Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις δηλώσεις Πολάκη

Newsroom Newsroom

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις δηλώσεις Πολάκη

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, παρήγγειλε σήμερα, Παρασκευή (17/06/2016), στον αντεισαγγελέα Δημήτριο Δασούλα, τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προς διακρίβωση της βασιμότητας όσων κατήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, περί ύπαρξης παραδικαστικού κυκλώματος.

ΣΤΑ «ΚΑΓΚΕΛΑ» ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ - ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Συγκεκριμένα, η κ. Κουτζαμάνη διαβίβασε στον κ. Δασούλα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου, που περιέχουν δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με τις οποίες «... υπάρχει μεγάλο θέμα με τη Δικαιοσύνη. Το δικαστικό Σώμα απαιτεί νέο αίμα, καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων, ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών- για να το πω κομψά- έχει δεσμεύσεις ή- για να το πω λιγότερο κομψά- είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος».

Η εισαγγελική λειτουργός ζητά από τον συνάδελφό της να διακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελλομένων του κ. Πολάκη.

Επίσης, η κ. Κουτζαμάνη παρήγγειλε στον κ. Δασούλα να διενεργήσει οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη κρίνει αναγκαία.

Τι απαντά ο Παύλος Πολάκης

Μετά το θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του περί ύπαρξης παραδικαστικού κυκλώματος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης εξέδωσε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής γραπτή ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Πολάκη αναφέρει τα εξής:

«Τιμώ κάθε δικαστικό και οποιονδήποτε άλλο δημόσιο λειτουργό, ο οποίος με έντιμο τρόπο, σε δύσκολες συνθήκες, κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του.

Τούτη η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η δικαιοσύνη έχει αναπνεύσει και δρομολογεί τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών σε υποθέσεις, οι οποίες διαρκώς έρχονται στη δημοσιότητα.

Οι δηλώσεις μου αναφέρονταν σε καταστάσεις που ανακαλύπτω καθημερινά, στο χώρο της Υγείας και οι οποίες παρά το ότι είχαν γίνει καταγγελίες ή δεν ερευνήθηκαν ή καθυστερούν για χρόνια ή χάθηκαν στο δρόμο.

Άλλωστε υπάρχουν δημοσιευμένα αποτελέσματα ερευνών και πορίσματα για τη λειτουργία παραδικαστικών κυκλωμάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Επίσης είναι γνωστό ότι, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, έχουμε αποστείλει ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στους εισαγγελείς διαφθοράς, αρκετά πορίσματα ερευνών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), προς περαιτέρω διερεύνηση και απόδοση ευθυνών. Δηλώνω ότι είμαι στη διάθεση της δικαιοσύνης για ότι χρειαστεί».

Στα «κάγκελα» οι δικαστές μετά τις δηλώσεις Πολάκη

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία χαρακτηρίζει «θεσμική εκτροπή» τις δηλώσεις Πολάκη και ζητά την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Οι χθεσινές απαράδεκτες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη περί παραδικαστικών κυκλωμάτων χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή. Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις. Ζητούμε πλέον την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ως εγγυητής του Πολιτεύματος θα πρέπει να λάβει θέση. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους Δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους. Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη το Δικαστικό Σώμα που στέκεται πάντα φρουρός της διασφάλισης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των πολιτών», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Παρασκευόπουλος: Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη

«Εμπιστευόμαστε την ελληνική Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της», ανέφερε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επερώτησης βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τα τεκταινόμενα στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Κατά τη συζήτηση, ο πρώτος επερωτών Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Πολάκη και έκανε λόγο για «μείζον πολιτικό θέμα το οποίο δημιουργείται όταν ένα μέλος της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι οι δικαστές δημιουργούν παρακυκλώματα και πρέπει να αντικατασταθούν. Τι θα κάνει ο κ. Πολάκης, τι θα ζητήσετε εσείς» είπε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης.

paraskeyopoulos 1

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης και εγώ προσωπικά, εμπιστευόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη και τους δικαστικούς λειτουργούς της, σε απόλυτο βαθμό στη συντριπτική του πλειοψηφία. Δεν υπάρχει κατηγορία στην οποία να μην υπάρχουν εξαιρέσεις. Όμως, οι εξαιρέσεις ελέγχονται θεσμικά», απάντησε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναγνώρισε το ατομικό δικαίωμα των πολιτικών υπερασπίζονται τις απόψεις τους, ενώ, αναφερόμενος ειδικότερα στον συνάδελφό του αναπληρωτή υπουργό Υγείας, είπε ότι «οι καταγγελίες που έκανε δεν συνδέονται με συγκεκριμένα πρόσωπα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved