ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ποινική δίωξη σε βάρος υπάλληλου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Ποινική δίωξη σε βάρος υπάλληλου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Αντιμέτωπος με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, σε βαθμό κακουργήματος, βρίσκεται υπάλληλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που φέρεται ως υπαίτιος της χρηματικής αποζημίωσης - ύψους 2 εκατ. ευρώ - την οποία κλήθηκε να καταβάλει το ελληνικού Δημόσιο σε εταιρία που κατασκευάζει το έργο του ανισόπεδου κόμβου Λαχαναγοράς (Κ-16), στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, πρόκειται για υπάλληλο που κατηγορείται ότι ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, δεν έλαβε μέριμνα ώστε να διαφυλάξει τα συμφέροντα του Δημοσίου, τα οποία ζημιώθηκαν από την αξίωση της εταιρίας.

Το επίμαχο έργο, προϋπολογισμού 89,5 εκατομμυρίων ευρώ, καθυστέρησε να ξεκινήσει, επειδή δύο ιδιώτες καταπάτησαν εκτάσεις κομβικής σημασίας για την πρόοδο των εργασιών, που είχαν απαλλοτριωθεί από το ...1974(!), αναπτύσσοντας στο σημείο επιχειρηματική δραστηριότητα. Μεσολάβησαν τελικά περίπου 13 μήνες (Οκτώβρης 2011 έως Νοέμβρη 2012) από τη στιγμή που υπεγράφη η σύμβαση του έργου μέχρι την απομάκρυνση των καταπατητών. Για το διάστημα αυτό, η κατασκευαστική εταιρία προσέφυγε αρμοδίως, διεκδικώντας και πετυχαίνοντας χρηματική ικανοποίηση που ξεπερνάει τα 2 εκατ. ευρώ για τη ζημία που υπέστη.

Η υπόθεση ερευνήθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας, ενώ το πόρισμα κατατέθηκε στον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το σκεπτικό με βάση το οποίο κινήθηκε η διαδικασία της δίωξης, συνδέεται με το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος δεν προέβη στις ενέργειες εκείνες που θα κατοχύρωναν τα συμφέροντα του Δημοσίου έναντι της εταιρίας. Κατά τις ίδιες πηγές, τέτοιες φαίνεται ότι ήταν η έγκαιρη απομάκρυνση των καταπατητών, η πρόβλεψη να υιοθετηθούν ειδικές ρήτρες (για την περίπτωση) στη σύμβαση του έργου και όποιες άλλες κινήσεις κρίνονταν απαραίτητες ώστε να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη.

Η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην ειδική ανακρίτρια διαφθοράς Θεσσαλονίκης για τα περαιτέρω.

Σχετικές ειδήσεις