ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Energa-Hellas Power: Οι κατηγορούμενοι επιστρέφουν στο δημόσιο 103 εκατ. ευρώ

Energa-Hellas Power: Οι κατηγορούμενοι επιστρέφουν στο δημόσιο 103 εκατ. ευρώ

Στα… χνάρια του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση να επιστρέψει στο δημόσιο περίπου 450.000 μάρκα (230.000 ευρώ) που έλαβε από τη Siemens, βρίσκονται και οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Energa - Hellas Power προκειμένου να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε πριν από τα Χριστούγεννα και επιφυλάσσει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση σε όσους επιστρέφουν «τα κλεμμένα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι της Energa - Hellas Power με έγγραφη δήλωσή τους συναινούν στην επιστροφή συνολικά 103 εκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων τα 52 εκατομμύρια διατίθενται προς το δημόσιο, τα 29 εκατομμύρια προς τους δήμους, και τα υπόλοιπα για τις οφειλές προς τους φορείς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ. Τα 103 εκατομμύρια ευρώ βρίσκονται σε εταιρικούς λογαριασμούς και έχουν ήδη δεσμευθεί από τον Φεβρουάριο του 2012, από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες.

Ωστόσο σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η ζημία σε βάρος του δημοσίου από την υπόθεση Energa - Hellas Power ανέρχεται στα 257 εκατομμύρια ευρώ. Για το λόγο αυτό αναμένεται να δοθεί μάχη νομικών επιχειρημάτων μεταξύ δημοσίου και κατηγορούμενων καθώς οι τελευταίοι αποδέχονται να αποκαταστήσουν μόνο «το μέρος της ευθύνης που νομικά τους αναλογεί». Ισχυρίζονται δηλαδή πως τα υπόλοιπα χρήματα είναι αντικείμενο αστικής διαφοράς (αμφισβητούμενη οφειλή) μεταξύ ΔΕΣΜΗΕ και εταιρειών η οποία εκκρεμεί στα αστικά δικαστήρια.

Σε περίπτωση πάντως που τα χρήματα αποδοθούν στο δημόσιο τότε βάσει των διατάξεων του πρόσφατου νόμου θα πέσουν στα «μαλακά» όχι μόνο οι πέντε βασικοί κατηγορούμενοι (Αριστείδης Φλώρος, Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Στέφανος Σιαφάκας και Νίκος Δεκόλης), αλλά και οι υπόλοιποι 14 κατηγορούμενοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν -κατά περίπτωση- τα εξής αδικήματα: υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορία σε βαθμό κακουργήματος και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η δίκη διεκόπη για τις 5 Φεβρουαρίου.

Σχετικές ειδήσεις