ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Τα «βρίσκουν» ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ όταν το ζητούν οι εφοπλιστές

Τα «βρίσκουν» ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ όταν το ζητούν οι εφοπλιστές

«Υπερκομματικό κεφάλαιο» χαρακτήρισε τη ναυτιλία ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θεόδωρος Βενιάμης, από το βήμα του τρίτου συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής», και ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία έσπευσαν να το επιβεβαιώσουν.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έδωσαν διαπιστευτήρια και πάλι, στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής αυτήν τη φορά, για το ποιος θα φανεί καλύτερος υπηρέτης των συμφερόντων των εφοπλιστών, της μοναδικής κατηγορίας που εξαιρείται από τα σκληρά μέτρα λιτότητας των μνημονίων και συνεχίζει να απολαμβάνει τα σκανδαλωδώς ευνοϊκά φορολογικά της προνόμια.

Ο κ. Βενιάμης, κατά την ομιλία του, ζήτησε τη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας με σταθερότητα στο θεσμικό ναυτιλιακό πλαίσιο, να ξεπεραστούν «συνδικαλιστικά κωλύματα» και «να αφήσουν τη ναυτιλιακή αγορά εργασίας να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας με διεθνώς σύννομους όρους». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η ευρωπαϊκή ναυτιλία δεν κινδυνεύει από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των εταίρων της». Με λίγα λόγια, οι εφοπλιστές απαιτούν να παραμείνει η σχεδόν μηδενική φορολογία στα αμύθητα κέρδη τους με τη διατήρηση των δεκάδων φοροαπαλλαγών τους.

Επίσης, οι Έλληνες ναυτικοί να μην έχουν αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ΣΣΕ) αλλά να αμείβονται με όρους εργασιακών σχέσεων αντίστοιχων του Πακιστάν, της Ουκρανίας, των Φιλιππίνων, των τρίτων χωρών δηλαδή όπου εφαρμόζεται ο μίνιμουμ μισθός της ITF, σε αντίθεση με τις «παραδοσιακές σημαίες» στις οποίες υπάρχουν εθνικές ΣΣΕ.

Τρίτον, απαιτούν η Ελλάδα να συρθεί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια με κατηγορίες από την Κομισιόν για προστατευτισμό και αθέμιτο ανταγωνισμό στη ναυτιλία και να τιμωρηθεί η χώρα ακόμα και με πρόστιμα, προκειμένου να μην χάσουν ούτε ίχνος από τα φορολογικά προνόμιά τους.

Ενδιαφέρον έχει το πώς τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις απαιτήσεις της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετέφερε το χαιρετισμό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους εφοπλιστές – συνέδρους και περιέγραψε τους στρατηγικούς στόχους του υπουργείου για το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι «στα προβλήματα που έχουν προκύψει από την επιτροπή της ΕΕ», για τα θέματα του ανταγωνισμού, θα υπάρξει απάντηση σε «υψηλότερο πολιτικό επίπεδο». Δηλαδή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο δεν θα αποκαταστήσει τις αδικίες στην κατανομή των φορολογικών βαρών προς όφελος του ελληνικού λαού, αλλά θα ανοίξει ένα επιπλέον «μέτωπο» με τους εταίρους για χάρη των εφοπλιστών.

Επίσης, στις προτεραιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας είναι η αντιμετώπιση «γραφειοκρατικών προβλημάτων», προκειμένου να γίνει η ελληνική σημαία «πιο ελκτική». Ερώτημα αποτελεί τι περισσότερο έχει σκοπό να δώσει η κυβέρνηση στους εφοπλιστές, τη στιγμή που «έχουν εξασφαλίσει χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές ως δαπάνη για την κοινωνική ασφάλιση, έχουν εγκαθιδρύσει σε γενικευμένη έκταση την ανασφάλιστη και χαμηλόμισθη εργασία, ένα σκανδαλώδες αντικοινωνικό θεσμικό πλαίσιο, απολαμβάνουν φορολογικής ασυλίας, εκμεταλλεύονται και αξιοποιούν στο έπακρο τη θέση της χώρας μας στους διεθνείς οργανισμούς (ΙΜΟ κλπ.) προκειμένου να περνούν τις θέσεις τους (...) Ήδη έχουν κερδίσει τα πάντα, έχουν εγκαθιδρύσει το πιο σκανδαλώδες θεσμικό πλαίσιο στο χώρο των εθνικών σημαιών, ανταγωνίζονται όχι με παραδοσιακές χώρες και ναυτιλίες αλλά με αυτές των σημαιών ευκαιρίας!» όπως έχει επισημάνει η ΠΕΝΕΝ.

Αποκαλυπτική, όμως, των προθέσεών της ήταν και η τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας, δια στόματος του τομεάρχη Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη.

«Πρώτα απ’ όλα να διαφυλάξουμε το υπάρχον νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο που αφορά την ελληνική εμπορική ναυτιλία, ώστε να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητά της» τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης. Υπάρχει, δηλαδή, απόλυτη ταύτιση με την κυβέρνηση. Επιπλέον, αναφερόμενος στο κρίσιμο για τους Έλληνες ναυτικούς θέμα του ΝΑΤ, έκανε λόγο την ανάγκη ανάληψης «σημαντικών πρωτοβουλιών» στην κατεύθυνση της εξυγίανσης. Για τις οφειλές εκατομμυρίων των εφοπλιστών στα ναυτεργατικά ασφαλιστικά ταμεία, ούτε κουβέντα!

Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης ζήτησε από όλους τους πολιτειακούς παράγοντες, «να αφήσουμε κατά μέρος όλες τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες και να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της ναυτιλίας μας». Όπως φαίνεται, όμως, δεν χρειάζεται και πολλή προσπάθεια γι’ αυτό. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στους εφοπλιστές, δηλαδή της απόλυτης σύμπνοιας, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η ουσία της πολιτικής τους είναι ίδια και απαράλλακτη. Τα υπόλοιπα είναι για το θεαθήναι.

Σχετικές ειδήσεις