ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Φαρμακονήσι: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγαν οι διασωθέντες

Φαρμακονήσι: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγαν οι διασωθέντες

Προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατέθεσαν οι διασωθέντες του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι.

Την προσφυγή επιβεβαίωσε με ανακοίνωση το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Όπως αναφέρεται, η προσφυγή-ένα χρόνο μετά το τραγικό συμβάν- έγινε « για παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρα 2, 3 και 13).

«Υπενθυμίζουμε ότι μετά από προκαταρκτική εξέταση, που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά και εγκρίθηκε από το Αναθεωρητικό Δικαστήριο Αθηνών, σχετικά με τις τυχόν ευθύνες λιμενικών ή/και άλλων αρχών για το ναυάγιο και τον θάνατο των παιδιών και των γυναικών, εκδόθηκε Πράξη του αρμόδιου Εισαγγελέα, με την οποία η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο τον Ιούλιο 2014. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπεται ένδικο μέσο κατά της Πράξης θέσης στο αρχείο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση παρατίθενται οι θέσεις και των δύο πλευρών και υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων: το ναυάγιο έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών ρυμουλκήσεων του πλοιαρίου τους, από σκάφος του λιμενικού, προς την Τουρκία, με ένα σκοινί 10 μέτρων και με μεγάλη ταχύτητα. Κατά τη διάρκεια των ρυμουλκήσεων νερά εισέρρεαν εντός του σκάφους με αποτέλεσμα την ανατροπή και βύθισή του. Το σκάφος είχε μείνειακυβέρνητο (λόγω βλάβης στη μηχανή) σε πολύ μικρή απόσταση (100 περίπου μέτρα) από το ελληνικό νησί. Τόσο πριν την επιχείρηση όσο και κατά τη διάρκεια αυτής, οι διασωθέντες ζητούσαν βοήθεια από τους λιμενικούς δείχνοντάς τους μάλιστα 2 από τα παιδιά, που επέβαιναν στο σκάφος. Την επομένη ημέρα του ναυαγίου (21-1-2014) εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συναντήθηκε με τους διασωθέντες και κατέγραψε την περιγραφή των συμβάντων. Αυθημερόν η Ύπατη Αρμοστεία εξέδωσε δελτίο τύπου ζητώντας την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού και στο οποίο αναφέρονται τα εξής : «σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής……..οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών".»

«Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές: τις πρώτες πρωινές ώρες της 20-1-2014 εντοπίζεται, ένα πλοιάριο, 8 περίπου μέτρων, με πολλούς επιβαίνοντες, προερχόμενο από την Τουρκία, το οποίο μένει ακυβέρνητο (πιθανώς λόγω βλάβης στη μηχανή), στη θαλάσσια περιοχή 1,5 ν.μ. βορειοανατολικά της νήσου Φαρμακονήσι, σε συνθήκες υψηλού κυματισμού. Σημειωτέον ότι η ώρα του εντοπισμού που αναφέρεται επίσημα από τις ελληνικές αρχές ποικίλλει (άλλοτε 00:35, άλλοτε 01:25, άλλοτε 02:00). Παρά το γεγονός ότι επιλήφθηκε του περιστατικού η ανωτέρω Διεύθυνση, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, η εντολή που δόθηκε στον κυβερνήτη του καταδιωκτικού σκάφους του λιμενικού, που διενεργούσε περιπολία στην περιοχή, στο πλαίσιο μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΟΡΑ» ήταν : «φέρ’ τους μέσα με ασφάλεια στο Φαρμακονήσι για τα περαιτέρω».»

Σχετικές ειδήσεις