ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Πισπιρίγκου: «Αυλαία» για το καλοκαίρι με μηνύσεις και εξώδικα στους μάρτυρες

Δίκη Πισπιρίγκου: «Αυλαία» για το καλοκαίρι με μηνύσεις και εξώδικα στους μάρτυρες

Με την εξέταση τριών μαρτύρων που είχαν καταθέσει τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε η τελευταία… θερινή συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ενώπιον του οποίου δικάζεται η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας.

Ο συνήγορος της 34χρονης Αλέξης Κούγιας εξέτασε σήμερα τρεις μάρτυρες στους οποίους δεν είχε προλάβει να θέσει ερωτήσεις τις προηγούμενες ημέρες, ενώ πλέον απομένει στις 6 Σεπτεμβρίου η ολοκλήρωση της εξέτασης του καθηγητή Νίκου Ράικου για να ολοκληρωθεί ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας.

Με την έναρξη της συνεδρίασης εξετάστηκε η ψυχολόγος Δέσποινα Σαββόγλου, η οποία κατ’ εντολή της ανακρίτριας είχε κληθεί να περιγράψει και να εκτιμήσει τα συναισθήματα της μικρής Τζωρτζίνας αλλά και τη σχέση με τους γονείς της.

Ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου αμφισβήτησε σήμερα την αξιοπιστία των σπουδών της μάρτυρος αλλά και της πραγματογνωμοσύνης της και σημείωσε πως θα υποβάλλει σε βάρος της δυο μηνύσεις για ψευδορκία και για παράνομη μαγνητοφώνηση και χρήση αρχείου προσωπικών δεδομένων, επειδή η μάρτυρας ανέφερε ότι είχε ηχογραφήσει στον υπολογιστή της τις συνεδρίες που είχε στο πλαίσιο της πραγματογνωμοσύνης της με τον Μάνο Δασκαλάκη και την Ρούλα Πισπιρίγκου.

Κούγιας: Σας ζητήθηκε να αξιολογήσετε ξανά ζωγραφιές;

Μάρτυρας: Ναι μου έχει ζητηθεί για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης.

Κούγιας: Έχετε ακούσει ποτέ συνάδελφό σας να δεχθεί να αξιολογήσει τον ψυχικό κόσμο ενός παιδιού που δεν ζει μέσα από τέσσερις ζωγραφιές; Μπορείτε να μου πείτε γιατί κάνατε συνεδρίες με τον Δασκαλάκη και κατηγορουμένη αφού είχατε εντολή να αξιολογήσετε τις ζωγραφιές;

Μάρτυρας: Αυτό προστάζει το πρωτόκολλο.

Κούγιας: Η κ. κατηγορούμενη λέει ότι τη συναντήσατε δύο φορές και με αυτά που τη ρωτούσατε γέλαγε και αγανακτούσε.

Μάρτυρας: Σε εμένα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα αποδώσω την αλήθεια.

Κούγιας: Από πού είχατε εντολή να συζητάτε σαν την κουτσομπόλα προσωπικά θέματα του κ. Δασκαλάκη και της κατηγορούμενης;

Μάρτυρας: Η εντολή ήταν να αποφανθώ και για το ψυχικό δεσμό του παιδιού με τους γονείς και για οτιδήποτε συναφές. Έστειλα έγγραφο στην ανακρίτρια κ. Σαλάπα και είπα ότι με τις 4 ζωγραφιές δεν μπορούσαμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα και ότι θα χρειάζονταν συνεδρίες με τους γονείς. Ζήτησα να ενημερωθώ γα τα σχολικά πλαίσια. Αυτό έγινε δεκτό από την ανακρίτρια. Την είχα ενημερώσει για όλες τις συναντήσεις και τα τηλέφωνα μου τα έδωσε εκείνη.

Αμέσως μετά ο Αλέξης Κούγιας ανακοίνωσε ότι υποβάλλει μήνυση στην ψυχολόγο αλλά και την ανακρίτρια της υπόθεσης Χριστίνα Σαλάπα. «Η μάρτυρας μόνη της καθόριζε τις συναντήσεις με τους γονείς. Στην κατηγορουμένη δεν κοινοποιήθηκε ποτέ έγγραφο για αυτές τις συναντήσεις.

Διενήργησε πραγματογνωμοσύνη σε ενηλίκους ενώ είναι ψυχοθεραπεύτρια παίδων και ενηλίκων. Να διαβιβαστούν τα πρακτικά στην εισαγγελία και να ασκηθεί δίωξη στην κ. Σαλάπα και την μάρτυρα για αυτή την παράνομη πραγματογνωμοσύνη» είπε ο κ. Κούγιας ζητώντας από το δικαστήριο να διατάξει τη μάρτυρα να φέρει τον υπολογιστή της στο ακροατήριο ώστε η έδρα διαπιστώσει αν έχει κρατήσει τα αρχεία από τις μαγνητοφωνήσεις.

Εξώδικο στην παιδονευρολόγο

Ακολούθησε η εξέταση της παιδονευρολόγου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου Πολυξένης Πελεκούδα, στην οποία νωρίτερα ο συνήγορος είχε επιδώσει εξώδικο επειδή με tweet της διέψευσε ένα δελτίο τύπου του. «Ο κ. Κούγιας έβγαλε ανακοίνωση που έλεγε ότι εγώ είπα ότι η Τζωρτζίνα έκανε αληθή επιληπτικά επεισόδια» ανέφερε μεταξύ άλλων μάρτυρας διαψεύδοντας πως κατέθεσε ποτέ κάτι τέτοιο.

Κούγιας: Είπατε ότι τα επεισόδια δεν ήταν τυπικά επιληπτικά, όμως «δεν μπορώ να αποκλείσω ότι ήταν επιληπτικά».

Μάρτυρας: Ναι, αλλά πρόσθεσα ότι μετά το 24ωρο εγκεφαλογράφημα απομακρύνθηκε η πιθανότητα επιληπτικών σπασμών με μεγάλη επιστημονική ακρίβεια.

Κούγιας: Καταθέσατε ότι «θέλει βαθιά έρευνα ώστε να μάθει κάποιος για να προκαλέσει αυτά τα επεισόδια». Που πρέπει να ψάξει; Σε ποιο τομέα της ιατρικής;

Μάρτυρας: Δεν είναι ανάγκη να είναι από τον τομέα της ιατρικής, μπορεί να είναι από το τομέα του εγκλήματος.

Κούγιας: Που στο Διαδίκτυο μπορεί κανείς να διαβάσει όλα αυτά; Να διαβάσει δηλαδή με ποιο τρόπο και με ποιες ουσίες μπορεί να προκαλέσει αυτά τα παροξυσμικά επεισόδια;

Μάρτυρας: Δεδομένου ότι δεν έχω επιχειρήσει να προκαλέσω σωματική βλάβη σε κάποιον δεν έχω διαβάσει. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι μπορεί.

Κούγιας: Αφού ήσασταν υποψιασμένοι ότι τα επεισόδια τα προκαλούσε η μητέρα δεν θα έπρεπε να ενημερώσετε εισαγγελέα;

Μάρτυρας: Εγώ έκανα ότι καλύτερο για να προστατεύσω το παιδί, να πάει στη ΜΕΘ και να ενημερώσω τους συναδέλφους μου την Αθήνα.

Κούγιας: Ξέρετε πως ήταν η συμπεριφορά της μητέρας όταν πήρε το παιδί στο σπίτι;

Μάρτυρας: Ήταν ένα εξαιρετικά φροντισμένο παιδί.

Κούγιας: Σε ένα από τα επεισόδια στο βίντεο φαίνεται η μητέρα να βάζει τη μάσκα οξυγόνου στο παιδί; Θα μπορούσε να σταματήσει το επεισόδιο αν η μητέρα να έβαζε τη μάσκα;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε να λυθεί αυτόματα θα μπορούσε να συνεχίσει, το έχω χαρακτηρίσει ως επικίνδυνο.

Κουγιας: Αν είχατε δει πριν το βίντεο με τη συμπεριφορά της μητέρας να βάζει μάσκα θα και να ειδοποιεί τους γιατρούς θα είχατε τις ίδιες υποψίες;

Μάρτυρας: Ναι θα είχα την ίδια υποψία χωρίς να αποκλείσω παθολογικό αίτιο, και για να προφυλάξω το παιδί θα ήθελα να είναι στη ΜΕΘ.

Τελευταίος εξετάστηκε από τον Αλέξη Κούγια ο παιδίατρος του νοσοκομείου του Ρίου, Άρης Μπερτζουάνης, ο οποίος για δεύτερη ημέρα αναφέρθηκε στις υποψίες των γιατρών της παιδιατρικής κλινικής σχετικά με τη μητέρα. «Όταν έχουμε επεισόδια που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε υποψιαζόμαστε πολλά πράγματα. Μεταξύ άλλων και αυτό το ενδεχόμενο. Αν έχουμε μεγάλες υποψίες ενημερώνουμε όπως έχουμε κάνει πολλές φορές. Εκείνη τη στιγμή αυτό το ενδεχόμενο ήταν χαμηλά στην διαφορική διάγνωση. Υπήρχε μεγάλη απορία και κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσεις πως έκανε επεισόδια το παιδί μόνο στην κλινική και όχι στην ΜΕΘ».