ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελένη Τοπαλούδη: Να μην αναιρεθεί η απόφαση πρότεινε η εισαγελέας του Αρείου Πάγου

Ελένη Τοπαλούδη: Να μην αναιρεθεί η απόφαση πρότεινε η εισαγελέας του Αρείου Πάγου
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Στον Άρειο Πάγο αναβίωσε σήμερα το πρωί η στυγερή δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη το 2018 στη Ρόδο από έναν 26χρονο κι έναν 24χρονο, που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια και 15ετή κάθειρξης ο καθένας.

Η συζήτηση στον Άρειο Πάγο, που έγινε απουσία των γονέων της Ελένης Τοπαλούδη, αφορούσε στις αιτήσεις αναίρεσης που έχουν καταθέσει οι δυο κατηγορούμενοι που αιτούνται την αναίρεση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, που δεν τους αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό για τη δολοφονία και τον ομαδικό βιασμό της νεαρής φοιτήτριας.

«Ο πρώτος (26χρονος Ροδίτης) κατηγορούμενος κάνει λόγο για απόλυτη ακυρότητα, παράβαση διατάξεων για δημοσιότητα στο ακροατήριο και την έλλειψη ορισμένη αιτιολογίας» ανέφερε η εισαγγελέας Ελένη Κοντακτσή συμπληρώνοντας ότι ο πρώτος κατηγορούμενος έθεσε ζητήματα σύνθεσης του δικαστηρίου τα οποία η ίδια χαρακτήρισε αβάσιμα, ενώ ζήτησε να απορριφθούν συνολικά όλοι οι λόγοι αναίρεσης της εφετειακής απόφασης.

«Μεταμοντέρνα σεξουαλικότητα»

Σχετικά με την παροχή ελαφρυντικών η εισαγγελέας σχολίασε πως «το δικαστήριο απολύτως τεκμηριωμένα απέρριψε τους ισχυρισμούς περί παροχής ελαφρυντικών». Μάλιστα, αναφερόμενη στην παροχή του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας, η κ. Κοντακτσή εξήγησε ότι «δεν αποδείχθηκε ότι τέλεσαν την πράξη εξαιτίας της ανωριμότητας της ηλικίας τους και η απόφαση το τεκμηριώνει αυτό απολύτως».

«Για τη μεταμοντέρνα σεξουαλικότητα θεωρώ ότι η απόφαση απαντάει στους ισχυρισμούς αυτούς απολύτως τεκμηριωμένα και κάνοντας και χρήση του όρου «μεταμοντέρνα σεξουαλικότητα» και την έχει λάβει υπόψη το δικαστήριο» σχολίασε η εισαγγελέας σχετικά με τον ισχυρισμό του Ροδίτη κατηγορουμένου ότι δεν ελήφθη υπόψη από τους δικαστές ο ισχυρισμός του περί «μεταμοντέρνας σεξουαλικότητας».

Την απόρριψη όλων των προβαλλόμενων λόγων αναίρεσης και του δεύτερου κατηγορουμένου (24χρονου) πρότεινε λίγο αργότερα η εισαγγελική λειτουργός, χαρακτηρίζοντας αβάσιμους τους ισχυρισμούς περί απόλυτης ακυρότητας. Επιπλέον, ζήτησε να απορριφθούν και οι αιτιάσεις του δεύτερου σχετικά με δημοσιεύματα του τύπου που του στέρησαν μια δίκαιη δίκη. «Δεν προκύπτει ότι οι δικαστές επηρεάζονται από δημοσιεύματα, λειτουργούν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους» σημειώσει η κ. Κοντακτσή.

Με την εισαγγελική πρόταση τάχθηκε η υποστήριξη της κατηγορίας (οικογένεια Τοπαλούδη) με τον εκ των συνηγόρων τους Αλέξη Κούγια να υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της δίκης τηρήθηκαν όλες οι διατάξεις για δίκαιη δίκη και υπήρξε απόλυτος σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας των κατηγορουμένων. Στον αντίποδα οι δυο συνήγοροι των καταδικασθέντων υποστήριξαν τους λόγους αναίρεσης που περιλαμβάνονται στην σχετική αίτηση που κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο.

Τον τελικό λόγο έχει ο Άρειος Πάγος που αν αποφασίσει την αναίρεση της απόφασης, τότε η δίκη θα επαναληφθεί στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο κατά το σκέλος της απόφασης που κρίθηκε ότι πρέπει να αναιρεθεί.