ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Όλη η απολογία για το σκάνδαλο Folli Follie - Τι είπε στη δίκη

Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Όλη η απολογία για το σκάνδαλο Folli Follie - Τι είπε στη δίκη
EUROKINISSI

Άνοιξε η αυλαία των απολογιών στη δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie με την δεύτερη ημέρα της απολογίας του ιδρυτή της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσου, ο οποίος έκανε λόγο για «ωραιοποίηση» μιας κατάστασης και όχι για αλλοίωση στοιχείων.

Με την έναρξη της διαδικασίας υποβλήθηκε αίτημα από τη νέα διοίκηση της Folli Follie για αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, αν και το ζήτημα εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο, με το δικαστήριο να το απορρίπτει.

Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος περιέγραψε αρχικά το πως λειτουργούσαν ως επιχειρηματικό ζευγάρι με τη σύζυγο του αλλά και το πως ξεκίνησαν, εξηγώντας πως ο ίδιος είχε «δυνατές εμπορικές ιδέες» και η σύζυγος του «σχεδιαστικές ιδέες».

«Στο Παρίσι μας πλησίασε ένα ζευγάρι στην ηλικία μας και μας λέει σας παρακολουθούμε κάνετε πολύ καλή δουλειά, πιστεύετε στο American dream; Έτσι μας βοήθησαν να μπούμε στην αμερικανική αγορά, στήσαμε μια εταιρία και κάναμε μεγάλη επιτυχία, ειδικά στο μαγαζί στο Hollywood. Μας ζητούσαν οι ηθοποιοί να τους φτιάξουμε κοσμήματα, είχε έρθει και η Μαντόνα και της φτιάξαμε σκουλαρίκια και τα φόρεσε σε συναυλία. Ανοίξαμε καταστήματα στα καλύτερα σημεία της Αμερικής» ανέφερε.

Ο ίδιος εξήγησε πως εκείνη την περίοδο τους πλησίασε ένας επιχειρηματίας και τους είπε πως μπορεί να τους βάλει στο Χρηματιστήριο στην Αμερική. «Εμείς πριν μπούμε στο χρηματιστήριο είχαμε κάνει επιτυχία. Ήρθαμε Ελλάδα και ανοίξαμε μαγαζιά χωρίς δανεισμό, με δικά μας χρήματα. Θέλω να σας τα πω αυτά!» είπε ο κ. Κουτσολιούτσος.

Πρόεδρος: Μέχρι ποτέ ήταν η άνθηση στην Ασία, την οποία παρακολουθούσατε εσείς αποκλειστικά όπως είπατε; Τι αρνητικό μπορεί να συνέβη στην Ασία;

Κατηγορούμενος: Είχαν πολλά έξοδα οι επενδύσεις στο επικοινωνιακό κομμάτι. Δανειζόμουν από δικά μου κεφαλαία και τα έβαζα στην Ασία για να αναπτυχθεί. Κατηγορούμαι για διαφορά πράγματα.

Πρόεδρος: Σε ποια χρονική στιγμή εμφανίζεται πρόβλημα στην Ασία;

Κατηγορούμενος: Σε πρώτη χρονική στιγμή ήταν η Lehman Brothers. Αν άρχιζα και έκλεινα μαγαζιά θα είχα πρόβλημα, θα ήταν κακό σημάδι για τους καταναλωτές. Δεν ήθελα μα δείξω ότι δυσκολεύομαι οικονομικά εκείνη την εποχή, το 2008-2009 μιλάμε.

Λίγο αργότερα, ο κατηγορούμενος ξέσπασε για όλα όσα γράφονται τα τελευταία χρόνια για τον ίδιο και την εταιρία του: «Όλα αυτά που βλέπω δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εμφανίζομαι ως απατεώνας με μια εταιρία που δεν υπήρχε, όταν υπήρχαν περισσότερα από 500 καταστήματα. Είχαμε πιστοποιημένα 1,7 δις έξοδα, για να τα έχεις πρέπει να έχεις και έσοδα, τα οποία ήταν πολύ μεγαλύτερα».

Πρόεδρος: Τελικά τι έγινε;

Κατηγορούμενος: Αυτό που έγινε ήταν ότι ωραιοποιήθηκαν κάποια πράγματα;

Πρόεδρος: Ποιος τα ωραιοποίησε;

Κατηγορούμενος: Υπήρχαν δυο εταιρίες πραγματικές που είχαν οντότητα. Αυτές δεν εντάχθηκαν στο όμιλο, αλλά ήταν ιδιοκτησία της Folli. Τα κέρδη πήγαιναν σε αυτές τις εταιρίες. Η μια εταιρία ήταν business development και η άλλη η Folli Follie holdings, που τη διοικούσε ο Μπεγέτη. Αυτές είχαν και πραγματικούς πελάτες. Τι άλλο να πω;

Πρόεδρος: Πείτε μας για την ωραιοποίηση…

Κατηγορούμενος: Είχαμε υπαλλήλους, καταστήματα, έσοδα και έξοδα. Δεν έχω τα στοιχεία μου να αποδείξω, δεν έχω τα εξτρά των τραπεζών.

Σε ερώτηση της προέδρου αν θέλει κάτι να προσθέσει πριν αρχίσουν οι ερωτήσεις, ο κατηγορούμενος απάντησε: «Θέλω να πω για τον εαυτό μου. Ό,τι είχα τα έβαζα στην εταιρία και αδίκησα και την οικογένεια μου. Τον Μάιο του 2018 έβαλα στην εταιρία 6,5 εκατομμύρια αντί να παίρνω, όταν τα πράγματα ήταν δύσκολα, εγώ αγόραζα μετοχές, δεν πουλούσα. Ήταν υγιής και η Ασία και η Ελλάδα. Όλοι οι κόποι μου 40 ετών έφυγαν από το 2018 έως σήμερα. Δεν χρωστάω πουθενά. Αισθάνομαι άσχημα για τους μικρούς επενδυτές που έχασαν χρήματα, αισθάνομαι άσχημα τα τα στελέχη που έφαγαν μεγάλα πρόστιμα, θέλω να το αποκαταστήσω αυτό» είπε ο κ. Κουτσολιούτσος συμπληρώνοντας πως «με κατηγορούν ότι ήταν όλα ψεύτικα, ενώ ήταν όλα αληθινά».

Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο, καθώς ο 82χρονος κατηγορούμενος βρισκόταν σε σύγχυση και ήταν αναστατωμένος εξαιτίας της παρουσίας των ανθρώπων της προσωρινής διοίκησης που εμφανίστηκαν στη δίκη για να υποβάλλουν αίτημα για αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων.