ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Έσπασαν» τα ισόβια για τις 5 γυναίκες που ζημίωσαν με 11 εκατ. ευρώ το ΙΚΑ Καλλιθέας

«Έσπασαν» τα ισόβια για τις 5 γυναίκες που ζημίωσαν με 11 εκατ. ευρώ το ΙΚΑ Καλλιθέας

Σε ποινές κάθειρξης από 31 ως 38 χρόνια καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι πέντε γυναίκες που εργάζονταν στο ΙΚΑ Καλλιθέας και μοίραζαν αφειδώς σε συγγενείς και φίλους «μαϊμού» επιδόματα, ζημιώνοντας το Ίδρυμα με 11 εκατ. ευρώ.

Και οι πέντε «γλίτωσαν» τα ισόβια καθώς τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ με απόφαση του δικαστηρίου διατάχθηκε και η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κατοχή των καταδικασθέντων και είχαν κατασχεθεί. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται ακίνητα, αυτοκίνητα, πολύτιμα αντικείμενα και ένα εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε σε μετρητά.

Στο μεταξύ, η δικαστική διερεύνηση άλλων σκελών της υπόθεσης συνεχίζεται καθώς έχουν προκύψει νέα στοιχεία ενώ στο... στόχαστρο βρίσκονται και οι ασφαλισμένοι που εισέπρατταν τα «μαϊμού» επιδόματα.

Οι καταδίκες

Συγκεκριμένα καταδικάστηκαν οι:

  1. Ελένη Μπουραζάνη σε 37 χρόνια κάθειρξη και 150.000 ευρώ χρηματική ποινή,
  2. Χριστίνα Πατεράκη σε 31 χρόνια και 150.000 ευρώ,
  3. Χρυσούλα Φέρρα σε 33 χρόνια και 120.000 ευρώ,
  4. Μυρσίνη Θωμάκου σε 33 χρόνια και 120.000 ευρώ, και
  5. Χριστίνα Σουρίδη σε 38 χρόνια και 150.000 ευρώ.

Όλες θα οδηγηθούν στη φυλακή για να εκτίσουν την ποινή τους (εκτιτέα είναι τα 25 χρόνια), πλην της Χ. Φέρρα στην οποία δόθηκε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής της καθώς είναι μητέρα δυο παιδιών ηλικίας 5 ετών, ενώ ο σύζυγός της Π. Αιματίδης, ο οποίος ήταν επίσης κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση, πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης.

Ένας κατηγορούμενος, ο Κωνσταντίνος Καραϊσκος καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση και 60.000 ευρώ χρηματική αποζημίωση. Σε αυτόν ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν κατά περίπτωση για πλαστογραφία, απάτη, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ψευδή βεβαίωση σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

Αθώα κρίθηκε από το δικαστήριο η Περσεφόνη Νασοπούλου, προϊσταμένη του τμήματος παροχών του ΙΚΑ Καλλιθέας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εγκληματική οργάνωση δρούσε από το 2003 έως το 2012, οπότε και αποκαλύφθηκε το κύκλωμα. Oι εμπλεκόμενοι χορηγούσαν σε συγγενείς και φίλους επιδόματα και παροχές που δεν δικαιούνταν.

Σημειώνεται ότι υπέρ του ΙΚΑ επιδικάστηκε αποζημίωση για ηθική βλάβη ύψους δυο εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το ΙΚΑ διεκδικεί αποζημίωση περίπου 11 εκατ. ευρώ για τη ζημιά που υπέστη κι άλλα 5 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη και θα προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια.

Σχετικές ειδήσεις