ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣτΕ: Υποχρεωτική η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης για τους εφοπλιστές

ΣτΕ: Υποχρεωτική η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης για τους εφοπλιστές

Δεν είναι η πρώτη φορά, που η Δικαιοσύνη και δη το Συμβούλιο της Επικρατείας λέει ξεκάθαρα στους εφοπλιστές, ότι δεν αποτελούν εξαίρεση και πρέπει να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης.

ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 808.942 ΕΥΡΩ

Συνηθισμένοι στην ειδική φορολογική μεταχείριση, θέλησαν να αποφύγουν το έκτακτο αυτό μέτρο, επικαλούμενοι ακριβώς το σκανδαλωδώς ευνοϊκό, ειδικό καθεστώς των ναυτιλιακών εταιρειών και των πλοιοκτητών.

Το ΣτΕ, όμως, έβαλε «πάγο» στις προσδοκίες τους. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 99/2017 απόφασή της, έκρινε ότι οι πλοιοκτήτες υποχρεούνται να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης που τους επιβλήθηκε με το πρώτο μνημόνιο (νόμος 3845/2010) και υποχρέωσε ναυτική εταιρεία να πληρώσει ποσό 808.942 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, κατά το παρελθόν είχαν επιβληθεί έκτακτες εισφορές στον εφοπλιστικό κλάδο με νομοθετήματα «για την αντιμετώπιση έκτακτων και εξαιρετικά πιεστικών δημοσιονομικών αναγκών, όπως το 1974 μετά τον πόλεμο στην Κύπρο, μετά το σεισμό στη Θεσσαλονίκη το 1978, το έτος 1985 στο πλαίσιο προγράμματος για την σταθεροποίηση της οικονομίας και το 2009 σε περιορισμένο κύκλο νομικών προσώπων (σε αυτά των οποίων το καθαρό εισόδημα υπερέβαινε τα 5.000.000 ευρώ), υπολογιζόμενη με κλιμακούμενο συντελεστή 5 έως 10% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος».

Συνεπώς «η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης αποτελεί, πράγματι, έκτακτη οικονομική επιβάρυνση των νομικών προσώπων, κυρίως εταιρειών, για την αντιμετώπιση της οξύτατης οικονομικής κρίσης που σοβούσε στη χώρα, το εισόδημα δε χρησιμοποιείται ως δείκτης της οικονομικής δυνάμεως των υποκειμένων στην εισφορά προσώπων, αποτελεί δηλαδή το κριτήριο και συνακόλουθα τη βάση επιβολής της εισφοράς», τονίζει το ΣτΕ και προσθέτει ότι στην εν λόγω εισφορά «υπόκεινται και οι ναυτικές εταιρείες, οι οποίες αποτελούν ειδικό τύπο κεφαλαιουχικών εταιρειών» και αυτή «δεν αποτελεί φόρο εισοδήματος».

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά και ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που ακύρωσε το εκκαθαριστικό σημείωμα με το οποίο είχε επιβληθεί σε πλοιοκτήτρια ναυτική εταιρεία (έχει ένα πλοίο) «έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης» ύψους 808.942 ευρώ.

Τελικά, το ΣτΕ αναίρεσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που είχε κρίνει ότι η έκτακτη εισφορά «επιβάλλεται σε βάρος συγκεκριμένων, περιοριστικώς αναφερομένων προσώπων» μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνονται οι ναυτικές εταιρείες του νόμου 959/1979.

Σχετικές ειδήσεις