ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Άλκης Καμπανός: Ισόβια στους 7 από τους 12 κατηγορούμενους προτείνει η εισαγγελέας

Άλκης Καμπανός: Ισόβια στους 7 από τους 12 κατηγορούμενους προτείνει η εισαγγελέας

 Ισόβια κάθειρξη σε 7 και πρόσκαιρες καθείρξεις σε 5 καταδικασθέντες εισηγείται η εισαγγελέας για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον πολυετείς πρόσκαιρες καθείρξεις, εισηγείται για 7 από τους 12 που καταδικάστηκαν για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του Άλκη Καμπανού και των δύο φίλων του, η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

Για τους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες η εισαγγελική λειτουργός προτείνει πολυετείς πρόσκαιρες καθείρξεις (με εκτιτέα τα 20 έτη).

Ειδικότερα, η εισαγγελέας πρότεινε ισόβια κάθειρξη για τον 2ο, τον 3ο, τον 4ο, τον 7ο, τον 9ο, τον 10ο και τον 11ο κατηγορούμενο της δίκης για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Για τους υπόλοιπους 5 κατηγορούμενους, δηλαδή τον 1ο, τον 5ο, τον 6ο, τον 8ο και τον 12ο, η εισαγγελέας πρότεινε 15 χρόνια φυλάκιση στον κάθε έναν.

Προηγουμένως το δικαστήριο απέρριψε όλες τις ελαφρυντικές περιστάσεις, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση.

Το δικαστήριο μετά τις σύντομες τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης θα διακόψει ενόψει της απόφασης επί των ποινών.

Νωρίτερα και η εισαγγελέας απέρριψε για τον κάθε ένα από τους κατηγορουμένους τις εισηγήσεις για ελαφρυντικά που αφορούσαν τον πρότερο έντιμο βίο των καταδικασθέντων, την ειλικρινή τους μεταμέλεια αλλά και το ενδεχόμενο ανωριμότητάς τους λόγω του νεαρού της ηλικίας τους.

«Μέσα στην αίθουσα αυτή ακούσαμε πολλές φορές τη λέξη συγνώμη, αλλά ήταν μία ξερή λέξη, χωρίς συναίσθημα που δείχνει την ειλικρινή μεταμέλεια. Κανένας δε μας είπε μέσα στην αίθουσα αυτήν, τι ακριβώς έγινε εκείνη την ημέρα. Οι κατηγορούμενοι δεν επέλεξαν να αναλάβουν το βάρος των ευθυνών τους αυτοβούλως, αλλά πριν παραδοθούν, συμβουλεύτηκαν δικηγόρος. Έχουμε δώδεκα κατηγορουμένους νεαρής ηλικίας, οι οποίες, ωστόσο, είναι ολοκληρωμένες προσωπικότητες και ορίζουν τη ζωή τους. Δε διακρίνεται ανωριμότητα και επιπολαιότητα όπως τις ορίζει ο νόμος για την απόδοση ελαφρυντικών. Οι πράξεις που έλαβαν χώρα ήταν συνειδητές επιλογές και έγιναν κατόπιν ώριμων σκέψεων. Όλοι οι κατηγορούμενοι ήταν οργανωμένοι σε συνδέσμους και ακολουθούσαν την ομάδα τους εντός και εκτός Ελλάδας. Έχουμε δώδεκα κατηγορουμένους που δε μετανόησαν, δεν πόνεσαν και δεν αποδέχθηκαν την εγκληματική τους συμπεριφορά», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας.

Υπενθυμίζεται ότι οι 12 καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι για τις εξής πράξεις:

- Οι 2ος, 3ος, 4ος, 7ος, 9ος και 11ος ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (πρώτο τραυματία φίλο) και κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία φίλο). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

- Ο 10ος ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (πρώτο τραυματία φίλο) και κατά πλειοψηφία (5-2) για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία φίλο). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

- Οι 1ος, 5ος, 6ος, 8ος και 12ος ομόφωνα για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (πρώτο τραυματία φίλο) και κατά κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία φίλο). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης, κατά περίπτωση, για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.