ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Και να έκανα λάθος στη δόση του φαρμάκου, το παιδί πέθανε στα χέρια άλλων»

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Και να έκανα λάθος στη δόση του φαρμάκου, το παιδί πέθανε στα χέρια άλλων»

Νέο ξέσπασμα της Ρούλας Πισπιρίγκου, που επανέλαβε ότι ήταν λάθος της η διαχείριση της σχέσης της με το Μάνο Δασκαλάκη και επέμεινε πως αυτό δεν έχει σχέση με το παιδί της.

Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ερωτήσεων από την πρόεδρο της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που διήρκησε τρεις ημέρες, τη σκυτάλη των ερωτήσεων προς την Ρούλα Πισπιρίγκου πήρε η εισαγγελέας της έδρας.

Σε νέο ξέσπασμα της η Ρούλα Πισπιρίγκου επανέλαβε ότι ήταν λάθος της η διαχείριση της σχέσης της με το Μάνο Δασκαλάκη και επέμεινε πως αυτό δεν έχει σχέση με το παιδί της, χαρακτηριζότας ανούσιο και χαζό το κίνητρο που της αποδίδεται.

«Είχα ένα μέτωπο το παιδί μου κι ένα το Μάνο. Μπορεί να ήταν λάθος αλλά ήμουν μέσα στη σχέση και με απασχολούσε. Όταν είσαι απ’ έξω πολλά τραγούδια λες. Αυτό που μου έχει σαν κίνητρο προσάψει το βούλευμα το θεωρώ ανούσιο και χαζό και ζήτω συγγνώμη για την έκφραση μου. Ήταν λανθασμένες κινήσεις, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την πορεία της υγείας του παιδιού μας. Ήταν συναισθήματα των στιγμών!».

Η κατηγορούμενη ήταν εμφανώς εκνευρισμένη στη σημερινή διαδικασία, χαρακτήρισε «βλακεία» ένα τηλεφώνημα της σε δημοσιογράφο το οποίο δε θέλησε να σχολιάσει, ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν μ’ ενδιαφέρει τι λένε οι μάρτυρες». Μάλιστα, όταν αναγνώστηκε σειρά μηνυμάτων με τον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη που αφορούσαν την αλλαγή της δόσης των φαρμάκων από την κατηγορούμενη, με την εισαγγελέα να ρωτά ξανά την κατηγορούμενη αν «πείραζε» τα φάρμακα. «Ναι, και να έκανα λάθος σε μια δόση, δεν έπαθε κάτι το παιδί στα χέρια μου, μετά έπαθε στα χέρια άλλων!».

Σε κάποια σημεία της απολογίας της η κατηγορούμενη παραδέχτηκε σε κάποιες περιπτώσεις έχει πει ψέμματα, με ένα μέλος της έδρας να τη ρωτά: «Έχω μπερδευτεί κυρία κατηγορούμενη. Έχετε παραδεχτεί ότι λέτε ψέμματα σε κάποιες περιπτώσεις, μας λέτε ότι οι γιατροί να λένε ψέμματα, τελικά ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέμματα;» με τη Ρούλα Πισπιρίγκου να απαντά «αυτό εσείς θα το κρίνετε».

Μάλιστα, λίγο αργότερα ξέσπασα κατά μέλους της έδρας για τον τρόπο που υπέβαλλε τις ερωτήσεις. «Με ρωτάται όμως με πολύ ειρωνία! Πολύ ειρωνία όμως!Μάλλον ξεχνάτε ότι έχετε απέναντι σας μια μητέρα που κατηγορείται». Κλείνοντας τον κύκλο ερωτήσεων της η εισαγγελέας θέλησε να της κάνει μια τελευταία ερώτηση σχετικά με το εάν έχει μετανοιώσει για κάτι. «Θεωρώ ότι δεν έδωσα (κλαίει), γιατί δεν ήξερα ότι το παιδί μου θα φύγει από τη ζωή, όση αγάπη ήθελα να του δώσω. Έδωσα βαρύτητα σε δεύτερα πράγματα».

«Ρούλα μην παίζεις με τα φάρμακα»

Εισαγγελέας: Ο αναισθησιολόγος κ. Χασαπόπουλος είπε εδώ πως η περιγραφή σας για την ανακοπή του παιδιού στο Καραμανδάνειο ήταν πολύ θεατρική. Τι λέτε γι’ αυτό;

Πισπιρίγκου: Άλλος μπορεί να το πει θεατρικό, άλλος όχι. Εγώ κατάλαβα ότι ήταν μια προσπάθεια για οξυγόνο.

Εισαγγελέας: Είπατε για κατακλίση στο παιδί. Εσείς το φροντίζατε; Μπάνιο το είχατε κάνει; Είχατε ακούσει τον κ. Ηλιάδη να σας κατηγορεί.

Πισπιρίγκου: Το φρόντιζα αλλά μπάνιο δεν το είχα κάνει. Κανένας γονιός δεν έκανε. Δεν ήξερα να μπορώ να το κάνω. Δεν το ρώτησα.

Εισαγγελέας: Γιατί το παιδί έχασε τόσα κιλά μόλις βγήκε από το νοσοκομείο; Φαίνεται να έχει χάσει 6,5 κιλά.

Πισπιρίγκου: Αν θυμάμαι τρία κιλά είχε χάσει αλλά είχε διάρροιες από το γάλα και το αλλάξαμε.

Εισαγγελέας: Έχετε αλλάξει ποτέ τα χάπια του παιδιού;

Πισπιρίγκου: Όχι.

Εισαγγελέας: Υπάρχει μήνυμα σας στον κ. Ηλιάδη που περιγράφεται ότι αλλάξατε δοσολογία στο τάδε φαρμακο.

Πισπιρίγκου: Δοκιμές δεν έκανα στο παιδί. Θα μου είχε κάνει επίπληξη.

Εισαγγελέας: Σας έκανε επίπληξη και σας είπε «δεν παίζουμε με τα φάρμακα, βιάστηκες». Σας έχει επιπλήξει! Και σας έχει πει ότι τα φάρμακα αυτά είναι κατασταλτικά δεν είναι depon για να αλλάζετε τη δόση! Σας λεει «με προσοχή!». Και αυτές οι συνομιλίες αναφέρονται στο φάρμακο stedon.

Πισπιρίγκου: Όλα τα έκανα με οδηγίες του κ. Ηλιάδη.

Η «επιμονή» για τα ρούχα Δασκαλάκη

Όπως εξήγησε η κατηγορούμενη, οι σχέσεις της με το Μάνο Δασκαλάκη την περίοδο που η Τζωρτζίνα έκανε τη μαγνητική στο νοσοκομείο του Ρίο ήταν τεταμένες. «Εεε… Δεν ήταν καλές οι σχέσεις μας. Τσακωνόμασταν» είπε η κατηγορουμένη με την εισαγγελέα να σχολιάζει «το βλέπω…υπάρχουν μηνύματα».

Εισαγγελέας: Το βράδυ που έκανε τη μαγνητική, εσείς πάλι μηνύματα με τον κ. Δασκαλακη για τα ρούχα. Στις 18/1 στέλνετε μηνύματα στο Δασκαλάκη για τα ρούχα του κτλ. Δεν είχατε κάτι άλλο να σας απασχολεί; Το παιδί είχε κάνει εμετό…

Πισπιρίγκου: Ναι. Εμετό είχε κάνει. Δεν είχε κάνει κάτι άλλο. Το βράδυ φαίνεται ότι δεν είχα κοιμηθεί.

Εισαγγελέας: Σε μήνυμα πάλι λέτε στον Δασκαλάκη «αν ήθελες το καλό του παιδιού σου να μην έφευγες από το σπίτι». Τι σχέση έχει η υγεία του παιδιού με το Δασκαλάκη;

Πισπιρίγκου: Δε διαβάζετε τη ροή των μηνυμάτων.

Εισαγγελέας: Εκείνες τις ημέρες ζητάτε επανηλειμμένα τα ρούχα. Αυτό ήταν το μέλημα σας;

Πισπιρίγκου: Είχα ένα μέτωπο το παιδί μου κι ένα το Μάνο. Μπορεί να ήταν λάθος αλλά ήμουν μέσα στη σχέση και με απασχολούσε. Όταν είσαι απ’ έξω πολλά τραγούδια λες. Αυτό που μου έχει σαν κίνητρο προσάψει το βούλευμα το θεωρώ ανούσιο και χαζό και ζήτω συγγνώμη για την έκφραση μου. Ήταν λανθασμένες κινήσεις, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την πορεία της υγείας του παιδιού μας. Ήταν συναισθήματα των στιγμών.

Λίγο αργότερα, με ιδιαίτερη ένταση επανέλαβε ότι δεν μπορεί να απαντά στα ψέμματα άλλων μαρτύρων. «Εγω εδώ ήρθα ως κατηγορούμενη, αλλά περισσότερο ήρθα για να μάθω τι έχει γίνει στο παιδί μου. Θα μπορούσα να πάω στην κ. Ανακρίτρια και να φτιάξω μια ιστορία ότι εφόσον οι γιατροί λένε αυτά τα ψέματα για όσα έκαναν ή δεν έκαναν, να πω και εγώ ότι δεν ήμουν ψύχραιμη και ότι τους φώναζα και έσκιζα τα ρούχα μου και τσακωνόμουν μαζί τους. Αλλά είμαι εδώ για την αλήθεια, για να βρω τι έγινε στο παιδί μου. Όχι επειδή είναι η εύκολη λύση να κατηγορηθώ ότι εγώ σκότωσα το παιδί μου».

Η κατηγορούμενη ερωτήθηκε από μέλος της έδρας για τη σχέση αυτή τη στιγμή με τον Μάνο Δασκαλάκη. «Σε καμία περίπτωση δε θέλω να τα βρω μαζί του. Έγινε η αγωγή διαζυγίου από εκείνον με αιτιολογία ότι κλονίστηκε η σχέση μας από τη σύλληψη μου. Εγώ δε συμφώνησα με αυτό. Κι έχουμε πάει σε αντιδικία επειδή δεν θέλω το διαζύγιο να γράφει αυτό».

Οι ζωγραφιές της Τζωρτζίνας

Ερωτήσεις δέχτηκε από την εισαγγελέα και για τις ζωγραφιές της Τζωρτζίνας που αποτελούν μέρος της δικογραφίας. «Θεωρώ ότι η ζωγραφιά με το ουρλιαχτό που έχει κάνει το παιδί, είναι με αφορμή τον τσακωμό που είχα με τον μπαμπά της μπροστά της» ανέφερε αλλά συμπλήρωσε πως δεν γνωρίζει πότε έκανε το παιδί τη ζωγραφιά.

Εισαγγελέας: Δε θυμάστε ποτέ το βρήκατε;

Πισπιρίγκου: Δεν ξέρω εκείνες τις ημέρες.

Εισαγγελέας: Το παιδί ταράχτηκε δηλαδή με τον θάνατο της Ίριδας την επόμενη ημέρα και ταράχτηκε με τον τσακωμό;

Πισπιρίγκου: Η Τζωρτζίνα δεν εκφραζόταν.

Εισαγγελέας: Πως δεν εκφράζονταν αφού ζωγράφισε για τον τσακωμό…

Για την αναζήτηση του φαρμάκου triatec που έκανε στο Διαδίκτυο υποστήριξε ότι έκανε αναζήτηση για να δει το είδος του φαρμάκου με την εισαγγελέα να ρωτά: «και τι θα καταλαβαίνατε;» και την ίδια να απαντά: «ελληνικά ξέρω».

Εισαγγελέας: Το epistatus γιατί το ψάχνατε;

Πισπιρίγκου: Γιατί το άκουσα όταν έκανε επεισόδιο το παιδί.

Εισαγγελέας: Γιατί κάνατε αναζήτηση «τι προκαλεί έλλειψη οξυγόνου»;

Πισπιρίγκου: Γιατί έπεφτε το οξυγόνο.

Εισαγγελέας: Δεν ψάξατε «τι ρίχνει το οξυγόνο»….

Πισπιρίγκου: Το ίδιο είναι.

Εισαγγελέας: Ψάχνατε κατασταλτικά και αναλγησία στα παιδιά γιατί;

Πισπιρίγκου: Για την χλωράλη.

Εξηγήσεις ζητήθηκαν από την κατηγορούμενη για τα δυο τηλεφωνήματα που έκανε στο δικηγόρο της την ημέρα του μεγάλου επεισοδίου στο Καραμανδάνειο, με την 34χρονη να απαντά: «Το έχω εξηγήσει. Ρώτησα το δικηγόρο τι να κάνω, μου είπε να πάρω το Μάνο, τον πήρα και μετά πήρα το δικηγόρο να του που ότι είναι όλα εντάξει».Αναφερόμενη σε μήνυμα του Μάνου Δασκαλάκη που φαίνεται να παραπονιέται ότι δεν βλέπει τη Τζωρτζίνα, η κατηγορούμενη ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για δικό του παράπονο αλλά δεν ισχύει.

Για την εξαφάνισή της σε ξενοδοχείο για μια ημέρα, επανέλαβε ότι ήθελε απομόνωση. «Είχα πνιγεί. Δεν υπήρχε κίνδυνος για το παιδί. Άνοιγα το κινητό να βλέπω κλήσεις και μηνύματα και το έκλεινα ξανά. Το παιδί ήταν σε καλά χέρια» είπε.

Εισαγγελέας: Η αδελφή σας στέλνει μήνυμα και λέει «τα έχεις κάνει π***, έχεις χάσει δυο παιδιά σήκωσε το».

Πισπιρίγκου: Με έβριζε εκείνες τις ημέρες η αδελφή μου. Ταρακουνήθηκα και επέστρεψα στο σπίτι την άλλη μέρα.

Εισαγγελέας: Σας λέει ότι θα σας πάρουν στο ψυχιατρείο, ότι θα πάει στον εισαγγελέα να σας πάρει το παιδί…

Για την τέταρτη εγκυμοσύνη

Για την απόφαση της να κάνει άμβλωση στην τέταρτη εγκυμοσύνη υποστήριξε πως επηρεάστηκε από τον γενετιστή με τον οποίο την έφερε σε επαφή ο Ανδρέας Ηλιάδης, καθώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει γενετικό πρόβλημα το μωρό, αλλά και από το γεγονός ότι θεώρησε πως με τις ανάγκες που είχε πλέον η Τζωρτζίνα μετά την εγκεφαλοπάθεια δεν θα τα κατάφερνε.

Εισαγγελέας: Η διακοπή της τέταρτης κύησης σας πως έγινε;

Πισπιρίγκου: Με το χάπι της άμβλωσης.

Εισαγγελέας: Εσείς κάνατε αναζήτηση γι αυτό το χάπι 23/4. Υπάρχει ένα μήνυμα σας στον κ. Δασκαλακη. «Δεν κρατάω εγώ παιδί με έναν πατέρα σαν κι εσένα». Στις 5 Απριλίου. Τι σχέση έχει ότι ο κ. Δασκαλακης δεν είναι αντάξιος των προσδοκιών σας με το παιδί;

Πισπιρίγκου: Ήταν πάνω στα νεύρα της στιγμής.

Εισαγγελέας: Ποιος σας έπεισε να μην κρατήσετε το παιδί τελικά; Ο κ. Δασκαλακης ή ο γενετιστής;

Πισπιρίγκου: Μιλήσαμε με τον Μάνο και αποφασίσαμε και συμφωνήσαμε ότι δε θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε αφού το παιδί ήταν σε αυτήν την κατάσταση.

Εισαγγελέας: Γιατί πήρατε το χάπι; Γιατί σας έπεισε ο κ. Δασκαλακης ή για να μην έχει το παιδί γενετικό πρόβλημα;

Πισπιρίγκου: Και για τα δύο.