ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Σ. Ρίζος: Η ηττημένη από τις συνθήκες πολιτική, μετέφερε τα προβλήματά της στο ΣτΕ

Σ. Ρίζος: Η ηττημένη από τις συνθήκες πολιτική, μετέφερε τα προβλήματά της στο ΣτΕ

Με μια φράση που περικλείει τα όσα δραματικά βιώνει η χώρα μας εδώ και πέντε χρόνια, επέλεξε νααποχαιρετίσει το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, από την προεδρία του οποίου αποχωρεί στις 30 Ιουνίου λόγω συνταξιοδότησης,ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Σωτ. Ρίζος.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και σημαντικών παραγόντων, ο κ. Ρίζος κατά την πανηγυρική συνεδρίαση, είπε πως «η ηττημένη από τις συνθήκες πολιτική μετέφερε τα προβλήματά της στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο όμως δεν μπορεί να τα επιλύσει».

Όπως τόνισε ο κ. Ρίζος, «σε σημαντικό βαθμό το ΣτΕ εξελίχθηκε σε ένα δικαστήριο με πολλά χαρακτηριστικά Συνταγματικού Δικαστηρίου και στην περίοδο που διανύουμε, όλα ή σχεδόν όλα άλλαξαν στη ζωή του ΣτΕ» και συνέχισε:

«Η ελευθερία μειώθηκε σημαντικά, όχι από παρεμβάσεις προσώπων αλλά από την επιβολή των πραγμάτων... Οι βεβαιότητες αναιρέθηκαν.

Το πεδίο δράσεως του ΣτΕ διευρύνθηκε με την καθημερινή ενασχόληση με σπουδαίες πολιτικές αποφάσεις, νόμους που αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων, αλλά δυσκόλεψε διότι μειώθηκαν οι εναλλακτικές λύσεις.

Η πολιτική, ηττημένη και ολοένα και περισσότερο ετεροκαθοριζόμενη, με ολοένα και λιγότερη εξουσία, μεταφέρει στο ΣτΕ τα προβλήματά της, τα οποία όμως φαίνεται να μην μπορούν να επιλυθούν με τα εργαλεία που αυτό διαθέτει, δηλαδή κυρίως με το Σύνταγμα της χώρας».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρουμάνος, οι τέως πρόεδροι του ΣτΕ Γιώργος Παναγιωτόπουλος και Κωνσταντίνος Μενουδάκος, καθηγητές Πανεπιστημίων, δικηγόροι, κ.λπ.

Σχετικές ειδήσεις