ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στη φυλακή ο λέκτορας του ΑΠΘ που σκότωσε με αρσενικό τη σύζυγό του και τη γιαγιά της

Στη φυλακή ο λέκτορας του ΑΠΘ που σκότωσε με αρσενικό τη σύζυγό του και τη γιαγιά της

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο λέκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που κατηγορείται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή.

Υπενθυμίζεται ότι ο λέκτορας κατηγορείται για τη δολοφονία της συζύγου και της γιαγιάς της το καλοκαίρι του 2013, με αρσενικό.

Την απόφαση για την προφυλάκιση του λέκτορα έλαβε το απόγευμα της Παρασκευής το δικαστικό συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη, καθώς είχε προηγηθεί διαφωνία ανάμεσα στον εισαγγελέα και τον ανακριτή για την ποινική αντιμετώπιση του κατηγορούμενου.

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεση δηλητηρίασης είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη τον Μάρτιο του 2015, όταν έγινε γνωστό πως η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατά παντός υπευθύνου σχετικά με το μυστηριώδη, τότε, θάνατο των δύο γυναικών: μιας γιαγιάς 86 ετών και της 34χρονης εγγονής της, μητέρας ενός ανήλικου παιδιού.

Οι δυο γυναίκες, γιαγιά και εγγονή, είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή με διαφορά λίγων ημερών. Η 86χρονη γυναίκα πέθανε στις 19 Αυγούστου του 2013, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, στις 23 Αυγούστου, εξέπνευσε και η 34χρονη εγγονή της, μετά από μακρά νοσηλεία στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Η εγγονή εισήχθη στο νοσοκομείο στις 25 Ιουλίου του 2013 με συμπτώματα μυϊκής αδυναμίας στα κάτω άκρα και δυσκολία στο περπάτημα. Τέσσερις ημέρες αργότερα μπήκε στη ΜΕΘ, ενώ μετά από νοσηλεία μιας εβδομάδας (στις 04 Αυγούστου), κατάφερε να βγει και να μεταφερθεί ξανά στην παθολογική πτέρυγα. Κατά τη διάρκεια, δε, της παραμονής της στη ΜΕΘ απαγορευόταν η λήψη τροφής ή νερού από εξωτερικό παράγοντα.

Ενώ ωστόσο η κλινική εικόνα της εγγονής βελτιωνόταν συνεχώς, στις 12 Αυγούστου ξεκίνησαν και πάλι τα συμπτώματα διάρροιας και η κατάστασή της επιδεινώθηκε. Στις 20 Αυγούστου εισήχθη ξανά στη ΜΕΘ και τρεις ημέρες αργότερα κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια...

Στο μεταξύ, η 86χρονη γιαγιά είχε παρουσιάσει στις 11 Αυγούστου του 2013 διάρροια και εμετούς, προσπαθώντας να τα αντιμετωπίσει με παυσίπονα. Η κατάστασή της, ωστόσο, επιδεινώθηκε στις 17 Αυγούστου και μία μέρα μετά εισήχθη στο νοσοκομείο με οξεία νευρική ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα να εκπνεύσει μέσα στο νοσοκομείο στις 19 Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξετάσεις στο αίμα και τα ούρα της 34χρονης, όσο καιρό νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, έδειχναν πως είχε προσβληθεί από κάδμιο, σε τοξικά επίπεδα. Στις 25 Νοεμβρίου διατάχθηκε ωστόσο η εκταφή των σορών των δυο γυναικών καθώς αμφισβητήθηκαν τα αποτελέσματα του καδμίου. Μετά από ειδικές εξετάσεις που έγιναν στις δύο σορούς ανιχνεύθηκε, τελικά, για πρώτη φορά και καθυστερημένα, η ύπαρξη αρσενικού σε υψηλά επίπεδα.

Σημαντική λεπτομέρεια; Από την επανεξέταση μάλιστα των δειγμάτων του λήφθηκαν μέσα στο νοσοκομείο, φαίνεται πως τα επίπεδα αρσενικού είχαν πέσει κατά την πρώτη παραμονή της 34χρονης στη ΜΕΘ όπου απαγορευόταν η λήψη τροφής και νερού από εξωτερικό παράγοντα, ενώ εκτοξεύθηκαν στα ύψη στις 15 Αυγούστου, τις ημέρες δηλαδή που είχε μεταφερθεί στην παθολογική πτέρυγα...

Όπως μαρτυρούν έτσι τα αδιάσειστα – όπως δείχνουν – στοιχεία, ο ύποπτος, εναντίον του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για την δολοφονία των δύο γυναικών, φέρεται να προέρχεται από το στενό περιβάλλον των δύο γυναικών, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον εισαγγελέα.

Σχετικές ειδήσεις