ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Καθησυχαστικό το υπουργείο Δικαιοσύνης για το ζήτημα του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών

Καθησυχαστικό το υπουργείο Δικαιοσύνης για το ζήτημα του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών

Καθησυχάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης για το θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων πως, καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δεν θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας.

Στη σχετική ανακοίνωση διευκρινίζεται πως, «Πολιτικοί εξέφρασαν "το θεσμικό τους τρόμο", ύστερα από δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σπεύδει να αναφερθεί σε "τρόμο" εξαιτίας της "ευκολίας και προχειρότητας, με την οποία επιχειρείται η υπέρβαση του Συντάγματος" στο θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών. Το τελευταίο, μάλιστα, πριν καν η κυβέρνηση σκεφθεί, μελετήσει ή διατυπώσει μια πρόθεση σχετική με την ουσία ή τους τρόπους του θέματος. Το υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθησυχάζει. Καμία δίκη προθέσεων και καμία αστυνομία σκέψης, δεν εγγίζει την πραγματικότητα. Καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δεν θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας».

Τέλος, το υπουργείο Δικαιοσύνης παρακαλεί «όσους μετέχουν στη νομική παιδεία και στην κοινωνική συζήτηση, να αφήσουν χωρίς τρομολαγνικές διατυπώσεις τη δικαιοσύνη να εκτελεί το σημαντικό της έργο».

Εν τω μεταξύ, τέσσερις δικαστικές Ενώσεις σε κοινή ανακοίνωσή τους, με αφορμή τα δημοσιεύματα του Τύπου για την πρόταση παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών, αφού κάνουν αναφορά στις σχετική διάταξη του Συντάγματος και υπογραμμίζουν ότι η έννοια της εν λόγω συνταγματικής διάταξης (άρθρο 88 παρ. 5) οποία «ουδέποτε αμφισβητήθηκε μέχρι σήμερα δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας και επομένως κάθε τροποποίηση του ανώτατου συνταγματικού ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με τυπικό νόμο συνιστά ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων». Και προσθέτουν οι Ενώσεις: «Οποιαδήποτε πρόταση για το ζήτημα αυτό μπορεί να τεθεί μόνο στα πλαίσια συνταγματικής αναθεώρησης στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθούμε μεταξύ άλλων και για το συγκεκριμένο ζήτημα». Τέλος, οι τέσσερις Ενώσεις αναφέρουν «ότι ο Πρωθυπουργός, ενώ συνομιλεί, ως έχει δικαίωμα, με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αρνείται επί 5 μήνες να συναντήσει τις δικαστικές Ενώσεις, παρά τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει, απαξιώνοντας έτσι τους εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και την Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Διαβάστε επίσης:

«Όχι» της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην αύξηση ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών