ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ειδικό δικαστήριο: Η κατάθεση Νικολάου για εικονική σύμβαση

Ειδικό δικαστήριο: Η κατάθεση Νικολάου για εικονική σύμβαση

Για εικονική σύμβαση μεταξύ του Χρήστου Καλογρίτσα για της λιβανέζικης CCC έκανε λόγο στην κατάθεση του στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον εργολάβο και τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, ο πολιτικός μηχανικός Χρήστος Νικολάου.

Ο μάρτυρας, που για μια περίοδο ήταν συνεργάτης του Χρήστου Καλογρίτσα ανέφερε πως ένα χρόνο μετά την συμφωνία, τον Ιούλιο του 2017 παρέστη σε ένα ραντεβού μεταξύ του Καλογρίτσα και του Σάμερ Χούρι με αντικείμενο να βρεθεί λύση στο λογιστικό ζήτημα που είχε προκύψει για τη CCC που είχε δώσει 3 εκ. ευρώ στην ΤΟΞΟΤΗΣ.

«Το έργο ήταν 45 εκατομμύρια προϋπολογισμός για ένα εμπορικό κέντρο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δεν υπήρχε τίποτα στη σύμβαση, ούτε χρονοδιαγράμματα ούτε σχέδια μηχανολογικά ούτε σχεδιαγράμματα ούτε ποσότητες υλικών. Συμπέρανα ότι ήταν εικονική σύμβαση. Υπήρχε και προκαταβολή 3 εκ. ευρώ. Ο ΤΟΞΟΤΗΣ θα έπρεπε να δώσει εγγυητική. Αυτό είναι για ρεκόρ Γκίνες. Πρώτα δίνεις εγγυητική και μετά την προκαταβολή. Πώς έγινε το ανάποδο; Συνήφθη μια σύμβαση 45 εκ. μόνο με έναν τίτλο σύμβασης; Νομίζω ότι είναι παγκόσμια πρωτοτυπία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολάου.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος ο Σάμερς Χούρι είχε παραδεχθεί μπροστά του ότι η σύμβαση έγινε για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας. «Το παραδέχθηκε ο Χούρι ότι η σύμβαση έγινε για τη μεταφορά των χρημάτων. Μου είπε ότι η σύμβαση έγινε πολύ πρόχειρα και πως επειδή ο Καλογρίτσας είχε εμπειρία στα media θα ήταν ένας ικανός partner να εμφανιστεί στο διαγωνισμό και να πάρει τηλεοπτική άδεια. Και επειδή κάποια στιγμή αποφάσισε να μην δώσει συνέχεια και υπήρχαν τα 3 εκ ήθελε να βρεθεί ένας λογιστικός τρόπος να πάρει πίσω το ποσό. Βέβαια, όταν φεύγεις από μια συμφωνία αυτό δεν γίνεται αβρόχοις ποσί. Δεν μπορείς να προβλέψεις ότι διαγωνισμός θα ακυρωθεί απο το ΣτΕ. Από τότε αρχίζει και μια σπίλωση της οικογένειας Καλογρίτσα. Κάποια στιγμή υπήρξε η πρόταση να γίνει ένα κατασκευαστικό έργο με τίμημα 3 εκ. ευρώ, ώστε τμηματικά να γίνει η επιστροφή του ποσού.

Προέδρος: Απολάμβανε η συνεργασία κυβερνητικής έγκρισης και αποδοχής;

Μάρτυρας: Ήταν μία δήλωση του κυρίου Χούρι. Επειδή απολάμβανε η εταιρεία του ειδικό καθεστώς, όπως όλες οι τεχνικές εταιρείες και είχε φορολογική ασυλία, ενδεχομένως η εμπλοκή του, αν πήγαινε ο ίδιος θα ήταν δύσκολη, ίσως έμμεσα να παραβίαζε τον όρο. Από την άλλη είναι πασίγνωστο το αριστερό παρελθόν Καλογρίτσα και λογικό θα ήταν να βρει έναν τέτοιον επιχειρηματία με μακρόχρονη δραστηριότητα στα μίντια και ισχυρές αριστερές καταβολές θα έκανε την συνεργασία αυτή αποτελεσματική. Αυτό ήταν δική μου ερμηνεία.

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Παρείχε ο Καλογρίτσας οποιαδήποτε συνδρομή στον υπουργό;

Μάρτυρας: Όχι, δεν ξέρω η γνώση μου σταματά στη συνεργασία Χούρι και Καλογρίτσα.

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Η γνώση σας σταματά ότι η σύμβαση αυτή είναι εικονική;

Μάρτυρας: Ναι και από τις δύο πλευρές.

Ένταση για την κατάθεση Λιανού

Κατά την έναρξη της ακροαματικής προσήλθε στο δικαστήριο ο Αντώνης Λιανός, στέλεχος της εταιρείας CCC, ο οποίος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να καταθέσει, καθώς σε βάρος του υπάρχει προκαταρκτική εξέταση για ψευδορκία.

Η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Ιωάννα Κλάπα διατύπωσε την άποψη ότι ο μάρτυρας δεν μπορεί να αναγκασθεί να καταθέσει, αλλά θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου. Στον αντίποδα, η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή και ο αναπληρωτής εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας ανέφεραν ότι όταν ο μάρτυρας αρνείται τη μαρτυρία του, υπέχει ποινικές ευθύνες. «Ο μάρτυς δεν αυτενοχοποιείται, καταθέτει ή αληθή ή ψευδή. Ερευνάται το εύρος της αλήθειας και το εύρος του ψεύδους. Ο μάρτυς δεν είχε το δικαίωμα να ζητήσει να μην εξεταστεί. Δεν μπορεί να ζητεί ο μάρτυρας αυτός και το δικαστήριο να συστοιχείται με την άποψη αυτή» ανέφερε ο κ. Ασπρογέρακας, προκαλώντας την αντίδραση της κυρίας Σμυρλή, που υποστήριξε ότι ο αναπληρωτής εισαγγελέας δεν έχει δικαίωμα να προτείνει.

Τακτική εισαγγελέας (Όλγα Σμυρλή): Σύμφωνα με τη δικονομία ο αναπληρωματικός εισαγγελέας είναι για όταν κωλύεται ο τακτικός εισαγγελέας ….

Πρόεδρος: Εξαρχής είπα ότι και οι δυο έχετε το λόγο, αλλά να έχετε ενιαία πρόταση

Τακτική εισαγγελέας: Μα δεν υπάρχει ενιαία πρόταση δεν …..

Πρόεδρος: Αν υπάρχει αντίρρηση στη πρόταση τη δίκη μου, να προσφύγετε ….

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Αυτό το «ενιαία πρόταση» σας παρακαλώ κυρία πρόεδρε να μην επαναληφθεί…. Είναι η ίδια πρόταση…

Τακτική εισαγγελέας: Η δικονομία ορίζει….

Πρόεδρος: Αν είναι να προσφύγετε κατά της ενέργειας μου, να προσφύγετε …

Τακτική εισαγγελέας: Ναι προσφεύγω. Ο αναπληρωματικός εισαγγελέας σύμφωνα με τη δικονομία είναι -ο μη γένοιτο -αν συμβαίνει κάτι στον τακτικό εισαγγελέα. Αυτός είναι μόνο ο ρόλος του, διότι αν δημιουργηθούν δυο προτάσεις θα υπάρχουν προβλήματα. Αυτό θεωρώ ότι είναι το σωστό.

Πρόεδρος: Προσφεύγετε λοιπόν κατά της ενέργειας της δικής μου να δώσω το λόγο στον κ. Ασπρογέρακα;

Τακτική εισαγγελέας: Ναι, επειδή πρότεινε όχι για τις ερωτήσεις

«Είχα σκοπό να καταθέσω μέχρι τις 2 Νοεμβρίου που έλαβα την έγκληση. Δεν μιλάμε για προσχηματική τακτική από πλευράς μου. Η μήνυση είναι για ψευδορκία και για όσα δεν είπα. Θέλω να ασκήσω το δικαίωμά μου, αλλά να μην νομίσουν οι κύριοι εισαγγελείς ότι δεν θέλω να καταθέσω» είπε ο ο κ. Λιανός.

Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο μάρτυρας πρέπει να καταθέσει, ακόμα κι αν απαντά «ναι ή όχι» αλλά και πως ο αναπληρωτής Εισαγγελέας έχει δικαίωμα να προτείνει. Πλέον, αποφασίστηκε ότι ο κ.Λιανός θα καταθέσει στην επόμενη συνεδρίαση, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου.

Δήλωση των Β. Γεωργακόπουλου, Θ. Μαντά και Γ. Μαντζουράνη, συνηγόρων υπεράσπισης του Ν. Παππά

Ο μάρτυρας και υπάλληλος του κ. Χρήστου Καλογρίτσα, μηχανικός κ. Χρήστος Νικολάου, κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στη συνεργασία των κυρίων Χούρι και Καλογρίτσα. Επεσήμανε, ακόμα, ότι στις συναντήσεις των δύο μερών, στις οποίες συμμετείχε ο ίδιος, δεν έγινε καμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, ούτε βεβαίως στον Νίκο Παππά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο στενός συνεργάτης του κ. Χρ. Καλογρίτσα είπε ότι:

«Ο κ. Τόμπρας έφερε σε επαφή τους δύο ενδιαφερόμενους, χωρίς να έχω καμία γνώση ότι ο κ. Τόμπρας έλαβε εντολή από τρίτο για να τους φέρει σε επαφή».

«Είναι υπερβολικό να πω ότι υπήρξαν υποκινητές σε αυτή τη συνεργασία των δύο επιχειρηματιών».

«Πολλοί ισχυρίζονται πολλά περί κυβερνητικής γνώσης σε εγχειρήματά τους, αλλά αυτό είναι άλλοτε αληθές άλλοτε ψευδές».

«Επειδή ο κ. Καλογρίτσας είχε σχέση με τα media, θεωρούσα φυσιολογικό πως αν του δινόταν η ευκαιρία και αφού εξασφάλιζε θετικές προϋποθέσεις, επιχειρηματικές όχι πολιτικές, θα συμμετείχε στη διαδικασία για τις άδειες».

«Έχω συναντήσει τον κ. Ν. Παππά σε μία και μόνο κοινωνική εκδήλωση αλλά ποτέ στα γραφεία της εταιρείας Τοξότης».

«Τα έργα τα οποία είχε πάρει ο κ. Καλογρίτσας, τα είχε πάρει μέσα σε ανταγωνιστικές συνθήκες. Δεν είχε ευνοϊκή μεταχείριση».

Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι οι κύριοι Καλογρίτσας και Χούρι είχαν μία μακρά διαπραγμάτευση, ώστε να επιστραφεί το ποσό των 3 εκατ. ευρώ από τον εργολάβο στη λιβανέζικη εταιρεία Al Ghandi. Η μακρά συνεργασία των δύο μερών προκύπτει και από το συμφωνητικό στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Κυριάκος Τόμπρας.

Από συνεδρίαση σε συνεδρίαση αποδομείται σταθερά το κατηγορητήριο και αναδεικνύεται η παντελής έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για εμπλοκή του κ. Ν. Παππά.