ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στο εδώλιο οκτώ μοναχοί και τρεις ιδιώτες για επεισόδια που προκλήθηκαν στη Μονή Εσφιγμένου

Στο εδώλιο οκτώ μοναχοί και τρεις ιδιώτες για επεισόδια που προκλήθηκαν στη Μονή Εσφιγμένου

Σε δίκη ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (ΜΟΔ) παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης οκτώ μοναχοί της Παλιάς Αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, κατηγορούμενοι για τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί τον Ιούλιο του 2013, στο αντιπροσωπείο της Μονής στις Καρυές.

Στη διάρκεια εκείνων των επεισοδίων, που προκλήθηκαν όταν δικαστικοί επιμελητές επιχείρησαν να εκκενώσουν το αντιπροσωπείο, κατ' εφαρμογήν προηγούμενης δικαστικής απόφασης, εκτοξεύτηκαν ακόμη και αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ.

Εκτός από τους οκτώ μοναχούς, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται το όνομα του ηγούμενου Μεθόδιου, το δικαστικό συμβούλιο, με το ίδιο βούλευμα, αποφάσισε να καθίσουν στο εδώλιο του ΜΟΔ τρεις ιδιώτες που εμπλέκονται στα ίδια επεισόδια. Αντίθετα με τους έντεκα παραπάνω κατηγορούμενους, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να μην παραπεμφθούν σε δίκη άλλοι δέκα μοναχοί που κατέστησαν αρχικά κατηγορούμενοι, όπως επίσης τέσσερις αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που κατηγορήθηκαν για παράβαση καθήκοντος.

Τα συγκεκριμένα επεισόδια εντάσσονται στην πολυετή διαμάχη μεταξύ Παλιάς και Νέας Αδελφότητας Εσφιγμένου. Η Νέα Αδελφότητα μοναχών συγκροτήθηκε, με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, το 2005, και έκτοτε θεωρείται νόμιμη, αλλά η παλιά αρνείται να παραδώσει το Μοναστήρι και το αντιπροσωπείο, με συνέπεια να σημειώνονται κατά καιρούς εντάσεις και επεισόδια.

Σχετικές ειδήσεις