ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στη φυλακή παραμένουν Παπαγεωργόπουλος και Λεμούσιας

Στη φυλακή παραμένουν Παπαγεωργόπουλος και Λεμούσιας

Το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης απέρριψε την αίτηση για αναστολή της εκτέλεσης της ποινής που επιβλήθηκε στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και Μιχάλη Λεμούσια, για την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα.

Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζητούσε να αποφυλακιστεί έως ότου ο Άρειος Πάγος αποφανθεί επί της αιτήσεως αναίρεσης που υπέβαλε κατά της καταδικαστικής απόφασης του Εφετείου, που τον καταδίκασε τον περασμένο Ιούλιο σε 12ετή κάθειρξη. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος εκτός από την προσφυγή του στον Άρειο Πάγο, η τύχη της οποίας θα κριθεί τους επόμενους μήνες κι εφόσον ευδοκιμήσει η υπόθεση της υπεξαίρεσης θα εξεταστεί εκ νέου από δευτεροβάθμιο δικαστήριο, επικαλείτο επίσης τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του, ύστερα από τις συνεχείς αγγειοπλαστικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε.

Όπως κατέθεσε ο ίδιος στο δικαστήριο, ο εγκλεισμός του επέδρασε δραματικά στην κατάσταση της υγείας του. Χαρακτήρισε δε «απαράδεκτες» και «απάνθρωπες» τις συνθήκες κράτησης, επαναλαμβάνοντας για άλλη μία φορά την αθωότητά του, ενώ έκανε λόγο για «σπίλωση» του ονόματός του και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα δικαιωθεί από τον Άρειο Πάγο.

Ο Αστέριος Δελγιάννης, καθηγητής του ΑΠΘ και επί σειρά ετών θεράπων ιατρός του επιβεβαίωσε την βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του εστιάζοντας στην παράμετρο του εγκλεισμού του τέως δημάρχου, που, όπως είπε, υπό τις παρούσες συνθήκες, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του. Προς αυτήν την κατεύθυνση κατέτεινε, εξάλλου, πόρισμα που συνέταξαν τρεις καρδιολόγοι, το περιεχόμενο του οποίου προσκομίστηκε στο δικαστήριο.

Την ίδια τύχη είχε και το ανάλογο αίτημα που υπέβαλε -ενόψει και της απόφασης του Αρείου Πάγου επί της αιτήσεως αναίρεσης- στο ίδιο δικαστήριο, ο συγκρατούμενος του Β. Παπαγεωργόπουλου, τέως γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Λεμούσιας, επικαλούμενος κι αυτός σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Αφού έκανε αναλυτική αναφορά στο βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό του, τόνισε ότι βρίσκεται άδικα στη φυλακή. «Παίρνω δέκα χάπια την ημέρα, εβδομήντα την εβδομάδα (…) Ο δήμαρχος μού λέει ότι θα πάω από πνευμονικό οίδημα έτσι όπως βήχω» τόνισε. Τα λεγόμενά του επιβεβαίωσε καρδιολόγος. Ο εισαγγελέας της έδρας στην περίπτωση αυτήν εισηγήθηκε να απορριφθεί το αίτημα αποφυλάκισης.

Να σημειωθεί ότι δύο από τα μέλη του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, ανάμεσά τους και η προεδρεύουσα, αντικαταστάθηκαν πριν την εξέταση των δύο συγκεκριμένων υποθέσεων, έπειτα από δικό τους αίτημα, επειδή συμμετείχαν στη σύνθεση του δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση της υπεξαίρεσης σε δεύτερο βαθμό.

Πηγή: ΑΠΕ

Ρoή Ειδήσεων