ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στο προσκήνιο η αξιοποίηση του Ελληνικού

Ξανά στο προσκήνιο η αξιοποίηση του Ελληνικού

Το θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού με πλειοδότη την εταιρεία LAMDA (συμφερόντων Λάτση) συζητήθηκε σήμερα στη μείζονα αυξημένη 7μελή σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ειδική σύνθεση) με την Περιφέρεια Αττικής και το δικηγόρο Γ. Κόκκα να ζητούν την αναίρεση της πρόσφατης απόφαση του 6ου Τμήματος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου που έκρινε νόμιμο το διαγωνισμό.

Κατά την ακροαματική διαδικασία η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε τεχνική μελέτη (250 σελίδων) του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η οποία ανεβάζει κατά πολύ την αξία της έκτασης σε σχέση με το τίμημα που συμφωνήθηκε (915 εκατ. ευρώ).

Η Περιφέρεια έκανε λόγο για «εξευτελιστική τιμή πώλησης», τονίζοντας ότι η μεταβίβαση είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς παραβιάζονται οι κανόνες του ανταγωνισμού, αφού επήλθε νόθευση των κανόνων αυτών, λόγω της δωρεάν χορήγησης άδειας καζίνου, της απαλλαγής από το φόρο, κ.λ.π.Η Περιφέρεια ζήτησε από τι Ελεγκτικό Συνέδριο να προχωρήσει σε έλεγχο προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και να μην αρκεστεί μόνο στο διαγνωστικό σκέλος.

Από την πλευρά του ο κ. Κόκκας υποστήριξε ότι υπήρξε τροποποίηση των όρων της σύμβασης, αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό, ενώ τόνισε ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας.

Τι υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της LAMDA

Στον αντίποδα, η εταιρεία LAMDA ανέφερε ότι τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και ο κ. Κόκκας δεν έχουν έννομο συμφέρον να ασκήσουν τις αιτήσεις αναίρεσης, ενώ τόνισε ότι η μελέτη του ΤΕΕ που επικαλείται η Περιφέρεια δεν αποτελεί δημόσιο έγγραφο, απλώς το Επιμελητήριο εκφράζει μια επιστημονική κρίση.

Το ΤΑΙΠΕΔ και το ελληνικό δημόσιο ζήτησαν την απόρριψη των όλων των αναιρέσεων.

Ο επίτροπος του Ε.Σ. Μιχαήλ Ζημής πρότεινε στο δικαστήριο να απορριφθούν όλες οι αιτήσεις ως απαράδεκτες. Και αυτό γιατί τόσο η Περιφέρεια όσο και ο κ. Κόκκας δεν έχουν την ιδιότητα του διαδίκου, καθώς μετά την απόφαση του 6ου Τμήματος έπρεπε να επικαλεστούν ειδικούς λόγους και όχι απλούς τυπικούς λόγους, όπως γίνεται σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Βιντεοσκοπούσε τη συνεδρίαση!

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προκλήθηκε ένταση όταν μια συνεργάτιδα του κ. Κόκκα έγινε αντιληπτή από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου Νικολάου Αγγελάρα να βιντεοσκοπεί με κινητό τηλέφωνο την ακροαματική διαδικασία, χωρίς προηγουμένως να έχει ζητηθεί η άδεια του δικαστηρίου.

O κ. Αγγελάρας διέταξε την αποβολή της από τη δικαστική αίθουσα και έδωσε εντολή να διαγραφεί από το κινητό τηλέφωνο το βιντεοσκοπημένο υλικό.

Σχετικές ειδήσεις