Εφετείου. Την είδα 4-5 φορές, όχι παραπάνω. Την είχα δει τελευταία φορά παραμονές 25ης Μαρτίου του 2017» ανέφερε ο κ. Κοντονής.

Προεδρος: Η συνεργασία σας ήταν αυστηρώς επαγγελματική;

Κοντονής: Αυστηρώς επαγγελματική.

Προεδρος: Υπήρχε εκτίμηση;

Κοντονής: Εκτέλεσε τα καθήκοντά της με τρόπο άκρως ικανοποιητικό, θα μπορούσα να πω και άριστο. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2017 σε επίσκεψη κλιμακίου εισαγγελέων από την Αμερική τους παρέπεμψα στην κα. Ράικου για να δώσουν στοιχεία.

Πρόεδρος: Είχε ζητήσει να παραταθεί η θητεία της;

Μάρτυρας: Σε εμένα δεν είχε πει ποτέ κάτι τέτοιο.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις του με την πρώην εισαγγελέα διαφθοράς, ο κ. Κοντονής ανάφερε: «Η κα. Ράικου μου είχε πει ότι υπάρχουν αρκετοί γιατροί για παράνομη συνταγογράφηση. Από το 2000 έως το 2010 η φαρμακευτική δαπάνη είχε φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Πως έφτασε; Μέσω συνταγογραφήσεων».

Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι η κα. Ράικου είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης είχε ζήτημα μαζί του, αλλά δεν του ανάφερε ποτέ ότι η ίδια αντιμετώπιζε προβλήματα με τον κατηγορούμενο. «Η κα. Ράικου μου είπε ότι «εσείς δεν έχετε θέμα να επισκέπτομαι τον Παπαγγελόπουλο, αλλά εκείνος έχει θέμα να επισκέπτομαι εσάς». Δε μου είχε πει ότι η ίδια είχε πρόβλημα μαζί του. Είδα την Ράικου μια μέρα πριν την παραίτηση της. Είδα τους λόγους και εξέδωσα αμέσως ανακοίνωση κι έκανα ομιλία στη Βουλή. Αυτά όλα τα επιβεβαιώνω λέξη προς λέξη. Έπεσα από τα σύννεφα. Διαβάζοντας το περιεχόμενο της ανακοίνωσης έμεινα ενεός. Ισχύουν όλα όσα είχα πει τότε μέχρι τελευταία τέλεια!».

Κοντονής: Η δουλειά των δικαστών δεν είναι να εκδίδουν δελτία τυπου. Αν η κα. Ράικου είχε παράπονα θα μπορούσε να απευθυνθεί στην προϊσταμένη της και αν αισθανόταν πίεση, θα μπορούσε να ασκήσει τα εισαγγελικά της καθήκοντα. Εγώ δεν μπορούσα να συνάγω ότι φωτογραφίζει τον Παπαγγελόπουλο. Όταν διάβασα την ανακοίνωση σκέφτηκα ότι ασκούνται πιέσεις στην εισαγγελέα, αλλά από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες. Αυτή ήταν οι πρώτες σκέψη. Τώρα πέρασαν τα χρόνια κάνουμε άλλες σκέψεις.

Προεδρος: Τι σκέψεις;

Κοντονής: Αφήστε καλύτερα κυρία Προεδρε… Δεν τ’ αφήνουμε τώρα να πάει…

Πρόεδρος: Πιστεύετε ότι υπήρχε πρόθεση συγκάλυψης;
Κοντονής: Εγώ δεν πιστεύω ότι κανένα μέλος της κυβέρνησης τότε ήθελε να συγκαλύψει. Και δεν έχω καλές πολιτικές σχέσεις πλέον. Ενδεχομένως κάποιοι έδειχναν υπέρμετρο ζήλο, αλλά συγκάληψη όχι.

Πρόεδρος: Αν αναφερόταν σε εσάς η κα. Ράικου και σας έλεγε για κυβερνητικές παρεμβάσεις τι θα κάνατε;

Κοντονής: Θα απευθυνόμουν στον πρωθυπουργό. Και παρότι οι σχέσεις μας με τον τότε πρωθυπουργό έχουν διαρραγεί πλήρως είμαι βέβαιος πως αν του έλεγα για κυβερνητικές παρεμβάσεις, ο πρωην πρωθυπουργός θα έπαιρνε τα μέτρα του. Αν δεν έπραττε, θα επραττα εγώ τα δέοντα.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, που είχε λαβει sms από την κα. Ράικου μετά την παραίτηση της με το οποίο του ζητούσε συγγνώμη που δεν τον ενημέρωσε και πως θα τους εξηγούσε στη συνέχεια, είπε στο δικαστήριο πως «εκ των υστέρων δεν μου εξήγησε ποτέ, εξηγήσεις δίνουν στους προϊσταμένους τους, μόνο εδώ σε μια ολιγόλεπτη συζήτηση μου είπε κάποια πράγματα».

Πρόεδρος: Ήταν παρεμβατικός ο κ. Παπαγγελόπουλος;

Κοντονής: Όχι.

Πρόεδρος: Γνωρίζετε κάτι για την υπόθεση Σάλα;

Κοντονής: Διαπίστωσα ότι το υπουργείο ήταν κέντρο διερχόμενων. Ζήτησα να καταγράφεται οποιος περνάει. Διαπίστωσα ότι είχε επισκεφθεί ο κ. Σάλας τον κ. Παπαγγελόπουλο και το είχα μεταφέρει στον πρωθυπουργό.

Σχετικές ειδήσεις:

Υπόθεση Novartis: Αίτημα για εξαίρεση της Αριστέας Θεοδόση ζήτησε η Ελένη Τουλουπάκη