ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στο εδώλιο ξανά ο Νίκος Μαζιώτης, μαίνομενος κατά των τραπεζών

Στο εδώλιο ξανά ο Νίκος Μαζιώτης, μαίνομενος κατά των τραπεζών

Με επιθέσεις κατάτου τραπεζικού συστήματος που ευθύνεται όπωςείπε «για την καταλήστευση τουελληνικούλαού» ξεκίνησεη δίκη του Νίκου Μαζιώτη για πράξεις οι οποίες του αποδίδονται ότι διέπραξε κατά το διάστημα που ήταν καταζητούμενος, μετά την παραβίαση των περιοριστικών όρων οι οποίοι του είχαν επιβληθείτο 2012ενώ ήταν σε εξέλιξη η πρώτη δίκη για τον Επαναστατικό Αγώνα.

Στην ίδια δίκη συγκατηγορούμενοι του είναι η καταζητούμενη σύντροφος του, Πόλα Ρούπα, ο αναρχικός Αντώνης Σταμπούλος που αρνείται την εμπλοκή του και ο πρόσφατα συλληφθείς Γιώργος Πετρακάκος.

Μεταξύ άλλων, κατηγορούνται για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, διευθυντής της οποίας φέρεται ο Νίκος Μαζιώτης, για την έκρηξη με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Τράπεζα της Ελλάδος στην οδό Αμερικής στις 10 Απριλίου 2014 (για την οποία έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη), για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, εκρήξεις και δύο ληστείες.

Επίσης, ο Μαζιώτης κατηγορείται για απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά τη συμπλοκή του με αστυνομικούς στο Μοναστηράκι στις 16 Ιουλίου 2014 οπότε και συνελήφθη τραυματισμένος.

Κατά την έναρξη της δίκης οι συνήγοροι του Νίκου Μαζιώτη υπέβαλαν ένσταση για την παράσταση πολιτικής αγωγής από τράπεζα, η ληστεία της οποίας του αποδίδεται.

Ο Νίκος Μαζιώτης ζήτησε το λόγο για να καταφερθεί εναντίον του τραπεζικού συστήματος.

Όπως είπε «οι τράπεζες είναι ληστρικοί οργανισμοί, δεν υπήρξε ληστεία, απαλλοτρίωση είναι το πραγματικό περιστατικό. Δεν με προσβάλλει η πολιτική αγωγή, ας κάνουν ότι θέλουν οι δικηγόροι, θέλω να τονίσω ότι οι πραγματικοί ληστές είναι οι τράπεζες... γι' αυτές υπογράφτηκαν τα μνημόνια, είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι κρατικών ομολόγων... ευθύνονται για την καταλήστευση του ελληνικού λαού πέντε χρόνια τώρα. Αν με μια απαλλοτρίωση πλήττεται η φήμη μιας τράπεζας τότε θα έπρεπε να έχουν καταρρεύσει όλες».

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σταμπούλος δήλωσε «αναρχικός αιχμάλωτος» και αρνήθηκε τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα κι ότι δεν βρέθηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος του ενώ απέδωσε την δίωξη σε βάρος του σε μένος των μηχανισμών καταστολής, χαρακτηρίζοντας τη δίκη «πολιτική».

Ο Γιώργος Πετρακάκος, αρνήθηκε τις κατηγορίες κι επιφυλάχτηκε να μιλήσει στην απολογία του.

Με την έναρξη της δίκης επικράτησε ένταση για το ωράριο του δικαστηρίου, όταν η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση θα ξεκινά το μεσημέρι και θα διαρκεί μέχρι το βράδυ, κάθε ημέρα πλην Τετάρτης, καθώς υπάρχει κίνδυνος παρέλευσης του 18μηνου για τον κατηγορούμενο Σταμπούλο.

Οι συνήγοροι αντέδρασαν μιλώντας για ειδικό καθεστώς, κατηγορώντας το δικαστήριο ότι δίνει προτεραιότητα στην αρχή της σκοπιμότητας και όχι της νομιμότητας.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι και η δίκη στο Εφετείο του Νίκου Μαζιώτη, για τις πράξεις που του αποδίδονται για την πρώτη περίοδο δράσης του Επαναστατικού Αγώνα (2003-2010).

Πρωτόδικα τόσο ο ίδιος όσο και η Πόλα Ρούπα καταδικάστηκαν σε ποινή 50 ετών.

Σχετικές ειδήσεις