ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ Δημοσίου - Siemens

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ Δημοσίου - Siemens

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα κρίνει τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα της «συμφωνίας συμβιβασμού» που ολοκληρώθηκε το 2012 μεταξύ του Ελληνικού δημοσίου και της Siemens.

Λόγω μείζονος σπουδαιότητας το Δ' Τμήμα του ΣτΕ παρέπεμψε το ζήτημα στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.Ήδη ορίστηκε εισηγητής της υπόθεσης ο σύμβουλος Επικρατείας Κ. Κουσούλης.

Σύμφωνα με το Δ' Τμήμα η Siemens από τις δεσμεύσεις που αποδέχθηκε με την υπογραφή της «συμφωνίας συμβιβασμού», δεν έχει ακόμη υλοποιήσει τους όρους που αφορούν τις επενδύσεις της Γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα και την παροχή 90 εκατ. ευρώ για «υποστήριξη φορέων και δραστηριοτήτων της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Όπως είναι γνωστό με το νόμο 4072/2012 προβλέφθηκε η «συμφωνία συμβιβασμού» και στη συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Οικονομικών (27.8.2102) με το περιεχόμενο της σύμβασης.

Τη «συμφωνία συμβιβασμού» υπέγραψαν από το Ελληνικό δημόσιο ο τότε υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, εκ μέρους της Ελληνικής Siemens Α.Ε. ο διευθύνων σύμβουλος Π. Ξύνης και ο γενικός νομικός σύμβουλος Robert Sikellis και από την Siemens AG οι γενικοί νομικοί σύμβουλοι Peter Solmssen και Dr Sebastian Brachert.

Σύμφωνα με τη «συμφωνία συμβιβασμού» επιλύθηκαν συνολικά όλες οι διαφορές και οι εκκρεμότητες από κάθε είδους αξιώσεις, κ.λπ. που συνδέονται με την δραστηριότητα διαφθοράς, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων που διερευνήθηκαν από τις αρχές της Ελλάδος, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, κ.λπ.

Στο ΣτΕ έχει προσφύγει το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη συμφωνία είναι αντισυνταγματική.

Σχετικές ειδήσεις