ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αναταραχή στη Δικαιοσύνη – Στο Μαξίμου οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων

Αναταραχή στη Δικαιοσύνη – Στο Μαξίμου οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται μέχρι και αυτή την ώρα, όπου και συναντώνται με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, στον απόηχο του «τοξικού» κλίματος, πουου έχει διαμορφωθεί στους κόλπους τουΣυμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), από τις ενέργειες του προέδρου του και τις παραιτήσεις δύο αντιπροέδρων.

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Συγκεκριμένα, το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν στις 09:30 το πρωί της Πέμπτης (06/10/2016) η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, η πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου.

Η συνάντηση πραγματοποιείται ύστερα από αίτημα των δικαστικών και έχει προγραμματιστεί εδώ και μέρες, όπως επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες στην ατζέντα της συνάντησης είναι τα αιτήματα του δικαστικού κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των ζητημάτων που εκκρεμούν είναι και το θέμα με τα ειδικά μισθολόγια.

Η ελληνική Δικαιοσύνη θυμίζει πλέον, δίχως υπερβολή καζάνι που βράζει. Σοβαρότατους κλυδωνισμούς στο σύστημα της ελληνικής Δικαιοσύνης προκάλεσε η επιστολή παραίτησης που κατέθεσαν χθες, Τετάρτη (05/10/2016) δύο από τους αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και ο Χρήστος Ράμμος, με αφορμή την απόφαση που είχε λάβει την περασμένη Παρασκευή (30/09/2016) ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου, Νικόλαος Σακελλαρίου, να αναβάλει τη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το χρονικό των παραιτήσεων

Ήταν Τετάρτη μεσημέρι (05/10/2016), όταν η είδηση έσκασε σαν «βόμβα»: Δύο αντιπρόεδροι του ανώτατου δικαστηρίου, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Χρήστος Ράμμος παραιτήθηκαν από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, μετά την ματαίωση της διάσκεψης για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και τα όσα επακολούθησαν.

Οι αντιπρόεδροι Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Χρήστος Ράμμος κατήγγειλαν ως απαράδεκτη την επίκληση από τον πρόεδρο του ΣτΕ, Νίκο Σακελλαρίου «του κλίματος που έχει διαμορφωθεί» ως λόγο ματαιώσεως της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η κ. Σακελλαροπούλου που έχει διατελέσει επί χρόνια και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, αποδοκίμασε την της υποστηρικτική προς τον Πρόεδρο του ΣτΕ ανακοίνωση της Ένωσης «μετατρέποντας ουσιαστικά την Ένωση, για πρώτη, κατά την αντίληψή μου φορά, σε γραφείο τύπου του Προέδρου του Δικαστηρίου».

Ο κ. Ράμμος τόνισε από την πλευρά του ότι η άποψη «που δέχεται ότι το Δικαστήριο αντί να διασκεφθεί και να εκδώσει απόφαση επί οποιασδήποτε υποθέσεως, ανεξαρτήτως της φύσεώς της, είναι σκόπιμο να αναβάλει επ' αόριστον την διάσκεψή του με την επίκληση ενός κάποιου κλίματος (το οποίο βεβαίως το Δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει) συνιστά, κατά τη γνώμη μου, αρνησιδικία».

Εμφυλιοπολεμικό κλίμα και ένταση

O «εμφύλιος πόλεμος» που μαίνεται στο ΣτΕ, οδηγεί, όπως είναι φυσικό, σε ραγδαίες εξελίξεις.

Ήδη στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας δρομολογούνται εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, έπειτα από την παραίτηση δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ, του Χρήστου Ράμμου και της Αικατερινης Σακελλαροπούλου.

Σχετικές ειδήσεις