ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣΚΑΝΔΑΛΑ-ΜΙΖΕΣ: Όλα στο φως... έφτασε η ώρα της «κρίσεως»

ΣΚΑΝΔΑΛΑ-ΜΙΖΕΣ: Όλα στο φως... έφτασε η ώρα της «κρίσεως»

Εδώ που έφτασε η χώρα δεν υπάρχει τρίτος δρόμος. Ή θα μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο ή θα παραμείνουμε στο τέλμα και στην ύφεση.

ΣΗΜΙΤΗΣ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ

Η δικαιοσύνη προσπαθεί να διαλευκάνει τις υποθέσεις και τα σκάνδαλα που ταλάνισαν το δημόσιο βίο και την ελληνική κοινωνία, προκειμένου ο λαός να μάθει την αλήθεια.

Η πολιτική βούληση από πλευράς της νέας κυβέρνησης φαίνεται να υπάρχει.

Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρότασή του για τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής, υλοποιώντας την προεκλογική του δέσμευση, για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στα μνημόνια, μια διαδικασία από την οποία θα αποδοθούν οι όποιες πολιτικές ευθύνες, αλλά δεν θα μείνουν στο απυρόβλητο οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη αν για κάποιους προκύψουν και ποινικές ευθύνες θα προχωρήσει η διαδικασία της προανακριτικής και οι υποθέσεις θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα.

Σήμερα εξάλλου, σε μια άλλη υπόθεση που συντάραξε την ελληνική πολιτική σκηνή, στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου με τις μίζες των εξοπλιστικώνν, καταγράφηκε μια εξέλιξη που έπρεπε να είχε συμβεί χρόνια πριν...

Το πενταμελές Εφετείο Αθηνών αποφάσισε να καλέσει - ενώπιον του δικαστηρίου στις 29 Απριλίου 2015 - τα πρώην μέλη του ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας), επί θητείας του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που η ελληνική Δικαιοσύνη αποφασίζει να μπει στην ουσία του θέματος και να καλέσει ακόμα και πρώην πρωθυπουργό να καταθέσει για υποθέσεις που έχουν να κάνουν με κλοπή δημόσιου χρήματος.

Συγκεκριμένα οι δικαστές κάνοντας δεκτή την πρόταση των εισαγγελέων της έδρας, αλλά και το πάγιο αίτημα του κατηγορούμενου πρώην υπουργού αποφάσισαν, τελικά, να καλέσουν να καταθέσουν ως μάρτυρες ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και οι πρώην υπουργοί, Γιάννος Παπαντωνίου και Βάσω Παπανδρέου.

Το αίτημα είχαν υποβάλει οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην υπουργού, υποστηρίζοντας ότι η κατάθεση τους είναι σημαντική και αυτό το υποστήριζαν από την αρχή της ανάκρισης. Φτάσαμε, βέβαια, στην εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό, για να συμβεί το αυτονόητο, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο ποιοι από τους παραπάνω πολιτικούς θα μεταβούν στο δικαστήριο προκειμένου να καταθέσουν όλα όσα γνωρίζουν και πόσο βαθιά θα βάλει το μαχαίρι η Δικαιοσύνη.

Η συντριβή του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων δεν επιτρέπει ούτε επιφανειακές έρευνες, ούτε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα χωρίς ουσίας.

Είναι επιτακτική ανάγκη να μάθει ο λαός ποιοι έπαιζαν με τη δημόσια περιουσία, ποιοι πλούτισαν από την πολιτική, ποιοι ζημίωσαν τα δημόσια ταμεία και κατάντησαν τον τόπο έρμαιο της πυραμιδικής ύφεσης και των συνεχών δανεισμών. Και το κυριότερο; Ποιοι γνώριζαν και έκαναν τα... στραβά μάτια.

Τα «παραμύθια» περί πρώην πρωθυπουργών που δεν πρέπει να πηγαίνουν στα δικαστήρια, έχουν τελειώσει.

Οι ευθύνες να αποδοθούν όσο ψηλά κι αν φτάνουν για όλες τις σκοτεινές υποθέσεις και το κράτος να πάρει πίσω όσα περισσότερα από τα χρήματα που ακολούθησαν μαύρες διαδρομές.

Οι παραπάνω υποθέσεις είναι ίσως ιδανικές ευκαιρίες προκειμένου η δικαιοσύνη να επανεξετάσει και να αναψηλαφίσει και άλλες υποθέσεις σκανδάλων και διαφθοράς που έκλεισαν στο παρελθόν με συνοπτικές διαδικασίες, ακριβώς επειδή δεν υπήρξε ποτέ η πολιτική βούληση να χυθεί φως.

Σχετικές ειδήσεις