ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δικάστικη απέλαση στους αλλοδαπούς που εγκληματούν - Αυστηρές ποινές και για την ενδοικογενειακή βία

Δικάστικη απέλαση στους αλλοδαπούς που εγκληματούν - Αυστηρές ποινές και για την ενδοικογενειακή βία

Σημαντικές νομοθετικές αλλάγες θα επέλθουν σύντομα στο ποινικό δίκαιο, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του STAR, που επικαλείται πληροφορίες από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο 23χρονος Σύρος που συνελήφθη για την απόπειρα βιασμού επτά γυναικών μέσα σε ελάχιστο διάστημα, εξέθεσε ολόκληρο το ελληνικό δικαϊικό σύστημα. Ο ίδιος είχε φυλακιστεί για απόπειρα βιασμού το 2022 αλλά μέσα σε μόλις έναν χρόνο -τον Αύγουστο του 2023 αποφυλακίστηκε. Και σαν να μην ήταν μόνο αυτό, συνελήφθη για τον ίδιο λόγο στις 17 Νοεμβρίου αλλά... κρίθηκε ότι δεν ήταν επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο με αποτέλεσμα να... αφεθεί ξανά ελεύθερος!

Η συνέχεια είναι γνωστή, καθώς ο αλλοδαπός μετανάστης που είχε έρθει στη χώρα μας το 2014, σκόρπισε τον τρόμο στα Εξάρχεια και είναι καθαρά θέμα τύχης το γεγονός ότι τελικά δεν κατάφερε να τελέσει την πράξη του.

Και η ιστορία έχει και... παρελθόν. Ο «δράκος των Εξαρχείων», συνελήφθη τρεις φορές για κλοπές , μία φορά για ναρκωτικά, κι άλλη μία για εμπρησμό και εξύβριση.

Όλες αυτές τις φορές ο 23χρονος πήγαινε στο αυτόφωρο και τον άφηναν... ελεύθερο. Μάλιστα, το συμπέρασμα των αστυνομικών στη δικογραφία είναι το εξής: «Παρά τις επανειλημμένες συλλήψεις του, από διάφορες αστυνομικές αρχές, συνέχισε τη διαρκή δράση του, καθώς του είχε δημιουργηθεί το αίσθημα ασφάλειας ότι όσες φορές και να συλληφθεί από τις αστυνομικές αρχές, δεν θα έχει σχετικές νομικές επιπτώσεις»...

Ο ίδιος είχε εντοπίσει αυτή την απίστευτη αδράνεια, ολιγωρία, ανοργανωσιά, εγκληματική αμέλεια, όπως θέλετε πείτε το, και για αυτό συνέχιζε ανενόχλητος την εγκληματική του δράση, μην διστάζοντας μάλιστα να διαλέγει τα θύματά του σε...δημόσιους χώρους. Για αυτό δεν προκάλεσε έκπληξη η κυνική του δήλωση όταν συνελήφθη:

«Φυσικά και είχα άνεση. Ήξερα ότι δεν θα με πιάσετε. Ήμουν στα χέρια σας τόσες πολλές φορές και όλες τις φορές ήμουν ελεύθερος. Και από εσάς (σ.σ. τους αστυνομικούς) και από τους δικαστές».

Άγιος Παντελεήμονας: Ο ένας στους δύο καταδικασμένους παραβιάζει τους περιοριστικούς όρους και δεν... νοιάζεται κανείς

Χαρακτηριστικό και σχετικό με αυτή την υπόθεση είναι το ρεπορτάζ του OPEN για όσους παραβιάζουν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί και δεν... εμφανίζονται ποτέ στο αστυνομικό τμήμα! Και το χειρότερο είναι ότι μάλλον... δεν αναζητούνται κιόλας,όταν εξαφανίζονται, παρά την εγκληματική τους δράση.

Όπως προκύπτει, ήδη αγνοούνται εκατοντάδες κατηγορούμενοι που παραβιάζουν τους περιοριστικούς όρους.

Ενδεικτικά, στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, από τους 2.090 πολίτες που έχουν εγκληματίσει και τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, εμφανίζονται στο τμήμα μόλις οι 965, δηλαδή ο ένας στους δύο είναι άγνωστο το πού βρίσκεται, ή αν επαναλαμβάνει το έγκλημα!

Στο Α.Τ. Ομονοίας πάντως η κατάσταση είναι καλύτεροι, αφού από τους 1.120, εμφανίζονται κανονικά και τηρούν τους περιοριστικούς όρους οι 974.

Τι αλλάζει στη νομοθεσία για τους αλλοδαπούς που εγκληματούν

Η υπόθεση του «Δράκου των Εξαρχείων» -σίγουρα υπάρχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες άλλες αντίστοιχες τα τελευταία χρόνια, που απλά δεν έχουν αναδειχτεί- οδήγησε τελικά, έστω με καθυστέρηση που αν δεν υπήρχε ίσως να είχαν σωθεί αρκετά θύματα εγκληματικών ενεργειών- σε λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών ώστε η Δικαιοσύνη να εξυπηρετεί τους στόχους της αποτελεσματικά.

Έτσι, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του STAR που επικαλείται πληροφορίες από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης, σύντομα θα αλλάξει καταρχάς το νομοθετικό πλαίσιο για τους μετανάστες που εγκληματούν, ενώ θα αυστηροποιηθούν και οι ποινές για την ενδοοικογενειακή βία, ένα θλιβερό φαινόμενο που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία με καθημερινά, δυστυχώς, περιστατικά.

Ο σκοπός της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας είναι η επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας για όσους εγκληματούν αλλά και η αντιμετώπιση του αισθήματος ατιμωρησίας που υπάρχει διάχυτο στην ελληνική κοινωνία.

Έτσι, σοβαρά αδικήματα όπως η απόπειρα βιασμού, θα τιμωρούνται το ίδιο σκληρά με την τετελεσμένη πράξη, δηλαδή ο ένοχος θα αντιμετωπίζεται σαν να είχε διαπράξει το έγκλημα που αποπειράθηκε να κάνει.

Κάτι εξίσου σημαντικό είναι ότι επανέρχεται το μέτρο της δικαστικής απέλασης, το οποίο ισχύει σε πολλές άλλες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι αλλοδαποί οι οποίοι καταδικάζονται για διάφορα εγκλήματα, θα απελαύνονται αμέσως από τη χώρα. Αν ίσχυε αυτό το μέτρο, ο «Δράκος των Εξαρχείων» θα βρισκόταν ήδη από το 2021 στη Συρία και δεν θα είχε σκορπίσει τον τρόμο...

Αυστηρές ποινές για την ενδοοικογενειακή βία και διπλασιασμός τους όταν το παιδί είναι μάρτυρας

Σημαντικές είναι και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία, καθώς τα θύματα -τραυματίες ή νεκροί- αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνιακαι το αίσθημα της ατιμωρησίας ή των χαμηλών ποινών συντελούν σε αυτό το φαινόμενο.

Πλέον λοιπόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του STAR, και όταν περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, οι ποινές θα είναι ως εξής:

-Για σωματική κάκωση, ένα έτος φυλάκιση

-Για βαριά σωματική βλάβη, 2 χρόνια φυλάκιση

-Για επικίνδυνη σωματική βλάβη που προκαλεί αναπηρία, προβλέπεται κάθειρξη

Οι ποινές μάλιστα θα διπλασιάζονται όταν το θύμα είναι έγκυος ή όταν μπροστά στην εγκληματική πράξη υπάρχει παιδί.

Επίσης, θα θεσπιστεί ένα σύστημα ψυχιατρικής υποστήριξης για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Σχετικές ειδήσεις