ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Βίκυ Σταμάτη: Θέλω να υποβληθώ σε τεστ αλήθειας

Βίκυ Σταμάτη: Θέλω να υποβληθώ σε τεστ αλήθειας

Με ένα κόκκινο γεράνι και ένα φιλί στον Άκη Τσοχατζόπουλο έκανε την εμφάνισή της η Βίκυ Σταμάτη στη δίκη για τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών - «Είμαι... υπέρ-αθώα» είπε απευθυνόμενη στον πρόεδρο του δικαστηρίου - Τι είπε ο ψυχίατρος που την παρακολουθεί.

Η μεταγωγή της συζύγου του πρώην υπουργού καθυστέρησε καθώς από λάθος η κατηγορούμενη οδηγήθηκε στην Ευελπίδων αντί του Εφετείου, όπου σήμερα Τετάρτη (27/05) εξετάζεται η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της.

Η Βίκυ Σταμάτη μιλώντας για την απόδραση από το Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής έκανε λόγο για μία απόφαση της στιγμής, ενώ μάλιστα αποκάλυψε πως είχε πολύ καιρό το κλειδί στα χέρια της αλλά δεν το χρησιμοποίησε νωρίτερα.

"Σκέφτηκα παρορμητικά , ότι αν είναι να πεθάνω θα πεθάνω κρατώντας το χέρι του παιδιού μου" είπε απευθυνόμενη στον πρόεδρο.

Σταμάτη ενώπιον των δικαστών:

Στερήθηκε και τους δυο γονείς του το παιδί μου σε μια βδομάδα. Τιμωρούμαι γιατί μοιράστηκα μέρος της ζωής μου με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Θα ήθελα να υποβληθώ σε τεστ αλήθειας. Ποιος άλλος κατηγορούμενος το επιθυμεί αυτό;

Έχω κατάθλιψη με αυτοκτονικό ιδεασμό, λόγω της έλλειψης του παιδιού μου. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι όταν συνάντησα στη ΓΑΔΑ τον κ. Φωτόπουλο τον ψυχίατρο, με βρήκε πάνω από ένα κουβά από εμετούς λόγω της στέρησης. Η φυγή μου ήταν κάτι επικίνδυνο αφού δεν σκέφτηκα αν υπάρχει χαντάκι απ’ έξω, χόρτα , φίδια κ.λπ. Ήταν μια εν θερμώ κίνηση μετά την απορριπτική απόφαση αποφυλάκισης. Θα μπορούσα να έχω φύγει άλλη φορά όταν λιποθύμησε ο φρουρός μου αλλά επέλεξα να τον περιθάλψω. Δεν το δρασκέλισα. Το κλειδί το είχα πολύ καιρό και δεν το χρησιμοποίησα. Σκέφτηκα παρορμητικά , ότι αν είναι να πεθάνω θα πεθάνω κρατώντας το χέρι του παιδιού μου.

Πρόεδρος: Πήγατε στο παιδί σας;

Σταμάτη: Σκέφτηκα πως δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το παιδί μου για αιφνίδια εισβολή στο χωριό... Το μόνο που θέλω είναι να ξυπνώ δίπλα στην αναπνοή του άλλου. Τίποτα άλλο δεν θέλω. Όποιον περιορισμό θέλετε βάλτε μου.

Υπάρχουν πρωταγωνιστές εδώ με ευθύνες. Εγώ είμαι υπέρ αθώα, είμαι το τέλειο θύμα, το τέλιο εξιλαστήριο θύμα.

Φωνάζω αλλά δεν θέλω να προκαλέσω εκνευρισμό. Σε αυτή την αίθουσα δεν είναι εδώ όλοι οι πρωταγωνιστές. Για πόσες αυτοκτονίες ανθρώπων ευθύνονται αυτοί οι εμπλεκόμενοι; Είμαι κρυστάλλινη άμεπτη, αθώα. Ας είμαι αλυσοδεμδένη αλλά ας είμαι δίπλα στο παιδί μου. Έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο παιδί μου. Έγινα μητέρα μεγάλη σε ηλικία, μετά απο άπειρες εξωσωματικές γονιμοποιήσεις και με τη βοήθεια του κ. Τσοχατζόπουλου, του άνδρα μου. Χωρίς να μπορώ να πάω τουαλέτα. Είμαστε άποροι και εγώ και το παιδί μου. ΑΠΟΡΟΙ. Ο κ.Τσοχατζόπουλος δεν έχει πληρώσει τα δίδακτρα για το παιδί του εδώ και τρία χρόνια. Τρία χρόνια! Ο πατεράς μου ταίζει το παιδί μου. Όχι ο πατέρας του!!!

> Δεν με νοιάζει αν ο κοσμος με μισεί ή αν έχουν καταφέρει τον κόσμο να μισεί. Θα πω την αλήθεια.

Πρόεδρος: Μη βιάζεστε...

Σταμάτη: Μόνο οι Ναζί τιμωρούσαν τους αθώους κι όχι τους ενόχους. Οι ένοχοι είναι εντός και εκτός αιθούσης. Έχω εγκαταλείψει τα εγκόσμια.

Εισαγγελέας: Γιατί ήρθατε μόνο δύο φορές τον τελευταίο καιρό;

Σταμάτη: Γιατί υπάρχουν πρόσωπα εδώ που εχουν στραφεί εναντίον μου χωρίς αιτία και δεν θέλω να το αντιμετωπίσω...

Εισαγγελέας: Τη νύχτα που φύγατε που πήγατε;

Σταμάτη: 12 παρά τέταρτο βρισκόμουν σε στέγη στο Χαϊδάρι. Δεν πήγα στο παιδί μου γιατί δεν ήθελα να παραβιάσω το άσυλό του παιδιού μου.

Εισαγγελέας: Αυτό γιατί δεν σας απέτρεψε να το επιχειρήσετε τότε; Αυτό το γνωρίζατε ήδη.

Σταμάτη: Τον Απρίλιο του 2012 εισέβαλαν 40 άτομα με την κα Παπανδρέου να συλλάβουν τον άνδρα μου. Αλλά τότε η κα Παπανδρέου επέδειξε σε αυτό πολύ αξιοπρεπή στάση, κυρίως απένατι στο παιδί μου. Το αποφάσισα εν θερμώ μετά την απόφαση τη δική σας για άλλες μητέρες, να τα χαίρεται τα παιδιά της, μιλάω για τη θυγατέρα του άνδρα μου από προηγούμενο γάμο, να τα χαίρεται τα παιδά της, της δώσατε το δικαίωμα να πάει. Γιατί αυτή η επιλεκτική στάση; Αισθάνθηκα απελπισία και πως δεν έχω καμία ελπίδα. Εν θερμώ. Θέλω να οδηγηθώ στο ΦΩΣ κ. πρόεδρε, ειναι ο μοναδικός λόγος που με κρατάει στη ζωή.

Εισαγγελέας: Δηλαδή λέτε στο δικαστήριο ή θα με βγάλετε ή θα προσπαθήσω να αποδράσω;

Σταμάτη: Είναι και ο αυτοακατροφικός λόγος μην ξεχνάτε. Ήθελα να πάω με ματωμένα πόδια στο παιδί μου, να βγω στην εθνική με τα πόδια και να πάω στο παιδί μου. Δεν υπήρχε όμως η δυνατότητα. Είχα στερητικό και έκανα εμετό. Πήρα χάπι για να μπορώ να σταθώ απέναντί σας. ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ αν ύψωσα το τόνο της φωνής μου.

Ο ψυχίατρος Β. Φωτόπουλος ο οποίος παρακολουθεί τη Βίκυ Σταμάτη, καταθέτοντας στο δικαστήριο περιέγραψε την κατάσταση στην οποία έφτασε στο Δρομοκαΐτειο, τον Δεκέμβριο του 2013.

«Ήταν με μείζονα κατάθλιψη, έντονη αυτοκαταστροφική τάση και διάφορες διαταραχές της πάθησης όπως στη συμπεριφορά, το συναίσθημα, τον ύπνο, το φαγητό».

Ο μάρτυρας υπογράμμισε ότι η κατηγορούμενη έχει μικροφοβία, γεγονός που την κάνει να έχει δύσκολη επαφή με το περιβάλλον καθώς δεν επιτρέπει σε κανένα να την αγγίξει.

