ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κιβωτός του Κόσμου: Καλείται ως ύποπτος για ασέλγεια ο Πάτερ Αντώνιος

Κιβωτός του Κόσμου: Καλείται ως ύποπτος για ασέλγεια ο Πάτερ Αντώνιος

Κιβωτός του Κόσμου: 7 υπάλληλοι στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα για κακοποιητικές συμπεριφορές

Ο πάτερ Αντώνιος καλείται να καταθέσει στην Εισαγγελία, καθώς θεωρείται ύποπτος για δύο βαρύτατες σεξουαλικές πράξεις σε βάρος ανηλίκων που φιλοξενούνταν στην Κιβωτό του Κόσμου.

Ωστόσο, για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών καλούνται να δώσουν εξηγήσεις και επτά υπάλληλοι της Δομής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Σπίγγου στο Newsbomb.gr, oι δυο εισαγγελείς ανηλίκων, Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη -Κυριακή Τσιχλή απέστειλαν κλήσεις σε 8 συνολικά πρόσωπα, καθιστώντας τα ως υπόπτους. Πρόκειται για τον πάτερ Αντώνιο, ένα πρόσωπο από τη δομή της Αθήνας, ένα ζευγάρι από δομή στα Γιάννενα, ενώ προστέθηκαν 4 ακόμη πρόσωπα από άλλες δομές εκτός Αθηνών και ειδικότερα σε Χίο και Βόλο.

Διεύρυνση υπήρξε και στη λίστα των ερευνόμενων αδικημάτων, αφού ο πατέρας Αντώνιος πέρα από την κακουργηματική κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή, ερευνάται πλέον και για ηθική αυτουργία σε σωματικές βλάβες αδυνάμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη δικογραφία προστέθηκαν καταθέσεις που τον τοποθετούν μπροστά σε περιστατικά σωματικής κακοποίησης ανηλίκων εντός της δομής. Μάλιστα, από καταθέσεις φέρεται να προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ότι οι ξυλοδαρμοί και οι σκληρές τιμωρίες δεν ήταν αποφάσεις του εκάστοτε υπαλλήλου της δομής, αλλά «εντολή» του πατρός Αντώνιου προς τους υπαλλήλους ως μέσο σωφρονισμού των παιδιών.

Για πρόκληση σωματικών βλαβών σε βάρος αδύναμων ερευνώνται τα 6 πρόσωπα που καλούνται ως ύποπτοι για την υπόθεση, ενώ μία υπάλληλος για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, καθώς φέρεται, να μην μετέφερε ως όφειλε σε γιατρό ή νοσοκομείο παιδάκι που είχε τραυματιστεί.

Οι καταγγελλόμενες πράξεις φέρονται να τελέστηκαν μεταξύ 2020 και 2022. Σημειώνεται, ότι μέχρι το 2019 και την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, πράξεις σε βάρος ανηλίκων όπως η απομόνωση και ο εξαναγκασμός σε εργασία, διώκονταν και τιμωρούνταν ως κακουργήματα. Από το 2019, αυτές οι πράξεις ακραίου βασανισμού είναι πλημμελήματα.

Οι οκτώ ύποπτοι πλέον αναμένεται να περάσουν το εισαγγελικό κατώφλι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αλλά όλοι αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να ενημερωθούν για τη δικογραφία και να συντάξουν τις έγγραφες εξηγήσεις τους. Μετά την παροχή εξηγήσεων οι εισαγγελείς θα αποφασίσουν σχετικά με το εάν θα τους ασκηθεί δίωξη ή όχι προκειμένου να παραπεμφθούν σε τακτικό ανακριτή.

Κιβωτός: Τι «εντόπισε» το πόρισμα Βουρλιώτη

Με ταχύτατους ρυθμούς εξελίσσεται η έρευνα για το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης της Κιβωτού του Κόσμου. Ήδη ο εισαγγελέας Ιωάννης Σέβης που χειρίζεται την υπόθεση έχει στη χέρια του πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα.

Στα συμπεράσματα της έρευνας που διέταξε ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης εντοπίζονται ενδείξεις τέλεσης σοβαρών κακουργηματικών πράξεων για τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβύτερα Σταματία Γεωργαντή, και τουλάχιστον δυο συνεργάτες.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τον έλεγχο των κλιμακίων της Αρχής σε λογαριασμούς και ακίνητα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της υπεξαίρεσης και της απιστίας.

Ειδικότερα, φέρεται να έχει εντοπιστεί ακίνητο το οποίο αγόρασε ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα αξίας 100.000 ευρώ με μετρητά. Μάλιστα, πληροφορίες του «Newsbomb.gr» αναφέρουν ότι τα χρήματα δε φαίνονται να «φεύγουν» από προσωπικό λογαριασμό του ζευγαριού, ενώ ο φόρος μεταβίβασης πληρώνεται απευθείας από λογαριασμό της οργάνωσης.

Από τον έλεγχο των κλιμακίων της Αρχής προέκυψε επίσης, ότι ένα πρόσωπο από τη δομή της Αθήνας εμφανίζεται να παίρνει μισθό 55.000 κατ’ έτος, αλλά στη συνέχεια επιστρέφει τα μισά χρήματα στην οργάνωση, κίνηση που κρίθηκε ύποπτη από τους ελεγκτές και χρήζει περαιτέρω ελέγχου.

Το πόρισμα συσχετίσθηκε με τη δικογραφία που βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» του κ. Σέβη, ο οποίος αναμένει και τα αποτελέσματα της οικονομικής αστυνομίας από την εκτέλεση της παραγγελίας του, με την οποία ζητούσε γενικευμένο έλεγχο για τέσσερα κακουργήματα.

Με την εισαγγελική παραγγελία, η Οικονομική Αστυνομία έχει κληθεί να διερευνήσει τα πάντα γύρω από τα οικονομικά της Κιβωτού. Μάλιστα, μέσω της παραγγελίας δόθηκε εντολή προς την Οικονομική Αστυνομία για φορολογικό έλεγχο στα οικονομικά της δομής για την τελευταία πενταετία, διαχειριστικό έλεγχο και γνωστοποίηση της έκβασης του, έρευνα για το εάν έχουν δοθεί στην Κιβωτό πάσης φύσεως επιχορηγήσεις ή χρηματοδοτήσεις από κρατικούς φορείς η από ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και άνοιγμα λογαριασμών για την τελευταία πενταετία σε εταιρικούς λογαριασμούς της Κιβωτού αλλά και σε λογαριασμούς έντεκα φυσικών προσώπων στα οποία περιλαμβάνονται ο πατέρας Αντώνιος, η πρεσβυτέρα, στενά συγγενικά τους πρόσωπα και μέλη της διοίκησης της Κιβωτού.

Η αρχή του νήματος της υπόθεσης

Η αρχή του νήματος της υπόθεσης, που κατέστησε ύποπτο τον πατέρα Αντώνιο, βρέθηκε από την καταγγελία ενός 19χρονου που στην κατάθεσή του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως όσο δενόταν με τον πατέρα Αντώνιο, είχε αρχίσει στην ουσία να τον υπηρετεί. «Του έβαζα και του έβγαζα τα παπούτσια και του έβαζα τις κάλτσες. Αυτά ήταν τα πρώτα περίεργα πράγματα. Σταδιακά ο ιερέας άρχισε να με χτυπάει στον ποπό με το χέρι, ενώ όταν πηγαίναμε για μπάνιο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, καθώς έκανε πως με έπνιγε στο νερό, άρχισε να βάζει το χέρι του μέσα στο μαγιό μου».

Μάλιστα, είχε αναφερθεί σε πληθώρα ασελγών πράξεων από τον ιερέα σε βάρος του, ενώ σε μια από αυτές υπήρξε μάρτυρας ένας φίλος του, ο οποιος έχει επίσης καταθέσει στις Αρχές.

Ωστόσο, η υπόθεση οδηγήθηκε ένα βήμα παρακάτω όταν στη δικογραφία προστέθηκε και η συμπληρωματική κατάθεση ενός 15χρονου φιλοξενούμενου της δομής στο Βόλο. Ο ανήλικος εντοπίστηκε από την εισαγγελία μέσα από την κατάθεση που έδωσε ο 19χρόνος και τον υποδείκνυε ως πρόσωπο που έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον πατέρα Αντώνιο.

Οι εισαγγελείς αναζήτησαν άμεσα τον 15χρονο, ο οποίος στην πρώτη κατάθεσή του περιορίστηκε μόνο σε περιστατικά σωματικής κακοποίησης. Όμως, ο ανήλικος φέρεται τη δεύτερη φορά να έδωσε νέα στοιχεία καταγγέλλοντας ότι έπεσε θύμα ασελγών πράξεων από τον πατέρα Αντώνιο πριν από περίπου 1,5 χρόνο και μάλιστα περισσότερες από μία φορές.

Διαβάστε επίσης:

Κιβωτός του Κόσμου: Καλείται ως ύποπτος ο πατέρας Αντώνιος και άλλοι 7

«Καίει» τον πατέρα Αντώνιο ιδιοκτήτης ακινήτου στα Ιωάννινα

Κιβωτός του Κόσμου: «Ο πατήρ Αντώνιος πήγε να με δωροδοκήσει»

Σχετικές ειδήσεις