ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνταγματικός ο νόμος πλαίσιο της Διαμαντόπουλου για το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ

Συνταγματικός ο νόμος πλαίσιο της Διαμαντόπουλου για το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ

Συνταγματικός με σειρά αποφάσεων κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο νόμος πλαίσιο της Α. Διαμαντοπούλου για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων (ηλεκτρονική ψηφοφορία, εκλογική διαδικασία ανάδειξη μελών των συμβουλίων των ΑΕΙ, κ.λπ.) τον οποίο ωστόσο προτίθεται να καταργήσει η σημερινή κυβέρνηση.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τις υπ΄ αριθμ. 519-525/2015 αποφάσεις της απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς 19 Πανεπιστήμιων, τεσσάρων πρυτάνεων, δυο αντιπρυτάνεων και 49 πανεπιστημιακών δασκάλων που ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, την ταξινόμηση ψήφου, τη διαδικασία εκλογής συμβούλων διοίκησης, κ.λπ.

Οι πανεπιστημιακοί ισχυρίζονταν ότι το επίμαχο νομοθετικό πλαίσιο παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος που καθιερώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι., ενώ ως επιχείρημα επικαλούνταν και το γεγονός ότι υπήρχε πρόβλεψη εκλογής εξωτερικών μελών, μη πανεπιστημιακών που θα διοικούν τα ΑΕΙ μαζί με τους πανεπιστημιακούς.

Σχετικές ειδήσεις