Δείτε χαρακτηριστικά αποσπάσματα του διαλόγου μεταξύ του προέδρου και του ψυχιάτρου

Πρόεδρος: Μας λέτε πως η κατάστασή της ειναι δύσκολη αλλά για όλο τον κόσμο η κατάσταση είναι δύσκολη

Μάρτυρας: Αν πάει σπίτι της θα εχει το παιδί της και θα αλλάξει η ψυχολογία της.

Πρόεδρος: Γιατί έφυγε;

Μάρτυρας: Δεν έχει καμία λογική ότι έφυγε, ήταν παρορμητική απόφαση.

Πρόεδρος: Ναι, αλλά αυτό εμείς πρέπει να το σταθμίσουμε γιατί μπορεί να ξαναφύγει.

Μάρτυρας: Πιστεύω ότι θα λειτουργήσουν οι ενοχές που έχει απέναντι στο παιδί της. Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μεγάλη στασιμότητα στην κατάστασή της, ουδεμία βελτίωση.

Αν.Εισαγγελέας: Υπάρχει καμία διαφορά της κας Σταμάτη σε σχέση με άλλους κρατούμενους που εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα λόγω της κρατήσεως;

Μάρτυρας: Υπάρχει εδώ μια διαταραχή προσωπικότητας, που προϋπήρχε της κράτησης.

Εισαγγελέας: Ήταν εκ πρωιμίου διαταραγμένη με βάση κάποιο αίτιο που προϋπήρχε και επιδεινώθηκε;

Μάρτυρας: Είχε τάση παρερμηνείας, έχει τη λογική όλα ή τίποτα.

Εισαγγελέας: Ε αυτό δεν ειναι εκτροπή;

Μάρτυρας: Είναι δομική διαταραχή προσωπικότητας και επιδεινώθηκε.

Εισαγγελέας: Και πώς μπορεί με βάση αυτά να δραπετεύσει με ένα ολόκληρο σχέδιο; Πώς συνδυάζονται αυτά;

Μάρτυρας: Η σχολαστικότητά της μπορεί να τη βοηθήσει να καταρτίσει και να εκτελέσει ένα τέλειο σχέδιο, αλλά που ξεφεύγει από τη λογική.

Συνηγορος: Διαταραγμένα πρόσωπα εχουν πάρει νόμπελ κ. Εισαγελέα.

Μάρτυρας: Αν βγει πρέπει να συνεχίσει φαρμακευτική αγωγή, να συναντά τον γιατρό της σταθερά και το νοσοκομείο το δικό μας.

Εισαγγελέας: Άρα και το δικό σας μπορεί και τώρα.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Όχι σε συνθήκες εγκλεισμού όμως...

Συνήγορος: Οι συνθήκες εκεί, με αλυσοδεμένους γύρω και φωνές, από Μαρίαν Αντουανέτα έως Ναπολέων, είναι κατάλληλος για να δει το παιδί της;

Σταμάτη: Οχι, απαντώ εγώ...

Συνήγορος: Έχει συμβεί περιστατικό να τη χτυπήσουν μέσα στο νοσοκιμείο, ενώ πάει να πάρει τα πραγματά της;

Μάρτυρας:Αρκετές φορές. Θυμάμαι μια φορά που ένας ασθενής της πέταξε το γάλα στο κεφάλι.

Συνήγορος: Την καρέκλα που της χτύπησε στο κεφάλι.

Ο συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη, Φραγκίσκος Ραγκούσης, υπογράμμισε πως οι συνθήκες στο Δρομοκαΐτειο δεν είναι κατάλληλες για να βλέπει το παιδί της ενώ όπως είπε η ίδια έχει δεχτεί επιθέσεις από άλλους ασθενείς. «Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι ασθενής της πέταξε ένα γάλα στο κεφάλι», απάντησε ο γιατρός.

Λίγο νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής των 13 ετών που έχει επιβληθεί στον κατηγορούμενο Γιώργο Σαχπατζίδη, για λόγους υγείας.

Σχετικές ειδήσεις