ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει Skype στις φυλακές

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει Skype στις φυλακές

Σε μια πρωτοφανή κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι οι κρατούμενοι των φυλακών θα έχουν πολύ σύντομα τη δυνατότητα να επικοινωνούν με δικούς τους ανθρώπους μέσω του Skype.

Ο ίδιος ο Νίκος Παρασκευόπουλος, χαρακτήρισε πρωτοποριακή αυτή την κίνηση, την τοποθέτηση δηλαδή συσκευών στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, τα οποία θα επιτρέπουν στους κρατούμενους να επικοινωνούν με τους δικούς τους, μέσω του Skype.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm», ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι το έργο της διαδικτυακής επικοινωνίας των κρατουμένων εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, με πενιχρά μέσα, να αναπτύξει νέες δομές στις φυλακές όλης της χώρας, που –όπως τόνισε- στοχεύουν στην αναγέννηση και στον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος.

Πάντως το τοπίο παραμένει θολό, σχετικά με το πως θα διαχειριστεί το δικαστικό σύστημα αυτή την πρωτοβουλία του υπουργείου.

Αναφερόμενος σε άλλα θέματα σχετικά με τα σωφρονιστικά ιδρύματα, ο κ. Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε ότι προχωρά η ένταξη, στο ΕΣΥ, των νοσηλευτηρίων των φυλακών, αναφέρθηκε στη «μονάδα απεξάρτησης – μοντέλο» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που λειτουργεί στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, καθώς και στον «εξαιρετικό» χώρο υποδοχής οικογενειών και παιδιών, στο επισκεπτήριο των φυλακών Γρεβενών.

Υπογράμμισε δε ότι μειώθηκε ο συνωστισμός στις φυλακές της χώρας, «αλλά όχι στον επιθυμητό βαθμό», γεγονός που αντανακλά και στις συνθήκες διαβίωσης, ενώ αναφέρθηκε και στη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του νοσηλευτηρίου στην Κορυδαλλό.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, υπογράμμισε ότι στο τεχνικό μέρος, που αφορά τις ρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης, έχουν ψηφιστεί τέσσερα νομοσχέδια, τα οποία αξιολόγησε ως ευπρόσδεκτα από την ελληνική κοινωνία.

Τέλος, σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίστηκαν στην πρόσφατη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, ο υπουργός δήλωσε ότι η συζήτηση για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη είναι παλιά, αλλά επισήμανε ότι ορισμένες φορές συμβαίνει και η Δικαιοσύνη να παρεμβαίνει στο έργο της νομοθετικής εξουσίας και να «αχρηστεύει» νόμους που ψήφισε η Βουλή, χωρίς να ασκεί διώξεις και να επιβάλλει καταδίκες.

Σχετικές ειδήσεις