ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Μάτι: «Όλα ήταν γνωστά σε όλους, είχαν δώσει όλες τις πληροφορίες στο ΕΣΚΕ», λέει μάρτυρας

Δίκη Μάτι: «Όλα ήταν γνωστά σε όλους, είχαν δώσει όλες τις πληροφορίες στο ΕΣΚΕ», λέει μάρτυρας
Intime news / Φωτογραφία αρχείου

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας εξέτασε για όγδοη ημέρα τον πραγματογνώμονα, στο πόρισμα του οποίου στηρίζεται και μεγάλο μέρος του κατηγορητηρίου της δίκης για το Μάτι.

Στην εξέταση του δικαστικού πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων πέρασε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας εξέτασε για όγδοη ημέρα τον πραγματογνώμονα, στο πόρισμα του οποίου στηρίζεται και μεγάλο μέρος του κατηγορητηρίου της δίκης.

Η κατάθεση του Δημήτρη Λιότσιου εξελίσσεται με μικρό εντάσεις και κάποια ξεσπάσματα συγγενών θυμάτων και εγκαυματιών που βρίσκονται στο ακροατήριο. «Ο μάρτυρας σας λέει ότι και ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ήταν άχρηστοι!», σχολίασε δυνατά κάτοικος της περιοχής προκαλώντας διαμαρτυρίες από την πλευρά υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Κατά την εξέταση του από δικηγόρο ο οποίος έχει χάσει τη μητέρα του στη φωτιά, ο κ. Λιότσος σχολίασε πως «το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού πληροφορείται ότι βρίσκονται άνθρωποι στη θάλασσα από την αντίστοιχη υπηρεσία στη Δανία γιατί υπήρχαν δώδεκα Δανοί στη θάλασσα».

Ο μάρτυρας επανέλαβε ότι «στις 18.36 υπήρχε η πρώτη αναφορά για δύο νεκρούς στο Νέο Βουτζά. Όλα ήταν γνωστά σε όλους. Είχαν δώσει όλες τις πληροφορίες στο ΕΣΚΕ» με το δικηγόρο να ρωτά στη συνέχεια αν οι ιθύνοντες είχαν αποδεχτεί το ενδεχόμενο να καεί ο κόσμος.

Δικηγόρος: Δόθηκε εντολή να μην πιάνουν στο λιμάνι της Ραφήνας τα πλοία που γύριζαν από τις Κυκλάδες και να πηγαίνουν στο Λαύριο ή τον Πειραιά. Εισακούστηκε αυτή η εντολή;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω.

Δικηγόρος: Άρα το λιμενικό δεν εισάκουσε την εισήγηση;

Μάρτυρας: Προφανώς.

Ο μάρτυρας εξετάστηκε και από τη συνήγορο του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη.

Δικηγόρος: Το ΕΣΚΕ έχετε καταθέσει ότι γνώριζε και έπρεπε να πάρει ευθύνη για απομάκρυνση των πολιτών. Στην έκθεση σας γράφετε ότι ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε.

Μάρτυρας: Δεν επιτρέπεται να αιφνιδιάζεται η πυροσβεστική υπηρεσία. Από το αποτέλεσμα αυτό φάνηκε. Δεν πρέπει να αιφνιδιάζεται η πυροσβεστική. Ο αιφνιδιασμός ήταν αδικαιολόγητος. Ο κρατικός μηχανισμός δεν έπρεπε να αιφνιδιαστεί.

Δικηγόρος: Τα εναέρια μπορούσαν να επιχειρήσουν στο κυρίως μέτωπο;

Μάρτυρας: Από τη στιγμή που η φωτιά μπήκε στη χαράδρα ήταν πιο δύσκολη η κατάσταση αλλά μέχρι τις 18.10 η πυρκαγιά έκαιγε παλιά καμένα.

Δικηγόρος: Ρωτάω αν μπορούσαν να εισφέρουν ουσιαστικά.

Μάρτυρας: Από τη στιγμή που η φωτιά μπήκε στη χαράδρα έβγαλε όλα τα φαινόμενα της. Σε εκείνο το σημείο ήταν δύσκολα. Το νερό εξατμίζεται μέχρι να φτάσει στη χαράδρα .Ο,τι ήταν να γίνει επρεπε να γίνει πριν πάει στη χαράδρα. Θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο καλή δουλειά και να επιχειρήσουν πιο άνετα τα εναέρια. Αν επιχειρούσαν βέβαια…

Σχετικές ειδήσεις

Δίκη για το Μάτι: Για παντελή έλλειψη συντονισμού μιλά ο πραγματογνώμονας

Μάτι: Αυτοψία ζητάει ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

Δίκη για το Μάτι: «Δέχτηκα παρεμβάσεις» καταγγέλλει πραγματογνώμονας