ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ: Ο Ρουπακιάς ήταν ήρεμος μετά τη δολοφονία Φύσσα

Αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ: Ο Ρουπακιάς ήταν ήρεμος μετά τη δολοφονία Φύσσα

Με την κατάθεση της αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ, Αγγελικής Λεγάτου, η οποία το βράδυ της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα είχε πάρει εντολή να μεταβεί στην οδό Παν. Τσαλδάρη, μαζί με τέσσερις ακόμη συναδέλφους της, συνεχίζεται η σημερινή (16/12) ακροαματική διαδικασία στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η αστυνομικός, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι όταν έφτασε στο σημείο της δολοφονίας, ο ΠαύλοςΦύσσας είχε ήδη μαχαιρωθεί από τον Γιώργο Ρουπακιά. Όπως είπε, η εικόνα που αντίκρισε ήταν «τέσσερα με πέντε άτομα να χτυπιούνται και να παίζουν ξύλο» και κατάλαβε πως ο Παύλος Φύσσας ήταν μόνος απέναντι «στους άλλους τέσσερις».

Περιγράφοντας όσα είδε και βίωσε τη στιγμή που έφτασε στο σημείο της δολοφονίας, η αστυνομικός κατάθεσε στο δικαστήριο: «Φτάσαμε στο σημείο και είδαμε τέσσερα με πέντε άτομα να χτυπιούνται. Τραβήξαμε τον Φύσσα προς τα πίσω, γιατί ήταν ο πιο νευριασμένος, του είπαμε να ηρεμήσει. Μου λέει: "Εμένα ρε;" και σηκώνει τη μπλούζα του και είδαμε πως ήταν μαχαιρωμένος.

Τον ρώτησα ποιος σε μαχαίρωσε; Μας έδειξε τον Ρουπακιά που εκείνη την ώρα έφευγε προς το αυτοκίνητό του. Άνοιγε την πόρτα να μπει μέσα. Είπα στους συναδέλφους μου πως αυτός είναι ο δράστης και εκείνοι τον πλησίασαν και τον κατέβασαν από το αμάξι».

Όπως κατέθεσε η μάρτυρας, ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα ήταν «ήρεμος κατά την αποχώρησή του, δεν έτρεχε» ενώ σε ερώτηση των αστυνομικών που τον συνέλαβαν εκείνος απάντησε «γιατί χτύπησε κάτι δικούς μου».

Η κ. Λεγάτου αναγνώρισε στην κατάθεσή της μόνο τον Γιώργο Ρουπακιά και ανέφερε πως δεν είδε συνοδηγό στο αυτοκίνητό του. Μόνο το Ρουπακιά αναγνώρισε. Η ίδια απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου ανέφερε πως ισχύουν τα όσα είχε καταθέσει προανακριτικά, ότι δηλαδή τα τέσσερα πέντε άτομα που βρίσκονταν στο σημείο της δολοφονίας, στην ουσία βοηθούσαν τον Γιώργο Ρουπακιά να μαχαιρώσει τον 34χρονο μουσικό.

Πρόεδρος: Κάνατε ότι μπορούσατε;

Η πρόεδρος της έδρας ρώτησε αρκετές φορές τη μάρτυρα - αστυνομικό, αν εκείνο το βράδυ η ίδια και οι συνάδελφοι της λειτούργησαν σύμφωνα με τις υποχρεώσεις και τον όρκο τους, για να αποτρέψουν τη στυγερή δολοφονία.

«Κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε, ήμασταν τέσσερις απέναντι σε 50 άτομα», ήταν η απάντηση της αστυνομικού, η οποία περιέγραψε τα γεγονότα ως εξής:

«Στις 17 Σεπτεμβρίου ήμουν σε υπηρεσία στο Κερατσίνι, με τους συνάδελφους μου, με δυο μηχανές. Μας δόθηκε σήμα από το κέντρο που έλεγε πως στην οδό Ιφιγενείας και Παν. Τσαλδάρη 50 άτομα με ρόπαλα κατευθύνονται στην καφετέρια "Κοράλλι". Ξεκινήσαμε να πάμε. Αριστερά από την καφετέρια είχε τέσσερα με πέντε άτομα. Συζητούσαν ήρεμα. Στη δεξιά πλευρά είδαμε 40 με 50 άτομα, μαυροφορεμένοι, κάποιοι φορούσαν άσπρα κράνη και κάποιοι κρατούσαν πιθανόν ρόπαλα.

Μετά από λίγα λεπτά έρχεται ένας κύριος και μας δηλώνει ότι είναι συνάδελφος και ότι συνέβη κάτι μεταξύ αναρχικών και χρυσαυγιτών μια παρεξήγηση και ότι το περιστατικό έληξε».

Η κ. Λεγάτου ανέφερε στο δικαστήριο πως όταν πλησίασαν στο σημείο γύρω στα 15 άτομα άρχισαν να κατευθύνονταν προς την Π. Τσαλδάρη. «Τους ακολουθήσαμε και τότε άκουσα να φωνάζουν πιάστε τους. Έτρεχαν, φώναζαν και έβριζαν» είπε η αστυνομικός.

Πρόεδρος: Είδατε αυτούς τους 15 να τρέχουν και να βρίζουν. Δεν είδατε γιατί το έκαναν;
Μάρτυρας: Όχι. Ακολουθήσαμε τους 15 εγώ με το Δεληγιάννη, και ο Τσολακίδης έγραφε (σ.σ. επίσης αστυνομικοί της ΔΙΑΣ).
Πρόεδρος: Αυτό το βρίσκετε σωστό; Να τρέχουν και να φωνάζουν και ο Τσολακίδης να γράφει ονόματα;
Μάρτυρας: Όχι δεν το βρίσκω σωστό.

Συνεχίζοντας την περιγραφή της η κ. Λεγάτου ανάφερε: «Καθώς ανέβαινα την Κεφαλληνίας ήρθε μια κοπέλα και μου τράβηξε το χέρι και μου είπε: πήγαινε, βαράνε την παρέα μου».

Πρόεδρος: Συγνώμη από αυτούς τους 15 δεν ρωτήσατε έναν που πάει; Ποιοι είναι;
Μάρτυρας: Φωνάξαμε αστυνομία, σταματήστε. Δεν μας έδωσαν σημασία, μας προσπέρασαν.
Πρόεδρος: Φτάνετε Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη. Τι βλέπε;
Μάρτυρας: Υπήρχε μεγάλη ένταση, έτρεχαν άτομα αριστερά δεξιά. Μια οχλαγωγία ένας χαμός. Τρέχανε και βρίζανε.
Πρόεδρος: Τι λέγανε βρίζοντας;
Μάρτυρας: Ελάτε εδώ ρε μαλάκες ....
Πρόεδρος: Τι άλλο βλέπετε;
Μάρτυρας: Στον αριθμό 62 βλέπω 4 - 5 άτομα να τσακώνονται. Ήταν όλοι μαζί ένα κουβάρι. Χτυπιόντουσαν, κλωτσιές και μπουνιές. Φωνάξαμε αστυνομία σταματήστε. Όταν φτάσαμε στο σημείο και φωνάξαμε οι άλλοι που ήταν συγκεντρωμένοι, έφυγαν και έμειναν μόνο οι 4 με 5 άτομα.
Πρόεδρος: Τους 15 δεν τους προλαβαίνετε που φεύγουν; Με τι ρυθμούς κινείστε; Εσείς θεωρείτε ότι οι κινήσεις που κάνατε ήταν αυτές που έπρεπε να κάνει ένας αστυνομικός;
Μάρτυρας: Κάναμε ότι μπορούσαμε.
Πρόεδρος: Πως αυτό που έγινε θα μπορούσε να αποτραπεί;
Μάρτυρας: Εμάς το σήμα μας ήταν για άλλο σκοπό. Μας είπαν για 50 άτομα που θα πήγαιναν στο Κοράλλι. Ήμασταν 8 άτομα και ήταν 50. Καλέσαμε ενισχύσεις. Ήρθαν τα παιδιά μετά από πέντε λεπτά.
Πρόεδρος: Άλλο τρόπο είχατε για να δράσετε; Θεωρείται ότι αυτό οφείλατε να κάνετε;
Μάρτυρας: Δεν είμαστε εκπαιδευμένοι για αυτό.
Πρόεδρος: Κάποιος έκανε λάθος πάντως. Ή αυτός που έκανε τη διαβίβαση ή εσείς.
Μάρτυρας: Έπρεπε να στείλουν την ομάδα ΔΕΛΤΑ, τα ΜΑΤ... Δεν είμαστε εκπαιδευμένοι για αυτό.
Πρόεδρος: Άλλο τρόπο δεν είχατε;
Μάρτυρας: Πιστεύω, ότι κάναμε αυτό που μπορούσαμε, έγιναν όλα πολύ γρήγορα. Ήμασταν 4 άτομα και αυτοί 50. Κάναμε ότι καλύτερο.
Πρόεδρος: Πως το εννοείται το καλύτερο; Χάνει ένας άνθρωπος τη ζωή του και καμία σύλληψή δεν είχε γίνει από αυτούς που τρέχουν;
Μάρτυρας: Θα μπορούσε να μην έχει συλληφθεί ο κατηγορούμενος.
Πρόεδρος: Θεωρείται ότι λειτουργήσατε σύμφωνα με τις υποχρεώσεις σας και τον όρκο σας;
Μάρτυρας: Φυσικά.
Πρόεδρος: Γιατί δεν πυροβολήσατε στον αέρα;
Μάρτυρας: Υπάρχει η δυνατότητα αυτή, αλλά υπήρχε αρκετός κόσμος και εγώ δεν θα το έκανα.

«Μπήκαμε ανάμεσά τους»

Σε άλλο σημείο της κατάθεσή της μιλώντας εκ νέου για τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού η μάρτυρας ανέφερε: «Όλοι οι άλλοι έφυγαν και έμειναν μόνο ο Ρουπακιάς με τον Φύσσα. Είχαν πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους και πολύ ένταση. Πήγε ο ένας να χτυπήσει τον άλλον. Μίλαγε ό ένας προς το άλλον και τότε μπήκαμε ανάμεσά τους για να τους χωρίσουμε».

Πρόεδρος: Ένα αυτοκίνητο που έχει σταθμεύσει ανάμεσά τους, το είδατε;
Μάρτυρας: Ναι, το είδαμε. Φύγανε οι υπόλοιποι και έμειναν οι δυο. Τραβήξαμε τον Φύσσα προς τα πίσω γιατί ήταν ο πιο νευριασμένος του είπαμε να ηρεμήσει. Μου λέει "εμένα ρε" σηκώνει τη μπλούζα και ήταν μαχαιρωμένος. Του λέω ποιος; Μας έδειξε τον Ρουπακιά...
Πρόεδρος: Τελικά ποιος έβγαλε το Ρουπακιά από το αυτοκίνητό του;
Μάρτυρας: Ο Τσολακίδης και ο Δεληγιάννης και στην άλλη μεριά του αυτοκινήτου είδαν και το μαχαίρι.
Πρόεδρος: Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι παραλείψατε να κάνετε;
Μάρτυρας: Δεν ήμασταν εκπαιδευμένοι, θα μπορούσαν να στείλουν τα ΜΑΤ, τα ΥΜΕΤ ή τη ΔΕΛΤΑ, που είναι εκπαιδευμένοι.
Πρόεδρος: Αυτά τα 4- 5 άτομα που είπατε ότι είδατε να χτυπιούνται, τι εικόνα σας έδωσαν;
Μάρτυρας: Ότι ήταν ένας εναντίον τεσσάρων. Ο Φύσσας απέναντι στους άλλους.
Πρόεδρος: Φοβηθήκατε;
Μάρτυρας: Ναι.
Εισαγγελέας: Είδατε το μαχαίρι;
Μάρτυρας: Ναι, ήταν ένα μικρό μαχαιράκι.

Τα δημοσιεύματα

Η αστυνομικός ρωτήθηκε για το πως προέκυψαν τα δημοσιεύματα που την φέρουν να συλλαμβάνει εκείνη τον Γιώργο Ρουπακιά. Η μάρτυρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει. «Ίσως επειδή ήμουν η μόνη γυναίκα και επειδή ήμουν στο σημείο και φώναζα», ήταν η απάντησή της.

Η δίκη ξεκίνησε σήμερα με καθυστέρηση περίπουδύο ωρών καθώς και πάλι άργησε να προσέλθει στο δικαστήριο ο Γ. Ρουμπέκας, συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά.

Πρόεδρος: Θεωρείται τη συμπεριφορά σας αυτή σωστή;
Συνήγορος: Δεν είχα πρόθεση.
Πρόεδρος: Δεν τίθεται θέμα προθέσεως.
Δικηγόρος: Ζητώ συγνώμη, δεν μπορώ να προβλέψω πάντα αστάθμητους παράγοντες, είχε μηχανική βλάβη το αυτοκίνητό μου. Σε κάθε περίπτωση να διορίσετε ένα άλλο συνάδελφο από τον κατάλογο για να συμπαρίσταται μαζί μου για τον κ. Ρουπακιά.

Τελικά, αποφασίστηκε ότι θα διοριστεί και δεύτερος συνήγορος για την υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά.