ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣτΕ: Κάτοικοι της Κρήτης κατά της αιολικής ενέργειας

ΣτΕ: Κάτοικοι της Κρήτης κατά της αιολικής ενέργειας

Έντεκα σωματεία και σύλλογοι, ο Δήμος Πλατανία Χανιών Κρήτης καθώς και 1.123 κάτοικοι από όλους τους νομούς του νησιού προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στους τέσσερις νομούς της Κρήτης να κατασκευαστεί αιολικό - αντλητικό - υδροηλεκτρικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Από το ΣτΕ οι φορείς, κ.λπ. ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία η έγκριση περιβαλλοντικών όρων που εγκρίθηκαν για την κατασκευή σε όλους τους νομούς της Κρήτης του επίμαχου αιολικού – αντλητικού - υδροηλεκτρικού συστήματος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το πλαίσιο κατασκευής θα κατασκευαστούν ταμιευτήρες χωρητικότητας 1,2 εκατομμυρίων μ3 οι οποίοι θα γεμίζουν και από νερό γεωτρήσεων.

Οι φορείς, κ.λπ. υποστηρίζουν ότι η υπουργική απόφαση που ενέκρινε τους περιβαλλοντικής όρους του επίμαχου έργου παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, καθώς θα βλάπτει ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωή των κατοίκων της Κρήτης, ενώ πριν από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων δεν προηγήθηκε, όπως προβλέπει η νομοθεσία, η έγκριση προγράμματος ανάπτυξης υδάτινων πόρων και σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων της Κρήτης.

Σχετικές ειδήσεις