Στον εισαγγελέα για τα 5,5 εκατ. ευρώ της λίστας Λαγκάρντ ο Παπασταύρου

Ενώπιον του Εισαγγελέα θα βρεθεί μετά τις 15 Αυγούστου ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος κλήθηκε σε ανωμοτί κατάθεση για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» - Ο άνθρωπος, που υπερασπίστηκε σφόδρα ο Αντώνης Σαμαράς, ζήτησε και πήρε προθεσμία.

Στον εισαγγελέα για τα 5,5 εκατ. ευρώ της λίστας Λαγκάρντ ο Παπασταύρου
3'

Επιτέλους, έστω και με αργά βήματα η δικαιοσύνη έχει αρχίσει να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Φαίνεται ότι η κύρια δέσμευση του πρωθυπουργού για την επαναλειτουργία της δικαιοσύνης, μακριά από πιέσεις και άνομα συμφέροντα, γίνεται πραγματικότητα. Έτσι, παρά τη χυδαία απόπειρα συγκάλυψης λίγο πριν της εκλογές, που κάποιοι στον ΣΔΟΕ επιχείρησαν να ολοκληρώσουν δυο μήνες πριν, το σκάνδαλο Παπασταύρου ανοίγει διάπλατα και ουδείς μπορεί να αποτιμήσει το βάθος και το εύρος του.

Ο κ. Παπασταύρου κλήθηκε από τον επίκουρο Οικονομικό Εισαγγελέα, Ι. Δραγάτση σε κατάθεση, με την ιδιότητα του υπόπτου, για τη διάπραξη των αδικημάτων της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδικήματα που αφορούν στην εμπλοκή του σε λογαριασμό ύψους περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC, που περιλαμβάνεται στο υλικό της «λίστας Λαγκάρντ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κληθείς ως ύποπτος δεν εμφανίστηκε στον Εισαγγελέα, αλλά δια του συνηγόρου του ζήτησε προθεσμία, προκειμένου να ετοιμάσει τις εξηγήσεις του για την υπόθεση.

Η ακριβής ημερομηνία που θα βρεθεί ενώπιον του κ. Δραγάτση θα οριστεί μετά τις 15 Αυγούστου.

Ο κ. Παπασταύρου φέρεται να προβάλει τον ισχυρισμό ότι το ποσό των περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στην ελβετική HSBC, για τον οποίο ελέγχεται από τον οικονομικό εισαγγελέα, δεν είναι δικό του κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα, φέρεται να υποστηρίζει πως το επίμαχο ποσό σχετίζεται με τον επιχειρηματία, Σάμπι Μιωνή και ότι ο ίδιος είχε «απλώς» τη διαχείριση του λογαριασμού.

Σημειώνεται ότι στον επίμαχο λογαριασμό ήταν, επίσης, συνδικαιούχοι ο πατέρας του δικηγόρου, ο οποίος έχει πεθάνει, αλλά και η μητέρα του, η οποία έχει κληθεί σε εξηγήσεις.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο κ. Παπασταύρου θα πρέπει να αποδείξει τον ισχυρισμό που προβάλλει, προσκομίζοντας στον εισαγγελέα πληρεξούσια ή άλλα στοιχεία και παραστατικά, κάτι που αναμένεται να ζητηθεί και από τον κ. Μιωνή, ο οποίος, επίσης, ελέγχεται για την υπόθεση.

Ανοιχτή παραμένει η δικογραφία Παπασταύρου για ψευδορκία στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής

Στο μεταξύ, τα αποτελέσματα των ποινικών ερευνών των Οικονομικών Εισαγγελέων για τον Σταύρο Παπασταύρου αναμένει η εισαγγελέας Ελένη Σίσκου, που χειρίζεται δικογραφία σε βάρος του δικηγόρου για το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της ψευδορκίας.

Η εισαγγελική λειτουργός ερευνά αν ο κ. Παπασταύρου είπε ψέματα στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής για τη «λίστα Λαγκάρντ», όσον αφορά στον λογαριασμό των περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στην HSBC.

Ο δικηγόρος, σύμβουλος του Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, είχε καταθέσει ενόρκως στην Επιτροπή πως το επίμαχο χρηματικό ποσό δεν ήταν δικό του περιουσιακό στοιχείο, αλλά του επιχειρηματία κ. Μιωνή και ότι ο ίδιος ήταν νομικός πληρεξούσιος του.

Λόγω της άμεσης συνάφειας της δικογραφίας που χειρίζεται η εισαγγελική λειτουργός με την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων, η κ. Σίσκου πρόκειται να κρίνει αν στοιχειοθετείται ή όχι η ψευδορκία σε βάρος του κ. Παπασταύρου, αφού αποσαφηνιστούν τα πλήρη στοιχεία που συνδέονται με τον επίμαχο λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα, με τις εξηγήσεις που θα δώσουν τόσο ο κ. Παπασταύρου όσο και ο κ. Μιωνής.

Αναρωτιόμαστε - βέβαια - εάν θα κληθεί κι ο κ. Σαμαράς να εξηγήσει την... ιστορική του φράση «μακάρι να είχαμε δέκα Παπασταύρου», που είχε πει μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή