ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Λίστα Μπόργιανς: Δεσμεύθηκε η κινητή και ακίνητη περιουσία 24 καταθετών

Λίστα Μπόργιανς: Δεσμεύθηκε η κινητή και ακίνητη περιουσία 24 καταθετών

Στη δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας (ακίνητα, λογαριασμοί, αξιόγραφα κλπ) 24 -μέχρι στιγμής- καταθετών της αποκαλούμενης «λίστας Μπόγιαρνς» που εστάλη από το κρατίδιο Ρηνανίας- Βεστφαλίας προχώρησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Οι δεσμεύσεις των περιουσιακών στοιχείων αναμένεται μάλιστα να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες καθώς καθημερινά τουλάχιστον εκατό κλήσεις «φεύγουν» από τους οικονομικούς εισαγγελείς για καταθέτες τόσο της λίστας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, όσο και για εκείνη των «χαρτοφυλακίων». Η τελευταία περιλαμβάνει καταθέτες που αγόρασαν ομόλογα αλλοδαπού δημοσίου, κυρίως ΗΠΑ και Γερμανίας και με εντολή τους τα έβγαλαν στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι στη «λίστα Μπόργιανς» οι ελεγχόμενοι έχουν καταθέσεις που ξεκινούν από 1,5 εκατ. ευρώ και φθάνουν ως τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ στη «λίστα των χαρτοφυλακίων» τα ποσά είναι πολύ μεγάλα.

Η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των 24 καταθετών θα αρθεί μόνο στην περίπτωση που πληρώσουν τα οφειλόμενα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση ο ελεγχόμενος θα πρέπει να πείσει ότι τα χρήματά του είναι καθόλα νόμιμα ειδάλλως θα κληθεί να πληρώσει ακόμα περισσότερα αλλά και να βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινική δικαιοσύνη.

Κλήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου

Ταυτόχρονα με τη δέσμευση της περιουσίας συγκεκριμένων καταθετών το κλιμάκιο των οικονομικών εισαγγελέων που έχει αναλάβει τις έρευνες για τον εντοπισμό αφορολόγητου και μαύρου χρήματος, «στέλνει» κλήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για φοροδιαφυγή αλλά και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε δεκάδες άλλους καταθέτες των λιστών αυτών. Οι οικονομικοί εισαγγελείς προχωρούν δηλαδή αντί στην αποστολή απλών κλήσεων σε καταθέτες ύποπτους για αδήλωτο χρήμα σε απευθείας κλήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου δεδομένου ότι από τους πρώτους ελέγχους εμφανίζουν μεγάλες καταθέσεις και μικρές φορολογικές δηλώσεις.

Στόχος των εισαγγελέων είναι να πληρώσουν τα οφειλόμενα σε φόρους και πρόστιμα όσοι επιθυμούν να αποφύγουν ποινικές εμπλοκές.

Για το λόγο αυτό ταυτόχρονα με την εμφάνισή τους ενώπιον των εισαγγελέων – για ορισμένους από τους ελεγχόμενους- κινείται παράλληλα και η «σκληρή» διαδικασία της δέσμευσης κάθε περιουσιακού τους στοιχείου.
Οι έρευνες πάντως συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς από ειδικό κλιμάκιο εισαγγελέων (Ιωάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη, Γιώργος Καλούδης και Χρήστος Ντζούρας οι οποίοι εποπτεύονται από τους οικονομικούς εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρή) και ήδη έχουν ταυτοποιηθεί το σύνολο σχεδόν των λογαριασμών για τους 10.500 καταθέτες της «λίστας Μπόργιανς». Τα ποσά που αναμένεται να εισπραχθούν αν οι ελεγχόμενοι καταθέτες πληρώσουν εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 80 με 100 εκατ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις