ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αντισυνταγματικές οι διατάξεις για τα παιδιά των πολύτεκνων για τις αστυνομικές σχολές

Αντισυνταγματικές οι διατάξεις για τα παιδιά των πολύτεκνων για τις αστυνομικές σχολές

Το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας με απόφασή του έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 1481/1984 που ήταν ευεργετικές για την εισαγωγή τους στις αστυνομικές σχολές σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των θέσεων.

Σημειώνεται ότι αντισυνταγματικές κρίθηκαν και οι διατάξεις για την εισαγωγή τέκνων τριτέκνων οικογενειών στις ίδιες σχολές, σε ποσοστό 4%.

Την ίδια στιγμή, με άλλη του απόφαση το Εφετείο κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις του Π.Δ. 53/1989 που θεσπίζουν ευεργέτημα υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών για την εισαγωγή τους στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των θέσεων.

«Η αντισυνταγματικότητα», σύμφωνα με τους δικαστές, «της επίμαχης διάταξης συνίσταται στο ότι ο νόμος 1481/1984, προβλέποντας θέσεις καταλαμβανόμενες μόνο από υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του πολύτεκνου ή του τρίτεκνου, έρχεται σε αντίθεση προς στις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ειδικότερα, η εισαγωγή στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛΑΣ με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά».

Το 2014-2015 εκδόθηκαν άλλες αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 3648/2008 που θεσπίζει το ευεργέτημα υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών της καθ’ υπέρβασης εισαγωγής τους στις στρατιωτικές σχολές σε ποσοστό 35%.

Επίσης η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ αριθμόν αποφάσεις αποφάσεις 986-988/2014, έκρινε αντισυνταγματικές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Διαμαντοπούλου (νόμος 3966/2011), βάσει του οποίου συστήνονταν θέσεις στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. μόνο για υποψήφιους που ήταν παιδιά τέκνα πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας.

Σχετικές ειδήσεις