ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ισίδωρος Ντογιάκος: Δωρεά απινιδωτών στον Άρειο Πάγο λίγο πριν αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα

Ισίδωρος Ντογιάκος: Δωρεά απινιδωτών στον Άρειο Πάγο λίγο πριν αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα

Το ποσό για την αγορά των απινιδωτών προέρχεται από τις 7.000 ευρώ αποζημίωση που επιδικάστηκαν στον κ. Ντογιάκο μετά τη προσφυγή του κατά απόφασης Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2016.

Στην προσφορά τεσσάρων απινιδωτών προς τον Άρειο Πάγο, το Εφετείο και το Πρωτοδικείο της Αθήνας προχώρησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος λίγο πριν την αποχώρηση του από το σώμα λόγω συνταξιοδότησης.

Το ποσό για την αγορά των απινιδωτών προέρχεται από τις 7.000 ευρώ αποζημίωση που επιδικάστηκαν στον κ. Ντογιάκο μετά τη προσφυγή του κατά απόφασης Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2016, επειδή είχε συγκαλέσει την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών με θέμα «Εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών».

Η πλευρά του δημοσίου αποδέχτηκε ότι παραβιάστηκε η ελευθερία έκφρασης του προσφεύγοντος, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 10 της Σύμβασης λόγω της πειθαρχικής κύρωσης που του επιβλήθηκε, η υπόθεση αποσύρθηκε και αποφασίστηκε καταβολή αποζημίωσης 7.000 ευρώ στον προσφεύγοντα.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός προσέφερε με τα χρήματα αυτά έναν απινιδωτή στον Άρειο Πάγο, έναν απινιδωτή για την Εισαγγελία Εφετών και το Εφετείο Αθηνών και από έναν απινιδωτή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Μάλιστα, ο κ. Ντογιάκος με σχετικό έγγραφο του προς τον νόμιμο αναπληρωτή του, αρχαιότερο αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Δημήτρη Παπαγεωργίου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Με αφορμή την επικείμενη αποχώρησή μου από την Υπηρεσία, αναλογιζόμενος τις ευεργεσίες που μου προσέφερε επί μακρά σειρά ετών, Σας γνωρίζω ότι προσφέρω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για από κοινού χρήση με τον Άρειο Πάγο, έναν απινιδωτή για την κάλυψη έκτακτων ιατρικών περιστατικών, καρδιολογικού χαρακτήρα, σε χώρους που καθημερινά διέρχεται ή παραμένει μεγάλος αριθμός πολιτών και εργαζομένων. Σημειώνω ότι η δαπάνη για την αγορά του μηχανήματος αυτού καλύφθηκε από το χρηματικό ποσό που μου επιδίκασε (χωρίς να το έχω ζητήσει), ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατόπιν προσφυγής μου κατά αποφάσεως Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου».