ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ 12ΧΡΟΝΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΞΕΣΠΟΥΝ - «ΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΞΑΝΑ»

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Σάλος στην κοινωνία με την εισαγγελική πρόταση για τον Μίχο - «Εξοργιστική, απαράδεκτη και αβάσιμη»

Σάλος στην κοινωνία με την εισαγγελική πρόταση για τον Μίχο - «Εξοργιστική, απαράδεκτη και αβάσιμη»

Σεπόλια: «Απαράδεκτη και αστήρικτη» κρίνει ο δικηγόρος της μητέρας της 12χρονης την εισαγγελική πρόταση για τον Ηλία Μίχο, εκφράζοντας με αυτά τα λόγια και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Σάλο και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη για την υπόθεση της 12χρονης του Κολωνού, αφού πρότεινε την απαλλαγή του βασικού κατηγορούμενου της υπόθεσης Ηλία Μίχου, για τα κακουργήματα του βιασμού ανήλικης αλλά και της μαστροπείας. Η εισαγγελέας –κατά πληροφορίες– εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο υπήρξε απειλή ή σωματική βία ώστε να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα του βιασμού της 12χρονης.

Ζητούμενο είναι πλέον αν η συγκεκριμένη πρόταση γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο και η κατηγορία αφορά στην κατάχρηση ανηλίκου και όχι στον βιασμό. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ποινή θα κυμανθεί από 10 έως 15 χρόνια κάθειρξης.

Ο δικηγόρος της μητέρας της 12χρονης, Απόστολος Λύτρας, μίλησε για αυτό στο «Χαμογέλα και Πάλι!».

«Η προσωπική μου άποψη είναι πως η συγκεκριμένη πρόταση δεν στηρίζεται πουθενά και είναι απαράδεκτη. Έχουμε μία πρόταση που να αναφέρει να απαλλαχτεί λόγω αμφιβολιών ο βασικός κατηγορούμενος για το αδίκημα του βιασμού. Η άσκηση της ποινικής δίωξης έγινε με αυτό το αδίκημα. Επειδή εξαρχής τα στοιχεία της δικογραφία είχαν διαρρεύσει, θα αναφερθεί πώς έγινε αυτό, η 12χρονη έχει πει πως με τη χρήση όπλων και απειλών βρέθηκε ερωτικά μαζί του. Αυτό είναι καταγεγραμμένο και σε χαρτιά και το βίντεο. Δεν αναφέρθηκε καθόλου σε αυτό, το αγνόησε. Το κομμάτι που η 12χρονη περιγράφει τον βιασμό της δεν το ανέφερε».

«Αυτό που εξόργισε τους πάντες είναι πώς η επειδή η ανήλικη είχε αναφέρει τον βιασμό της ακούγεται ‘’απαλλαγή λόγω αμφιβολιών για τον βιασμό’’. Για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για την μαστροπεία, η οποία γίνεται με διάφορου τρόπους και το ένα είναι διευκόλυνση. Αλλά και εδώ δεν στάθηκε στα όσα είπε η 12χρονη. Η 12χρομη έχει δώσει κατάθεση για τους οίκους ανοχής, και δεν έκανε ούτε μία αναφορά σε αυτό. Δεν μπορώ να την εξηγήσω αυτήν την πρόταση, δεν στηρίζεται πουθενά. Τι θα γίνει τώρα; Να μην εκφράσουμε την άποψή μας επειδή είναι εισαγγελέας».

Σε σχέση με την πρόταση για τη μητέρα της 12χρονης ανέφερε:

«Ήρθαν ειδικοί. Η κ. Θεμελή, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, είδε τα βίντεο και κατέθεσε, χωρίς να γνωρίζει τη μητέρα, είπε πώς το παιδί λέει αλήθεια και για την μητέρα. Η ψυχίατρος που είχε οριστεί από την εισαγγελία να παρακολουθεί τη 12χρονη, έδωσε γνωμοδότηση πως η μητέρα δεν ευθύνεται. Το παιδί δεν μπορεί να το πιστέψει κάποιος αλα καρτ. Η μητέρα έπεσε από τα σύννεφα. Το παράλογο ήταν πως η ίδια είπε πάνω από 20 φορές πως το παιδί λέει αλήθεια αλλά στην πρότασή της για την εισαγγελία το παιδί λέει ψέματα. Η προσωπική μου άποψη είναι πως το δικαστήριο δεν θα υιοθετήσει αυτήν την πρόταση».

Συντετριμμένη η γιαγιά

Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» μίλησε η γιαγιά της 12χρονης αναφορικά με την πρόταση της εισαγγελέως για τον βασικό κατηγορούμενο, αλλά και για την ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεται η ανήλικη σήμερα.

Συντετριμμένη, δηλώνει: «Δεν έχω να πω κάτι, είναι λάθος. Τώρα λένε, δεν το αθωώνει απλά έκανε μία πρόταση, η οποία δεν είναι σωστή αυτή η πρόταση» και επέμεινε λέγοντας «δεν είναι σωστό αυτό που έκανε».

Όσον αφορά τη νύφη της που η εισαγγελέας την κρίνει ένοχη για όλες τις κατηγορίες είπε: «Αυτό δεν έχει να πει τίποτα. Δεν έχει καμία απόδειξη και η νύφη δεν είναι ένοχη. Δεν έκανε κάτι τέτοιο στο παιδί της. Είναι αδύνατον».

Για την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού και δήλωσε η γιαγιά της: «Πώς θέλετε να είναι με αυτά που βλέπει; Ένα ράκος είναι. Στεναχωριέται, κλαίει, χτυπιέται».

Τι εκτιμά ο ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας

Στην εν λόγω πρόταση αναφέρθηκε ο ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας επισημαίνοντας πως η εν λόγω πρόταση δεν είναι δεσμευτική.

Ο Γιάννης Γλύκας μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως «ο κάθε κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα υπεράσπισης». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η πρόταση της εισαγγελέως δεν είναι δεσμευτική», ενώ εξήγησε ότι «το αδίκημα του βιασμού πρέπει να περιέχει είτε βία είτε απειλή». Είπε επίσης πως αν δεν υπάρχει βία, τότε δεν θα υπάρχει και ισόβια κάθειρξη.

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Γλύκας πρόσθεσε ότι «στην πρόταση της εισαγγελέως υπάρχει η κατηγορία για κατάχρηση ανηλίκων». Κρατώντας αποστάσεις από τα όσα γίνονται στην κεκλεισμένων των θυρών δίκη για την υπόθεση της 12χρονης, είπε ότι, στη δικογραφία υπάρχουν αναφορές για «κατοχή πορνογραφικού υλικού και διευκόλυνση μαστροπείας».

«Αν υιοθετηθεί η εισαγγελική πρόταση, ο κατηγορούμενος θα καταδικαστεί σε πάνω από 20 χρόνια κάθειρξης και θα εκτιθούν τα 4/5 της ποινής», απάντησε σε ερώτημα σχετικά με την πιθανή ποινή, εξηγώντας πως ο νόμος είναι αυστηρός και είναι νόμος του 2021, καθώς ο νέος ποινικός κώδικας θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου.

Τι ανέφερε η δικηγόρος της 12χρονης

«Το παιδί ξαναβιάζεται», ήταν αυτό που ανέφερε η δικηγόρος της 12χρονης, Ασπασία Ταραχοπούλου, μιλώντας στο OPEN για την εισαγγελική πρόταση: «Όλη η οικογένεια είναι συγκλονισμένη, εξοργισμένη, δεν το περίμενε. Το παιδί, το ίδιο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει, - ακόμα και αν γίνει δεκτή η πρόταση της εισαγγελέως, που θεωρούμε πως δεν θα την δεχτεί το σώμα των δικαστών και των ενόρκων-, πως οι ποινές για τα εγκλήματα που κατηγορείται ο Μίχος και τα οποία έχει παραδεχτεί δεν θα είναι αυστηρές. Το θέμα είναι πως το παιδί έχει περιγράψει ακριβώς πώς έγινε ο βιασμός, δηλαδή, σαν να ήξερε το άρθρο του ποινικού κώδικα, τι λέει για τον βιασμό, που είναι προφανές πως δεν το ήξερε».

Αναφερόμενη ακόμη στην ντροπιαστική πρόταση της εισαγγελέως για την αθώωση του Μίχου στην κατηγορία για τον βιασμό της 12χρονης, η κυρία Ταραχοπούλου είπε πως η εισαγγελέας έφτασε στο σημείο να θεωρεί πως δεν υπήρξε ούτε βία αλλά ούτε και απειλή στην κακοποίηση του παιδιού.

Η κυρία Ταραχοπούλου ανέφερε ακόμη ότι «το παιδί επαναθυματοποιείται, ξαναβιάζεται αυτή τη φορά, με αυτά. Είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση». Σύμφωνα μάλιστα με τη συνήγορό της, η 12χρονη περιμένει να τιμωρηθούν όλοι όσοι ευθύνονται.

«Το παιδί έχει πει δεν θέλει να πάνε στη φυλακή οι αθώοι», είπε η κυρία Ταραχοπούλου και πρόσθεσε: «Να κάνει η δικαιοσύνη τη δουλειά της, να βρει ποιοι είναι οι ένοχοι, για ποιες πράξεις είναι ένοχοι, να καταδικαστούν».

Σχετικές ειδήσεις

Σχετικές ειδήσεις