ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Μάτι: Κόλαφος ο πραγματογνώμονας Ανδριανός Γκουρμπάτσης - «Η Πυροσβεστική πρέπει να σώζει ζωές»

Δίκη Μάτι: Κόλαφος ο πραγματογνώμονας Ανδριανός Γκουρμπάτσης - «Η Πυροσβεστική πρέπει να σώζει ζωές»

Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η κατάθεση του πραγματογνώμονα Ανδριανού Γκουρμπάτση στη δίκη για τη φονική πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής, τον Ιούλιο του 2018.

Ο μάρτυρας εξετάστηκε σήμερα από τους δικηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας και επανέλαβε πως η προληπτική απομάκρυση των κατοίκων ήταν επιβεβλημένη, ενώ η απόφαση έπρεπε να ληφθεί μέχρι τις 17.30 το απόγευμα.

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στα Ψαχνά Εύβοιας, όταν αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος ήταν ο πρώην υπαρχηγός στο Μάτι, Βασίλης Ματθαιόπουλος.

Αναφερόμενος σε ευθύνες του κ. Ματθαιόπουλου που βρισκόταν το 2018 στη θέση του υπαρχηγού επιχειρήσεων σημείωσε πως «δεν ήταν κομιστής εντολών αλλά εκ της θέσεως του έπρεπε να δίνει εντολές» και συνέχισε λέγοντας ότι «πρώτο μέλημα της πυροσβεστικής είναι η διάσωση των ανθρώπων και μετά να σβήσει η φωτιά. Ή ταυτόχρονα. Εδώ δε σώθηκε ο κόσμος τι μου λέτε!».

Δικηγόρος: Τελικά τι συνέβη; Ποια είναι η αιτία που επεκτάθηκε η πυρκαγιά;

Μάρτυρας: Πιστεύω ότι δεν αξιολογήθηκε ορθά ο κίνδυνος και υπήρξε ολιγωρία κινητοποίησης των εναέριων και επίγειων δυνάμεων.

Δικηγόρος: Ακούσατε για αλλοιώσεις εγγραφών του πυροσβεστικού σώματος;

Μάρτυρας: Οι χρόνοι που αναγράφονται στα έγγραφα, σε σχέση με τηλεματικά δεδομένα, έχουν διαφοροποιήσεις, δεν θέλω όμως να πω ότι έγινε σκόπιμα αυτό.

Αιχμές για τις κινήσεις του τότε δημάρχου Πεντέλης και κατηγορούμενου, Δημήτριου– Στέργιου Καψάλη άφησε ο μάρτυρας, λέγοντας πως «φημολογείται πως είναι κουμπάρος με τον κάτοικο της περιοχής στον οποίο αποδίδεται το αδίκημα του εμπρησμού εξ αμελείας. Υπήρχε μία καθυστέρηση ενημέρωσης από τον δήμαρχο Πεντέλης για τη φωτιά. Κινητοποίησε πρώτα τα δικά του οχήματα. Δεν τηλεφώνησε ποτέ στην πυροσβεστική, δεν προκύπτει από καταγραφικά τέτοιο τηλεφώνημα…Μετά τις 5 τηλεφώνησε και ενημέρωσε τον κ. Τόσκα».

Σχετικά με τον κατηγορούμενο δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελο Μπουρνούς ο κ. Γκουρμπάτσης ανέφερε πως «τον άκουσα στο ΣΚΑΙ που έδωσε συνέντευξη
και είπε πως η φωτιά κατευθύνεται προς Διόνυσο, βόρεια και στο Μάτι δεν θα πάει. Πώς να αποφασίσει για οργανωμένη απομάκρυνση αφού είχε άλλη αντίληψη για κατεύθυνση πυρκαγιάς;».