ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Την ενοχή Σμπώκου, Κάντα και Λεονταρίτη για μίζες από το ΕΡΜΗΣ 2 ζήτησε η εισαγγελέας

Την ενοχή Σμπώκου, Κάντα και Λεονταρίτη για μίζες από το ΕΡΜΗΣ 2 ζήτησε η εισαγγελέας

Την ενοχή και των τριών κατηγορουμένων για την υπόθεση της σκανδαλώδους προμήθειας του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού ΕΡΜΗΣ 2, ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας, Ελένη Καρκαμπούνα.

Ειδικότερα η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να κριθούν ένοχοι ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Γ. Σμπώκος, ο αναπληρωτής του, Αντ. Κάντας, καθώς και το πρώην στέλεχος της διεύθυνσης Ν. Λεονταρίτης, για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε απιστία σε βάρος της υπηρεσίας.

Καταδικαστική ήταν η πρόταση και ως προς τις αξιόποινες πράξεις της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, που βαραίνουν μόνο τον Αντώνη Κάντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τέταρτος κατηγορούμενος, επίσης στέλεχος της διεύθυνσης Εξοπλισμών, Ζ. Ανδρουλάκης, έχει αποβιώσει και σε βάρος του έχει παυθεί η ποινική δίωξη.

Η Ελένη Καρκαμπούνα, κατά την πολύωρη εισήγησή της, αναφέρθηκε στην αναποτελεσματικότητα του συστήματος Ερμής, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεκαέξι χρόνια μετά, το σύστημα δεν λειτουργεί. Είναι μια σειρά μισοτελειωμένου, άχρηστου, μη-λειτουργικού και αναχρονιστικού συστήματος. Θα μπορούσαμε να κάνουμε χρήση του; Όχι, κύριε πρόεδρε. Ποιόν ενδιέφερε, άλλωστε; Τον κύριο Τσοχατζόπουλο και τους συνεργούς του; Προφανώς όχι».

Μιλώντας δε, για το σύνολο των υποθέσεων που αφορούν μίζες σε διάφορα προγράμματα που ζημιώνουν το Δημόσιο, η εισαγγελέας Εφετών είπε: «το ποινικό δίκαιο δεν μπορεί να λύσει τα φαινόμενα διαφθοράς, μπορεί όμως να τα καταστείλει».

Το όνομα του πρώην υπουργού Εθνικής Αμύνης, Άκη Τσοχατζόπουλου, αναφέρθηκε αρκετές φορές κατά την εισαγγελική εισήγηση, αφού σύμφωνα με την κατηγορία, αυτός τέλεσε την απιστία, ωστόσο δεν ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για το εν λόγω αδίκημα, καθώς, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, έχει παραγραφεί.

«Ο Τσοχατζόπουλος επιδόθηκε στην κατάρτιση ενός σχεδίου απιστίας, προκειμένου να ελαττώσει την περιουσία του ελληνικού δημοσίου, τοποθετώντας σε καίριες θέσεις έμπιστους δικούς του ανθρώπους» υποστήριξε η εισαγγελέας, εξηγώντας στη συνέχεια πως οι κατηγορούμενοι Σμπώκος, Κάντας και Λεονταρίτης, μερίμνησαν προκειμένου η σύμβαση να γίνει για τη Siemens με επωφελείς διατάξεις, έτσι ώστε να ζημιωθεί η περιουσία του ελληνικού Δημοσίου.

«Είναι υπεύθυνοι -ανέφερε η εισαγγελέας- γιατί εισηγήθηκαν την υπογραφή μιας μη επωφελούς σύμβασης. Η Siemens λειτουργούσε ως το αόρατο χέρι που κινούσε τα νήματα με ταχύτητες φωτός».

Σύμφωνα με την εισαγγελική αγόρευση, ο λόγος που επιλέχθηκε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης αντί ενός διεθνή διαγωνισμού, ήταν γιατί «αν γινόταν το δεύτερο, το Δημόσιο θα είχε πετύχει πολύ καλύτερες τιμές και θα ήταν δυνατή η επιλογή ενός καλύτερου συστήματος».

Τέλος, αναφορικά με τα 500.000 ευρώ που φέρεται να έλαβε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, Αντ. Κάντας, από τον Πρόδρομο Μαυρίδη της Siemens, μέσω της offshore Martha Holdings, η εισαγγελέας στράφηκε κατά του κατηγορούμενου, αφού είναι μία από τις πράξεις που αρνείται ότι διέπραξε:

Εισαγγελέας: Προσπαθεί (σ.σ. ο Αντ. Κάντας) πάση θυσία να μην συνδεθεί το όνομά του με τη Siemens, η οποία προφανώς τον έχει εξασφαλίσει και με άλλα ποσά, διάσπαρτα ανά τον πλανήτη, που δεν θα βρεθούν ποτέ...

Υπεράσπιση Κάντα: Είναι προφητεία αυτό; Είναι δυνατόν;

Σχετικές ειδήσεις